|

Gizli görüşmenin sızdırılması milat oldu: Riyad’dan İsrail'e boykot

Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki yakınlaşma çabaları, gizli görüşmelerin ifşa olmasıyla durdu. İsrail ile iletişimini kesen ve ‘boykot’ uyguladığı iddia edilen Riyad, gelen dolaylı ve direkt iletişim taleplerini de cevapsız bırakıyor. İsrail medyasına göre Mossad Başkanı Yossi Cohen’in Riyad’ı ziyaret talebine vize çıkmadı.

Sernur Yassıkaya
00:00 - 18/01/2021 Pazartesi
Güncelleme: 20:26 - 17/01/2021 Pazar
Yeni Şafak
Kral Selman ve Veliaht Prens Selman
Kral Selman ve Veliaht Prens Selman

Suudi Arabistan’ın dış politika konularında son dönemde değişime gittiğini gösteren gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Riyad’ın, Kasım ayında Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında yapılan gizli görüşmenin sızdırılmasının ardından, İsrail tarafından gelen doğrudan ya da dolaylı görüşme taleplerine cevap vermediği ortaya çıktı. Londra merkezli Elaph gazetesinin haberine göre Suudi Arabistan, ABD üzerinden gelen talepler de dahil, İsrail’le görüşmeyi reddediyor ve boykot uyguluyor. 22 Kasım’da Neom kentinde Muhammed bin Selman ve Netanyahu arasındaki görüşme aynı gün İsrail medyasına sızdırılmıştı.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİ FARKLILAŞTI

Elaph gazetesine konuşan kimliği belirtilmeyen bir kaynak, Kasım ayındaki görüşmenin Netanyahu’nun ekibi tarafından medyaya sızdırılmasıyla iki ülke arasındaki ilişkinin farklılaştığını belirtti. İsrail’in durumu düzeltmek için çaba sarfettiğini de kaydetti. Riyad’ın İsrail politikasındaki değişimde ABD’de Joe Biden yönetiminin göreve gelmesinin de etkisi olduğu iddia edildi.


MOSSAD’A VİZE ÇIKMADI

İsrail medyasında çıkan bazı haberler de gelişmeyi doğrular nitelikte. Haberlere göre Riyad yakın zamanda üst düzey bir İsrailli yetkilinin ziyaret talebini reddettiği belirtildi. İsrailli Yediot Ahronot gazetesi, Riyad’ı ziyaret etme talebi reddedilen kişinin, Mossad başkanı Yossi Cohen olduğunu iddia etti. Cohen, Netanyahu’nun Arap ülkeleriyle ilişkileri sağlamakla görevlendirdiği isim olarak biliniyor.

KRİZE SEBEP OLAN GÖRÜŞME

Veliaht Prens ile Netanyahu arasındaki gizli görüşmenin sızdırılması Riyad’da krize neden olmuştu. Suud Dışişleri Bakanlığı görüşmeyi yalanlarken, Amerikan Wall Street Journal gazetesine konuşan Suud yetkililer görüşmenin Kral Selman bin Abdülaziz’den habersiz yapıldığını belirtmişti. Kral Selman’ın gelişmenin ardından dış politikada ipleri kendi eline aldığı iddia ediliyordu.

#Suudi Arabistan
#Riyad
#İsrail
#Boykot
3 yıl önce