|

ABD’den S-400 şantajı

Pentagon’un ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylanan bütçesinden Türkiye’ye S-400 tehdidi çıktı. Tasarıya göre, S-400’lerin ABD-Türkiye ilişkilerine etkisi ile ilgili bir rapor hazırlanıncaya kadar Türkiye’ye silah satışı askıya alınacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2018 Cuma
Güncelleme: 00:57 - 25/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
Tasarıda S-400 alımının NATO çalışmaları başta, ABD ile Türkiye arasındaki ikili anlaşmaları da etkileyebileceği savunuluyor.
Tasarıda S-400 alımının NATO çalışmaları başta, ABD ile Türkiye arasındaki ikili anlaşmaları da etkileyebileceği savunuluyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesine ilişkin yasa tasarısı, 66'ya karşı 351 oyla kabul edildi. ABD Başkanı Donald Trump ve Senato tarafından da onaylanması gereken tasarıda Savunma Bakanı’ndan S400’lerin ABD-Türkiye ilişkilerine ve ABD silahlarına etkisinin incelendiği bir raporu 2 ay içinde hazırlaması istendi. Temsilciler Meclisi, rapor hazırlanana kadar Türkiye’ye silah satışına izin verilemeyeceğini de öngörüyor.

KONGRE’YE RAPOR

Tasarıda S-400 alımının NATO çalışmaları başta, ABD ile Türkiye arasındaki ikili anlaşmaları da etkileyebileceği savunuluyor. Bu duruma karşı tasarının yasalaşmasından sonra 60 gün içerisinde Savunma Bakanı’ndan Dışişleri Bakanına danışarak Türkiye-ABD ilişkilerine dair Kongre’ye bir rapor sunması isteniyor. Raporla ABD’nin Türkiye’deki diplomatik ve İncirlik dahil askeri varlığının değerlendirilmesi talep edilirken S-400’lerin Türkiye’deki ABD silahlarını nasıl etkileyeceğinin değerlendirilmesi de isteniyor. Tasarı, raporda ele alınacak silah sistemleri, F-35 tipi beşinci nesil savaş uçağı, Patriot, Chinook, Kobra ve Black Hawk helikopterleri ile F-16’lar şeklinde listeliyor.

  • Pompeo’dan çatışma tehdidi
  • ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Türkiye’yi üstü örtülü olarak çatışmakla tehdit etti. Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ve ABD arasındaki sorunların çözülmesini umut ettiğini vurgulayan Pompeo, “Umarım sonunda iki NATO müttefiki risk yaratacak şekilde birbirine çok yaklaşmayacaktır” diye konuştu. Pompeo, Türkiye ile S-400 almaması yönünde görüştüğünü de belirterek, “Aldıkları pozisyon NATO ile problemlerin çıkmasına sebep oluyor” dedi.
#ABD
#S400
#Tehdit
6 yıl önce