|

ABD'ye gitme bombası

Türkiye ile ABD arasında güvenli bölge müzakereleri sürerken Münbiç provokasyona sahne oldu. Şehir merkezinde ABD askerlerini hedef alan intihar saldırısında 4 ABD askeri öldü, 3’ü yaralandı. Patlamayı DEAŞ üstlendi. Ancak bölgedeki kaynaklar, ABD’nin çekilmesini durdurmaya yönelik senaryo olduğunu belirtiyor.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 17/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 02:01 - 17/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Üzeri bomba yüklü terörist, lokanda girişinde askerler bulunduğu sırada kendini patlattı.
Üzeri bomba yüklü terörist, lokanda girişinde askerler bulunduğu sırada kendini patlattı.

Türkiye ile ABD arasında tampon bölge görüşmeleri devam ederken Münbiç büyük bir provokasyona sahne oldu. Kent merkezinde Amerikan askerlerinin bulunduğu alanda meydana gelen bombalı saldırıda 5’i ABD askeri 20 kişi öldü, 3 asker de yaralandı. Esed güçleri ve Şebbiha milislerinin bayrak oyunları sonrası Münbiç’te devriye sayısını artıran ABD askerleri, dün saat 14.00’te kent merkezindeki Sündüz Caddesi’nde bulunan Kasr el-Umara adlı restoranın önünde bir teröristin intihar eylemiyle saldırıya uğradı. Üzeri bomba yüklü terörist, lokanda girişinde askerler bulunduğu sırada kendini patlattı. Saldırı sonrası Münbiç Kız Lisesi bahçesine inen 4 adet Amerikan helikopteri, yaralı askerleri Set Tişrin Üssü’ne taşıdı. Patlama sonrasında havalanan savaş uçakları da kent üzerinde alçak uçuş gerçekleştirdi.


DEAŞ’A İHALE EDİLDİ

Saldırıyı DEAŞ üslendi ancak yerel kaynaklar terör örgütünün açıklamasına temkinli yaklaştı. Münbiç Ulusal Forumu Sözcüsü Cevdet Ceyran, PKK’nın olay sonrası bölgeyi kuşatarak tüm delilleri ortadan kaldırdığını kaydetti. Patlamanın, Münbiç’in devri ve tampon bölge planının uygulama safhasına geçmek üzere olduğu bir dönemde yapıldığına dikkat çeken Ceyran, eylemin el-Muhaberat ve PKK işbirliğiyle gerçekleştirilmiş olabileceğini belirtti. Ceyran, sözkonusu sabotajın daha öncekilere benzer şekilde DEAŞ’a ‘ihale edilmiş’ gibi durduğuna dikkat çekti.


PKK’NIN BİLGİSİ OLMADAN YAPILAMAZ

Münbiç’in 3 yıldır terör işgalinde olduğunu ifade eden Ceyran, “Şehre giren herkes PKK’nın sözde istihbarat ve asayiş birimleri tarafından kayıt altına alınıyor. Halkın büyük bölümü zaten sürgün edildi. Örgütün bilgisi, onayı olmadan özellikle kentin en işlek noktasında böyle bir eylem yapılamaz” dedi. ABD’nin Münbiç’ten son bir haftada 9 TIR ve 45 askerini Fırat’ın doğusundaki Çelebiye ve Ayn İsa üslerine çektiği bilgisini veren Cevdet Ceyran, bombalı eylemin bu yönüyle de önem taşıdığını söyledi.

#DEAŞ
#Saldırı
#Bomba
#ABD
#Provokasyon
#Terör
5 yıl önce