|

Esed askeri kaçtı

Halep’in Rityan beldesinde İranlı savaşçılarla Lübnanlı Şii milislere ağır yenilgi yaşatan muhalifler, 45 kişilik Hizbullah timini esir aldı. Tim sorumlusu "Esed askerleri kaçınca esir düştük. Rityan’da 48 sivili kurşuna dizenler de Hizbullah değil askerlerdi" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/02/2015 Salı
Güncelleme: 21:11 - 23/02/2015 Pazartesi
Diğer
Suriye’nin Halep şehrinin Rityan beldesinde Şam Cephesi tarafından ele geçirilen rejim güçlerinin arasında çok sayıda Hizbullah militanının olduğu ortaya çıktı. Suriye’de muhaliflerin çatı kuruluşu Şam Cephesi (El Cephe eş-Şamiye)  güçleri ile Esed rejimine bağlı askerler ve Hizbullah güçleri arasında, Halep’in kuzeyinde merkeze bağlı Rityan beldesinde 17 Şubat’ta gece yarısı meydana gelen çatışmada, 45 kişi muhaliflerce ele geçirilmişti. Olay günü beldede 48 sivilin kurşuna dizildiği de belirtildi.

REJİM GÜÇLERİ YAPTI!

Muhaliflerin sorguladığı Suriye askerleri ve Hizbullah militanları, Rityan’a yüzlerce kişiden oluşan silahlı grupların 17 Şubat gecesi farklı yönlerden girmeye çalıştığını anlattı. Görüntülerde yer alanlardan 6’sı, isimlerini ve Hizbullah mensubu olduklarını açıkladı. Hizbullah’ın Halep’in kuzeyindeki Nubul ve Zehra beldelerinin saha komutanlığını yaptığını söyleyen Hüseyin Ali Fevaz, Aynı gece aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 48 kişinin kurşuna dizilerek öldürülmesi olayına da değinerek, “Önümüzde Suriye ordusu ilerliyordu. Bunu onlar yapmıştır” ifadelerini kullandı. 

KOMUTANLARI SIVIŞTI

Belde girişinde muhaliflerin kendilerini farketmesi üzerine şiddetli çatışmalar yaşandığını kaydeden Fevaz, sığındıkları bir binanın ise kısa sürede muhaliflerce kuşatıldığını dile getirdi. Fevaz, çatışmanın muhaliflerin lehine dönmesi üzerine “Hizbullah’ın operasyon komutanı Yüzbaşı Enes, üsteğmenler Rami ile Ali” gibi isimler ile Suriye ordusu komutanlarının kendilerini bırakıp kaçtıklarını dile getirdi.  

Saldırıda 100 militan vardı

Suriye ordusunda özel kuvvetlerde erbaş olarak görev yaptığını belirten Hasan Ali,   Hizbullah ile Rityan ve Handarat Köyü’ne girdikleri sırada çıkan çatışmada yaralanıp esir düştüğünü söyledi. Ali, şunları kaydetti:  Şiilerin yaşadığı Nubul ve Zehra’da 100’e yakın Hizbullahçı da operasyona katıldı. Hizbullahçılar Nubul ve Zehra beldesi üzerindeki kuşatmayı kırmak için yakın bölgedeki köy ve beldelere saldırmamızı istedi. Çatışma başlayınca Rityan’da bir binaya sığındık. Ardından muhalifler binada bizi esir aldı.”


‘Esir düşerseniz başınızı keserler’

Suriye ordusunda özel kuvvetlerde yedi aydır görev yaptığını söyleyen Esed’in komutanlarından Abdullah Hac Talib de Rityan beldesinden kaçanların rejim askerleri değil Hizbullahçılar olduğunu ileri sürdü. Talib,  ‘’Çatışmalarda teslim olmak istiyorduk. Fakat içimizdeki Hizbullah saha komutanları buna izin vermiyorlardı. Hizbullahçılar bize, ‘Burada IŞİD’le çatışıyoruz, IŞİD sizi esir alırsa başınızı keser’ dedi. Silahlarımızı onlara doğrultarak saha komutanlarının silahlarını alarak, muhaliflerle anlaşarak teslim olduk. Biz silahlı muhaliflerle çatıştığımızı bilmiyorduk. Komutanlar bize IŞİD’le çatıştığımızı söyledi” diye konuştu. 


İranlı subay ölü ele geçirildi

Şam Cephesi’ne bağlı güçler, Rityan’daki çatışmalarda ölü ele geçirdikleri rejime bağlı asker ve militanlar arasında, İranlı subayların bulunduğunu açıkladı. Cephe’nin basın sorumlusu Yasir Ahmet, çatışmada ölenlerden “Haydar Tac” adlı şahsın İranlı olduğunu belirterek, şahsın üzerinden çıktığını söylediği nüfus cüzdanını paylaştı.

#Suriye
#Halep
#Hizbullah
9 yıl önce