|

Efsaneye gözyaşı

Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro’nun ölümünün ardından Türkiye ve dünyadan taziye mesajları yayımlandı. 9 günlük yas ilan edilen Küba’da bayraklar yarıya indirilirken, konserler ve gösteriler iptal edildi. Castro için Havana ve Santiago kentlerinde yarın dev anma yürüyüşleri yapılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 23:49 - 27/11/2016 Pazar
Yeni Şafak

Cuma günü 90 yaşında hayata veda eden Küba devriminin lideri Fidel Castro'nun naaşı özel bir törenle yakıldı. Castro için resmi cenaze töreni yabancı konukların da katılımıyla 4 Aralık'ta Santiago kentinde düzenlenecek. Castro'nun külleri Havana'dan Santiago'ya taşınırken diğer kentlere de uğrayacak ve son olarak Santa Ifigenia mezarlığına defnedilecek.



Yakın yoldaş samimi dost


Küba devriminin lideri ve eski Devlet Başkanı Fidel Castro'nun ölüm haberi dünya çapında büyük yankı buldu. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy sosyal medya üzerinden yayınladığı mesajında, “Tarihi öneme sahip bir isim olan Fidel Castro için Küba halkına ve hükümetine başsağlığı diliyorum” yazdı. İngiltere'de, İşçi Partili ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn, “Castro, ayrımcılığa karşı mücadele eden, farklı bir dille, farklı değer yargılarını koruyan dünya çapında bir isimdir.” ifadelerini kullandı. Castro için bir taziye mesajı yayınlayan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Fidel Castro, özellikle ülkesine ağır darbe vuran ambargo başta olmak üzere, tüm dış baskılara rağmen ülkesi Kübayı onurla savundu” dedi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Castro'nun ölümüne ilişkin, “Castro'nun ölümü Küba ve Latin Amerika hakları için büyük bir kayıptır. Küba ve Latin Amerika halkı mükemmel evladını, Çin halkı da yakın bir yoldaşını ve samimi bir dostunu kaybetti.” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Barack Obama, Kübalı lider Fidel Castro'nun ölümü dolayısıyla taziye mesajı yayımladı. Görevini Obama'dan devralmayı bekleyen seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump ise, yaşamını yitiren Küba devriminin lideri Fidel Castro'yu “zalim bir diktatör” olarak tanımladı.







Venezuela ve Cezayir'de yas


Cezayir'in Küba devriminin lideri Fidel Castro'nun ölümü nedeniyle 8 günlük yas ilan ettiği bildirildi. Castro'nun ölümü dolayısıyla Venezuela'da üç günlük yas ilan eden Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da Küba'nın efsane devlet başkanı Fidel Castro'nun vefatı nedeniyle Venezüella'nın başkenti Caracas'daki askeri kışlada anma töreni düzenleyecek.



  1. Reformist lider
  2. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Castro'nun vefatı nedeniyle ailesine ve Küba halkına taziye mesajı yayımladı. Açıklamada, “Siyasi tarihe derin izler bırakan ve ülkesinde sağlıktan eğitime, sanattan bilime pek çok alanda köklü reformlar gerçekleştiren Fidel Castro, Küba'daki genç kuşaklara yol gösterecek değerleri ve idealleri miras bırakmıştır.” değerlendirmesinde bulunuldu. Castro'nun hayatını adadığı mücadelenin sadece Küba'da değil tüm dünyada yankı bulduğu kaydedilen açıklamada, Castro ile ilgili şunlar kaydedildi: “'Başka türlü bir dünya mümkündür' sözleri de, Latin Amerika'dan Asya'ya, Ortadoğu'dan Afrika'ya, milyarlarca insanın ortak özlemini yansıtmaktadır.”
#Küba
#Fidel Castro
7 yıl önce