|

Dera’da korkunç bilanço

Esed rejimi ve müttefiklerinin Dera'ya saldırılarında 17 günde 400 sivil öldü, 2 bin den fazla kişi yaralandı. Bombardımanlar nedeni ile 330 bin sivil evini terk etti. Rusya ve Esed insani yardım koridoruna izin vermediği için Ürdün-İsrail sınırına kaçan sivillerin yaşadığı dram her geçen saat ağırlaşıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/07/2018 Sunday
Güncelleme: 01:27 - 8/07/2018 Sunday
Yeni Şafak
Bombardımanlar nedeni ile 330 bin sivil evini terk etti.
Bombardımanlar nedeni ile 330 bin sivil evini terk etti.

Suriye'nin Dera kentinde saldırılarından kaçan sivillerin sayısı 330 bini aştı. Esed rejimi ve müttefiklerinin Dera'ya saldırılarında 17 günde 400 sivil öldü, 2 binden fazla kişi yaralandı. Yeni Şafak'a konuşan Suriye Yardım ve Koordine Birimi Başkanı Muhammed Hasno, Esed güçlerinin operasyonları nedeniyle 46 bin kişinin BM raporlarına yansımadığını ve bu sayının 271 bin olarak anıldığına dikkat çekti.


BELDELER HARABEYE DÖNDÜ

Muhammed Hasno yaptığı açıklamada bombardımanlar nedeni ile 50’den fazla beldenin harabeye döndüğünü söyledi. Onbinlerce kişinin sınırdaki çaresiz bekleyişinin sürdüğünü belirten Hasno, Dera’da yaşananlara dair şu bilgileri verdi: “İsrail-Golan bölgesi ve Ürdün- Nasib sınır hattına sığınan siviller 54 noktada toplandı. Rusya ve Esed 350 bin insana ulaşılabilecek bir insani yardım koridoruna izin vermediği için durum her geçen saat daha fazla ağırlaşıyor. Bombardıman haricinde 20 kadın ve çocuk yılan-akrep sokması, açlık ve tıbbi ihtiyaç eksikliğinden hayatını kaybetti.”


DAR ALANA SIKIŞTILAR

“Esed ve müttefikleri, Busra Şam, İbta, İnheyl, Dael, Müşeyrifa, Saida ve Naima gibi bölgelerde kontrol sağladı. Bölge korkunç bombardımanlara maruz kaldı. Yalnızca 29 Haziran gecesi 57 sivil, yerleşim birimini hedef alan bombalarla öldürüldü. Şu an Marabah, Cezzak, Naseb, Haraba bölgeleri de kuşatma altında. Neva bölgesi ile birlikte 700 bin insan 500 kilometrekarelik alana sıkışmış durumda. İsrail’den ve Ürdün sınırından yardım ulaşamıyor. İçeriden müdahale şansı rejim ve müttefiklerinin varlığından dolayı zaten mümkün değil. Durumun çok daha büyük bir felakete evrilmemesi için en azından insani yardım kanalları açılmalı ve orada mülteci kampları kurulmalı.”


Rejim İdlib’i vurdu

Suriye’de Beşşar Esed rejimi ve destekçisi yabancı grupların, İdlib “gerginliği azaltma bölgesi” sınırları içerisindeki sivil yerleşimlere kara ve hava saldırı devam ediyor. Rejim güçleri ayrıca Hama’daki Latamne beldesi ile Marekbe ve Arbain köylerinin yanı sıra Halep’in kuzey kırsalındaki Kefer Hamra köyüne topçu saldırısı gerçekleştirdi. Beyaz Baretliler Müdürü Husam Zallito, “Dün gece geç saatlerde sivil yerleşim yerlerine düzenlenen saldırılarda 1 sivil yaşamını yitirdi, en az 8 kişi yaralandı” dedi.


Ön ateşkes yapıldı

Rusya garantörlüğünde bir araya gelen taraflar 6 Temmuz günü ön anlaşma yaptı. Dera Askeri Meclisi ağır silahların teslimi ve rejim askerlerinin çekilmesini öngören anlaşmanın kabul edildiğini duyurdu. Anlaşma dahilinde yerlerini terke mecbur kalan sivillerin bir an önce evlerine dönmesi ve Kuzey’de yer alan muhalif bölgelere gitmek isteyenlere izin verilmesi gibi maddeler yer alıyor. Esed askerlerini çekilmesi sonrası bölgeye eğitim ve sağlık öncelikli olmak kaydı ile Şam’dan memur gönderilmesi de taraflar arasında mutabık kalınan konular arasında.

#Dera
#Suriye
6 years ago