|

Barış için yeniden zirve çağrısı

Afganistan’da Taliban’ın hakimiyet alanlarını arttırması bölgede barışın tesisi konusunda endişeleri de üst seviyeye çıkarıyor. Böyle bir ortamda Hamid Karzai Uluslararası Havalimanının güvenliği için misyon üstlenmeye hazırlanan Türkiye, barışı desteklemek üzere Afganistan konulu İstanbul zirvesi çağrılarını yineliyor.

Kıymet Sezer
00:00 - 27/07/2021 Salı
Güncelleme: 07:01 - 27/07/2021 Salı
Yeni Şafak
Türkiye, barışı desteklemek üzere Afganistan konulu İstanbul zirvesi çağrılarını yineliyor.
Türkiye, barışı desteklemek üzere Afganistan konulu İstanbul zirvesi çağrılarını yineliyor.

Afganistan’da Taliban’ın hakimiyet alanlarını arttırması bölgede barışın tesisi konusunda endişeleri de üst seviyeye çıkarıyor. Böyle bir ortamda Hamid Karzai Uluslararası Havalimanının güvenliği için misyon üstlenmeye hazırlanan Türkiye, barışı desteklemek üzere Afganistan konulu İstanbul zirvesi çağrılarını yineliyor. 24 Nisan- 4 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da yapılması planlanan zirve, Taliban’ın katılmayacağını açıklamasının ardından ertelenmişti. Halen Afganistan hükûmeti ve Taliban yetkilileriyle ayrı ayrı gerçekleştirilen temaslarda, Afganistan’da barışı destekleyecek çabalar için uygun zemin aranıyor.

  • Taraflara, ertelenen İstanbul konferansının toplanması için çağrı yapıldı. Ankara, tarafların hazır olması halinde yeni bir tarih belirleyerek Afganistan konulu konferansı yapmaya hazır olunduğunu belirtti.
    Önümüzdeki süreçte toplanması beklenen Afganistan konulu İstanbul konferansı, Türkiye’nin inisiyatifiyle, üst düzey katılımla ve belirlenmiş bir zaman aralığı içerisinde tarafları buluşturmayı amaçlıyor.
    Konferansta kapsayıcı nitelikte görüşmelere olanak tanınması, içerikli konuların görüşülmesi isteniyor ve genel çerçevede ateşkes ve güç paylaşımına odaklanacak iki konulu bir konferans olarak planlanması öngörülüyor.

ODAK ATEŞKES VE GÜÇ PAYLAŞIMI

Konferansta kapsayıcı nitelikte görüşmelere olanak tanınması isteniyor ve genel çerçevede ateşkes ile güç paylaşımına odaklanacak iki konulu bir konferans olarak planlanması öngörülüyor.
Türkiye, Afganistan’da barışın tesisi için çok yönlü bir diplomatik atak yürütüyor. Afganistan, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Pakistan ve Türkiye’yi içeren üçlü mekanizmalar teşvik edilmiş durumda. Türk Konseyi, Yeniden Asya girişimi başta olmak üzere birçok bölgesel mekanizma, Afganistan’da barışın tesisi için etkin çalıştırılıyor. Afganistan’da barışın tesisi için eylül ayında Katar Doha’da başlayan ve halen devam eden müzakerelerde görüşmeler Taliban’ın talepleri özelinde sürüyor.
Taliban güçleri, 7 bin mahkumun serbest bırakılmasını ve Taliban liderlerinin BM yaptırımlar listesinden çıkarılmasını istiyor, bunun karşılığında da 3 aylık ateşkes öneriyor. Afganistan’da uluslararası arenada kabul görecek ve desteklenecek tek çözüm, askeri çözümle ulaşılacak bir formül değil, siyasi istişare ile barışın hayata geçirilmesi olarak görülüyor.
#BM
#Afganistan
#Türk Konseyi
#Yeniden Asya
#Türkiye
3 yıl önce