|

Ata yurdunu geri alacağız

Altı ayı aşkın süren kuşatma ve ardından gelen bombardımanlar sonrası hayalet kenti andıran Halep’ten son kafile de tahliye edildi. Halep’ten ayrılmak zorunda kalan on binler hüzün ve sevinci aynı anda yaşadı. Halep’in son komutanları, “Ata yurdunu tekrar alacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 01:37 - 24/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Halep'ten sivillerin tahliye edilme operasyonu sona erdi. Muhammet Fatih Tugayı, Sultan Murat Tugayı ve Türkmen Cephesi Tugayı, Halep'i terk eden son kafile arasında yer aldı. Türkmen Komutanlardan Firaz Paşa ve Doğan Süleyman, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, "Biz en son çıkan olduk, çünkü bin yıllık ata yurdunu terk ettik. Ancak bu bir son değil, önümüzdeki süreçte biz tekrardan ana vatanımıza kavuşma umudu ile Halep'i şimdilik terk ettik. İşgalciler tekrardan kendi yurtlarına geri dönecek bu umutla savaşımız sürdüreceğiz'' dedi.



HALEP'İN SON KOMUTANLARI


Muhammet Fatih Tugayı Halep Askeri Komutanı Doğan Süleyman da bundan sonra kuzeyde savaşa devam edeceklerini ve Kuzey de TSK ile birlikte DEAŞ ve PYD'nin bölgede estirdiği terörü sonlandırmak için görev alacaklarını söyledi. Süleyman, ilk işlerinin sınırdan geçerek daha sonrasında da kuzeyde bulunan birliklere TSK ile birlikte hareket eden muhalif gruplara katılmak olduğu söyledi. Firaz Paşa Yeni Şafak'a yaptığı değerlendirmede çok karmaşık duygular içerisinde olduklarını ve Halep'i terk eden son 6 kişiden birisi olduğunu söyledi. Firaz Paşa, “Bu durum bizim için herkesten daha ağır oldu, çünkü sorumluluğumuz vardı. Halep'te binlerce yıllık bir medeniyet inşa etti atalarımız Biz bu medeniyetin ürünüyüz. Ancak biz tabi ki bir Türk varlığı olarak değil, Suriye'nin tüm bileşenleri olarak, bu işgali yine tarihten aldığımız ilhamla sonlandıracağız” dedi.





HAVAİ FİŞEKLERLE İŞGAL KUTLAMASI


Raşidinn bölgesine ulaşan Türkmenler Babül Hava Sınır Kapısı'ndan gün içerisinde Türkiye'ye geçeceklerini belirttiler. Suriye muhaliflerin tahliyesi esnasında son 4 araçlık konvoya Esed askerleri taciz ateşinde bulundu. Taciz sadece ateşle kalmadı, araçların önünde zafer işaretleri yaparak, havai fişekler atarak muhalifleri tahrik edildi. Halepli muhalifler tamamen terk edince rejim sabaha kadar silahlarla kutlama yaptı. Halep'in her bölgesinde havai fişekler atıldı.



Son tahliye otobüsü


Halep'ten son kafile tahliye edildi. Ramuse bölgesinde 5 kez sabote edilen tahliye işlemleri planlanan süreden 8 gün gecikmeli olarak sonlandırıldı. Son siviller önceki gece 23.00'te Rasidiyn bölgesine ulaştı. Onlarca otobüs Ramusenin muhalif toplama noktasından aldığı sivilleri İran destekli grupların kısa kontrolü sonrasında, Raşidinn bölgesindeki takas noktasına ulaştı. Rus askerleri Esed bölgesinden, muhalif bölgeye geçen, sivilleri kontrol eden timler arasında yer aldı. Halep'ten ayrılmak zorunda kalan on binler hüzün ve sevinci aynı anda yaşadı.



10 günlük bebeğine kavuştu


Son tahliyeyi takip eden Yeni Şafak, 10 gün önce doğan ve savaş nedeni ile babasından ayrılmak zorunda kalan bebek, nakil sırasında yeniden babasına kavuştu. 10 günlük çocuğunu akrabasının kendilerine getirdiğini ve eşinden haber alamadığını söyleyen baba Ebu Uday, yakınları ile birlikte çocuğunu teslim aldı. Baba Ebu Uday otobüsten inen 10 günlük çocuğuna sarılarak gözyaşı döktü. Yeni Şafak bu anı görüntüledi. Halep'te altı büyük mahallede önemli oranda yerleşen Türkmenler ve Türkmen savaşçılar da son tahliye olan gruplar arasında yer aldı.



#Halep
#Sivillerin tahliyesi
#DEAŞ
7 yıl önce