Avrupa sağlık sisteminde savaş endişesi: Hastaneler yetersiz kalabilir

13:56, 02/10/2026, Cuma
AA
Avrupa sağlık sisteminde savaş endişesi: Hastaneler yetersiz kalabilir
Uzmanlar, Avrupa'daki hastanelerin savaşa yeterince hazırlıklı olmadığı uyarısında bulundu.

Uzmanlar, Avrupa'daki hastanelerin savaşa ve güvenlik tehditlerine karşı hazırlıklarında eksiklikler bulunduğunu, sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Rapporteur'ün haberine göre, Avusturya'nın Bad Hofgastein beldesinde dün düzenlenen Avrupa Sağlık Forumu'nda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından sağlık sistemlerinin karşı karşıya kaldığı riskler ele alındı.

Avrupa Hastane ve Sağlık Hizmetleri Federasyonu Başkanı Henriette Neumeyer, Ukrayna'daki savaşın Avrupa'yı yalnızca artan sağlık harcamaları ve başka ülkelerden gelen hastaların tedavisi yoluyla etkilemediğini, ülkelerin farklı kriz senaryolarına da hazırlanması gerektiğini söyledi.

Üye ülkelerin hazırlık düzeyleri arasında önemli farklılıkların bulunduğuna işaret eden Neumeyer, araştırmaların Almanya ve Hollanda gibi mali kaynakları güçlü sağlık sistemlerinde bile eksiklikler olduğunu gösterdiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Ukrayna temsilcisi Jarno Habicht de savaşın sağlık sistemini, toplum sağlığını ve toplumun tamamını ağır sınavdan geçirdiğini ifade etti.

Habicht, DSÖ'nün Ukrayna'da birinci basamak sağlık merkezleri, hastaneler ve ambulanslar dahil sağlık hizmetlerine yönelik yaklaşık 3 bin 500 saldırıyı kayda aldığını bildirdi.

Sivil altyapıya yönelik saldırıların insani yardım ihtiyacını artıracağı uyarısı

İlaç depolarının son aylarda giderek daha sık tahrip edildiğine ve tedarikin aksadığına dikkati çeken Habicht, 2026 yazından bu yana sivil altyapıya yönelik saldırıların insani yardım ihtiyacını artıracağı uyarısında bulundu.

Forumda uzmanlar, sağlık sistemlerinin krizlere dayanıklılığını artırmak için ilaç ve tıbbi malzeme tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi, personel açığının giderilmesi ve ülkeler arasındaki işbirliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Siber saldırılar ve yanlış bilginin yayılması da sağlık sistemlerine yönelik tehditler arasında değerlendirildi.

Avrupa'da uzun randevu ve tedavi bekleme süreleri, personel yetersizliği ve artan maliyetler, sağlık hizmetlerini olumsuz etkiliyor. Son dönemde bu sorunlara olası savaş ve diğer büyük krizlerde sağlık hizmetlerinin nasıl sürdürüleceğine ilişkin kaygılar da ekleniyor.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026