|

AB Zirvesi'nde gündem Brexit ve Türkiye

AB üyesi ülkelerin liderlerinin katılacağı AB Özel Zirvesi yarın Malta'da gerçekleşecek. Brexit görüşmelerinin damga vuracağı zirvede ele alınacak bir diğer konu ise Türkiye ile ilişkiler.

Yeni Şafak ve
12:35 - 28/04/2017 Cuma
Güncelleme: 15:18 - 28/04/2017 Cuma
Yeni Şafak
Almanya Başbakanı Merkel, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Avusturya Başbakanı Kern son dönemde Türkiye düşmanlığında birleşti.
Almanya Başbakanı Merkel, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Avusturya Başbakanı Kern son dönemde Türkiye düşmanlığında birleşti.

AB üyesi ülkeler son dönemin en önemli zirvesi için yarın Malta’da toplanacak. AB’nin son dönemde karşı karşıya kaldığı krizlerin masaya yatırılacağı zirvede en önemli konu başlıklarını birliğin karşı karşıya kaldığı mülteci krizi, Brexit süreci ve Türkiye ile ilişkiler oluşturuyor.

Zirve öncesi gerilim arttı

İngiltere ile başlayan Brexit görüşmeleri ve müzakere süreci toplantıdaki temel başlık olacak. İngiltere Parlamentosunun onayladığı Brexit süreci AB’nin yarın toplanacak liderler zirvesinde ele alınacak. Birlik, İngiltere ile ilişkilerin geleceğini, 2019’a kadar devam edecek Brexit sürecinde müzakere edilecek olan başlıkları ve AB üyesi ülkelerin bu süreçte ortak politika izlemesi gibi konular ele alınacak. Zirve öncesi İngiltere ile AB arasında, ilişkilerin geleceği ve İngiliz vatandaşlarının Shengenden yararlanmaya devam etmesi, İngiltere’nin eşit hak talebi, mülteci konusundaki işbirliği, İngiltere’nin AB’ye yaptığı ekonomik destek, Cebelitarık’ın statüsü gibi konularda yaşanan gerilimin zirveye yansıması bekleniyor.

Merkel'den İngiltere'ye: Kimse boş hayallere kapılması

İngiltere’nin birlikten ayrılması ile ilgili özel bir zirveye dönüşecek olan yarınki görüşmeler öncesi açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel’de yaşanan gerilime gönderme yaparak, kimsenin boş hayaller görmemesi gerektiğini söyledi. AB'den ayrıldığında İngiltere'nin birlik üyesi diğer ülkelerle eşit haklara sahip olamayacağını belirten Merkel, İngiltere'deki bazı kesimlerin bu konuda boş hayallere kapılmamaları uyarısında bulundu.

  • Brexit müzakereleri üyeleri bölebilir
  • Birlik üyesi ülkeler İngiltere ile ilişkiler konusunda ortak düşünceye sahip olsa da, ülke çıkarlarının öne çıkarılması halinde İngiltere ile uzlaşı konusunda ortak bir kararın ortaya çıkmama riski de var. Üye ülkeler, İngiltere’nin birlikten ayrıldıktan sonra, üye ülkelerle eşit haklara sahip olmasına karşı çıkıyor. Ancak Danimarka, Belçika ve bazı Benelüks ülkeleri İngiltere ile güçlü bir işbirliğini savunuyor. Almanya ve Fransa’nın başını çektiği ülkeler ise İngiltere’ye çok fazla hak verilmesine karşı çıkıyor.
  • Yarın gerçekleşecek zirvede üye 27 ülkenin İngiltere ile müzakerelerde ortak bir müzakere taslağı üzerinde uzlaşması planlanıyor. Taraflar karşılıklı güvene dayalı ve yapıcı bir müzakere sürecinin gerçekleşmesini isterken, tartışmalı başlıkların sorun oluşturabileceği belirtiliyor.
İngiltere eşit haklar istiyor

İngiltere, birlikten ayrıldıktan sonrada birlik üyelerinin sahip olduğu bazı haklardan yararlanmaya devam etmeyi talep ediyor ve bu konuda ısrarcı olacağının mesajını veriyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, müzakere sürecinde elinin daha güçlü olması için arkasına parlamentonun güçlü desteğini almak için 8 Haziran’da erken genel seçime gitme kararı aldı. Halka ‘güçlü liderlik’ ve müzakere sürecinde güçlü bir hükümet için destek isteyen May’in planı, Brexit müzakerelerini istediği zemine çekmek.

Ana gündem maddelerinden biri de Türkiye

Malta’da Avrupa Birliği (AB) Gayri Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ana gündem maddelerinden biri de Türkiye. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılacağı zirvede, son dönemde gerilen Türkiye-AB ilişkileri, 16 Nisan anayasa değişikliği referandumu ve darbe girişimi sonrası Türkiye’deki son durum konuşulacak.

Ortak uzlaşı zor

Görüşmelerde AB-Türkiye arasındaki müzakereler için yeni bir formül arayışının da masaya yatırılması bekleniyor. Ancak, son dönemde gerilen Avrupa-Türkiye ilişkileri göz önüne alındığında, zirveden ortak bir karar çıkmasına ‘uzak ihtimal’ gözüyle bakılıyor. Özellikle referandumdan önceki süreçte Avrupa ülkelerinin açıkça taraf tutması AB ile ilişkilerin gerilmesine sebep oldu.

Almanya, Hollanda, Avusturya gibi pek çok AB ülkesinde, ‘Hayır’ kampanyasına açıkça destek verilerek Türk hükümetinin taleplerinin görmezden gelinmesi, Türkiye açısından AB güvenilirliğini zedeledi.

Avrupa sonuçları hazmedemedi

16 Nisan referandumunun sonuçlarının açıklanması ile birlikte, AB taraf tutmaya devam etti ve sonuçları kabullenme konusunda olumsuz bir tavır aldı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) hazırladığı provokatif rapor, Türkiye’nin tepkisine yol açtı. Raporda, referandum sonuçlarında CHP’nin kullandığı dil kullanıldı ve Türk halkısının iradesi yok sayılarak ‘Şaibeli sonuçlar’ denildi. AGİT’in raporunun hemen ardından, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Türkiye’ye ‘siyasi denetim’ kararı da ilişkilerdeki gerilimi tırmandırdı. Türkiye, AKPM'nin siyasi denetim sürecinden 2004 yılında çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AKPM’nin ‘siyasi denetim’ kararına “Türkiye, söz konusu olduğunda riyakarlıkta sınır tanımayanlardan zaten adalet beklemiyoruz. Referandum sonuçları üzerinden Türkiye’deki demokrasinin sorgulamasına izin vermeyeceğiz" ifadeleri ile tepki gösterdi.






#AB Liderler Zirvesi
#Malta
#Brexit
#Türkiye
#Almanya
7 yıl önce