|

Görev gücü dönemi

Suriye konulu diplomatik mekanizmayı işleten Türkiye ve ABD, çekilme koordinasyonunu oluşturmaya başladı. ABD’nin Suriye’den çekilme sürecini takip etmek üzere bir ‘görev gücü’ kuruldu.

Kıymet Sezer
04:00 - 8/02/2019 Cuma
Güncelleme: 01:54 - 8/02/2019 Cuma
Yeni Şafak
Türk Silahlı Kuvvetleri ve ABD ordusu, bölgede ortak devriye faaliyetleri yürütüyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri ve ABD ordusu, bölgede ortak devriye faaliyetleri yürütüyor.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı David Hale eşbaşkanlığında 5 Şubat’tan beri devam eden müzakarelerde varılan ilk somut kararı dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıkladı. ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo’ya bizzat teklif ettiği görev gücünün kurulduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Bu görev gücü sadece ABD’nin çekilme sürecine odaklanacak ve sık sık biraraya gelerek karşılıklı teklifleri değerlendirecek, yeni bilgilerle gelecek ve bu sürecin sorunsuz bir şekilde, koordineli bir şekilde gerçekleşmesi için bu mekanizmayı da kurmuş olduk” dedi.

OYALAMAYA DÖNÜŞMESİN

  • Edinilen bilgiye göre ‘görev gücü’ içerisinde istihbarat memurları, özel kuvvet askerleri, Dışişleri yetkilileri ve ilgili kurumlardan teknik personel yer alacak. Görev gücü, ‘masada alınan kararların sahadaki tatbikini’ kontrol edecek. Sahadaki gelişmeler nezdinde yeni kararların belirlenmesinde de etkili olacak birlikler, üst düzeydeki görüşmelere de veri üretecek. Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardından sahada herhangi bir boşluk oluşmaması için alınacak tedbirler, çekilmenin gerçekleşme oranları, boşaltılan alanların sivil halkın güvenle yaşamasına uygun olup olmadığının kontrolü, mayın, tuzaklamalara karşı taramalar, mültecilerin topraklarına döndürülmesi gibi tüm ayrıntılar bu grup tarafından takip edilecek. Terör örgütü PKK’nın Münbiç’ten çıkarılmasına ilişkin Türkiye’ye verdiği sözleri uzun süre tutmayan ve ‘müşterek devriye eğitimleri’ ile Ankara’yı oyalamaya çalışan ABD’nin, şimdi uygulamaya konulan ‘görev gücü’ ile yeni bir oyalama hamlesine girişeceğinden endişe ediliyor.
#ABD
#Suriye
#Türkiye
#Görev gücü
#Mevlüt Çavuşoğlu
5 yıl önce