|

ABD-DEAŞ ortak yapımı

DEAŞ-ABD bağlantısının kanıtları giderek çoğalıyor. Görgü tanıkları Pentagon koruması altındaki örgüt kampı ile Musul’a saldırılar sırasında İHA’lı yardımı anlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/06/2018 Saturday
Güncelleme: 10:28 - 9/06/2018 Saturday
Yeni Şafak
Foto: Arşiv
Foto: Arşiv

DEAŞ bahanesiyle kadim Musul’u yakıp yıkan ABD, besleyip büyüttüğü örgütü 2016’daki sözde abluka sırasında insansız hava araçlarıyla destekledi. Pentagon yönetiminde Haşdi Şabi güçleri, Irak ordusu ve Peşmergelerin ortak operasyonuyla 2016 yılında yapılan Musul operasyonlarında ABD ordusuna ait mini İHA’lar (drone) DEAŞ için çalıştı. Kuzey Iraklı gazeteci Bedel Encü, sözkonusu bilgiyi o dönem harekâta katılan Peşmerge komutanlarının verdiğini kaydetti. Musul’da DEAŞ kontrolündeki mahallelere ABD İHA’larının indirildiğini kaydeden Encü, birçok Peşmergenin bu olaylara şahit olduğunu dile getirdi. DEAŞ’lı teröristlerle drone’lar vasıtasıyla sürekli bilgi akışı kuran ABD ordusu, Musul’daki teröristleri (tıpkı Rakka’da olduğu gibi) sağsalim çıkararak başka çatışma noktalarına sevk etti. Teröristlerin Pentagon/CIA tarafından kollanmasına tek örnek bu değil.

O BÖLGEYE GİRİŞ YASAK

Yeni Şafak’a konuşan bir başka tanık, Iraklı Semir Himmet, Irak’ın Sahra el-Hadır bölgesinde DEAŞ’lılar tarafından kullanılan ve ABD tarafından korunan bir yeraltı karargâhı olduğunu söyledi. Çöl bölgesi Hadır’da DEAŞ’ın faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden Himmet, “Orada, karargâhın bulunduğu alan ABD tarafından ‘yasak bölge’ ilan edildi. Irak ordusu, Haşdi Şabi ve Peşmerge unsurlarının bölgeye girişi yasaklandı. ABD uçakları ve insansız hava araçları o alanı sürekli gözetliyor. Bölgeye bazen konvoy halinde ABD’liler geliyor, helikopter inişleri de oluyor. İzinsiz yaklaşana taciz ateşi açıyorlar” dedi.

HERKES BUNA ŞAHİT

ABD helikopterleri Musul, Deyrizor, Rakka, Münbiç, Haseke ve Tel Afer’deki DEAŞ bölgelerine 2015-2018 aralığında birçok kez iniş yaptı. Bölge kaynakları, sayısız kez şahit oldukları bu manzarayı doğruluyor. Rakka’dan karayoluyla 3 bin DEAŞ’lıyı tahliye ederek bunlardan bir kısmını Mehmetçiğe saldırmaları için Afrin’e gönderen ABD, Suriye kuzeydoğusunda ise PKK’ya işgal ettirdiği Haseke, Ayn İsa ve Rimeylan’daki üslerde DEAŞ’lı eğitiyor. Fırat Kalkanı Harekâtı’nda Türkiye’ye karşı DEAŞ’a, Zeytin Dalı Harekâtı süresince de PKK’ya istihbarat desteği verdiği bilinen ABD’nin elinde halen 8 binden fazla DEAŞ’lı bulunduğu sanılıyor.

#ABd
#DEAŞ
#Terör
6 years ago
default-profile-img