|

Hafter’i vururuz: Rusya'nın 8 savaş uçağı daha göndermesinin ardından Türkiye'nin tavrı net

Rusya, Libya’da hezimete uğrayan darbeci Hafter’e destek için Suriye’den 8 savaş uçağı daha gönderdi. Ankara bu gelişmeden sonra “Türk hedeflerini bombalayacağız” diyen Hafter milislerini uyardı: Türk personelinin hedef alınması durumunda misilleme saldırıları gerçekleşebilir. Hafter’in karargahı da buna dahil.

Haber Merkezi
01:00 - 22/05/2020 Cuma
Güncelleme: 00:41 - 22/05/2020 Cuma
Yeni Şafak
Rus yapımı Pantsir, Libya birliklerince sergilenmek üzere Trablus Meydanı’na götürüldü.
Rus yapımı Pantsir, Libya birliklerince sergilenmek üzere Trablus Meydanı’na götürüldü.

Türkiye destekli Libya ordusu karşısında hezimete uğrayan Hafter’in imdadına yine Rusya koştu. Son 3 günde bir düzine hava savunma sistemi Türk SİHA’larınca yok edilen Moskova yönetimi, Suriye’deki Hımeymim Üssü’nden 8 savaş uçağını Libya’ya yolladı. Amerikan Bloomberg televizyonuna konuşan Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Rusya’nın Sovyet yapımı en az 6 adet ‘Mig-29’ ve 2 adet ‘Su-24’ savaş uçağını ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e ulaştırdığını bildirdi. İddiaya göre uçaklar Libya’nın ortasına denk düşen Cufra bölgesinde konuşlandırıldı. Rus tarafının desteği darbeci Hafter kanadına orantısız sevinç yaşattı. Hafter’e bağlı ‘Hava Kuvvetleri Sorumlusu’ Sakr Curuşi ‘ülkedeki Türk hedeflerine karşı Libya tarihindeki en büyük hava harekatını başlatacaklarını’ öne sürdü. Curuşi tüm Türk mevkilerinin meşru hedef olduğunu söyledi. Konuya ilişkin Rusya’dan açıklama gelmemesi dikkat çekti.



***




MEŞRU HEDEF OLURSUNUZ

Bu gelişmelere Türkiye’nin cevabı ise sert oldu. Hafter ve destekçilerini net şekilde uyaran Ankara, ABD’li Bloomberg vasıtasıyla şu mesajı geçti: “Türkiye, Trablus yakınlarındaki üslerini ve diğer yerleri İHA’lar ve sevk edilen savaş gemileriyle savunmaya son derece hazırdır. Herhangi bir Türk personelinin hedef alınması durumunda misilleme saldırıları gerçekleşebilir. Hafter’in karargahı da buna dahil.” Mesajı izleyen saatlerde yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Libya’daki Türk çıkarlarının hedef alınması halinde bunun çok ağır sonuçları olacağını ve darbeci Hafter unsurlarını meşru hedef telakki edeceğimizi bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi. Tehdit yüklü mesajların Libya’ya yeni savaş uçaklarının sevki sonrası geldiğine dikkat çeken Aksoy, söz konusu tehditlerin Hafter’e bağlı unsurların son dönemde sahada yaşadığı kayıpların hezeyanının bir yansıması olduğunu dile getirdi.



BM İNCELEME BAŞLATTI
  • Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarının Libya’ya sevk edilen 8 Rus savaş uçağıyla ilgili inceleme başlattığı iddia edildi. İngiliz Financial Times gazetesinin adını açıklamadığı batılı diplomatlara dayandırdığı habere göre, BM uzmanları Rus yapımı 8 savaş uçağının gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e verilmesiyle ilgili inceleme başlattı. Haberde görüşlerine yer verilen batılı bir diplomat, “Bu, Libya’nın Suriyeleşmesidir. Bu gerçek bir vekalet savaşına dönüşüyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca Libya’ya nakledilen Rus savaş uçağı sayısının da 8’den daha fazla olduğu iddia edildi.

15 Pantsir vurduk

Libya hükümeti, orduya bağlı hava unsurları tarafından imha edilen ülkenin doğusundaki gayrimeşrû silahlı güçlerin lideri Halife Hafter milislerine ait Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemlerinden birisini başkent Trablus’ta sergiledi. Libya 17 Şubat devriminin simgelerinden Şehitler Meydanı’nda getirilen Pantsir’i görmek için binlerce Libyalı meydana akın etti. Buradaki Libyalılardan Yusuf Hammude, ordunun 3 gün içerisinde çok sayıda Pantsir’i imha ettiğini hatırlatarak, “Bu zafer her şeyden önce Allah’ın yardımıyla kazanıldı. Libya halkı da diğer halklar gibi özgür bir şekilde yaşama hakkına sahiptir. Bize yardım edenleri Allah muvaffak eylesin. Lider Erdoğan’a selam olsun, kimse yardım etmezken o bize tam zamanında yardım elini uzattı. Libya halkı olarak ona dua ediyoruz” diye konuştu. Libya ordusu resmi sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu da Şehitler Meydanı’na gelerek oradakileri selamladı. Meydanda bulunanlar, “Biz teslim olmayız, ya zafer ya ölüm”, “Bu meydanı Hafter sadece rüyasında görecek” şeklinde sloganlar attı. Bu arada Türkiye’nin 3 gün içerisinde imha ettiği Rus sistemlerinin sayısı belli oldu. Alınan bilgiye göre Türk SİHA’ları, her biri 15 milyon dolar değerindeki hava savunma sistemi Pantsir’lerden 15’ini son 3 gün içerisinde vurmayı başardı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Hafter’e verdiği Pantsir sayısının en fazla 20 olduğu, böylelikle bu sistemlerden çoğunun son günlerde yok edildiği belirtiliyor.


Terhune yolunda bir belde daha temiz

  • Trablus Hükümeti yönetimindeki meşru Libya ordusu, Rusya’nın uçak göndermesi ve Hafter’in tehditlerine rağmen operasyonları aksatmadı. Libya Ordusu Resmi Sözcüsü Albay Muhammed Kununu, ordu birliklerinin başkentin güneyindeki Esabia beldesinin tamamında kontrolü sağladığını duyurdu. Kununu, hava kuvvetlerinin ‘kaçan Hafter milislerinin takibi için belde çevresinde keşif ve devriye uçuşları gerçekleştirdiğini’ kaydetti.
  • MİZDE’YE İLERLEYECEĞİZ
  • Esabia kentinde kontrolü sağlayan Libya ordusu, son 72 saat içinde aralarında Tunus sınırı yakınlarındaki Bedr ve Tici beldelerinin de yer aldığı üç beldeyi milislerden temizledi. Libya ordusunun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu Sözcüsü Mustafa el-Mecai, Terhune’ye uzanan destek hattı üzerindeki Mizde’ye doğru ilerleyeceklerini duyurdu. 27 bin nüfuslu Esabia, Hafter milislerinin başkente yönelik saldırılarında harekat ve ikmal merkezi olarak kullandıkları Terhune şehri güzergahında yer alması nedeniyle büyük önem taşıyor. Esabia Kabileleri Toplumsal Meclisi de geçtiğimiz günlerde UMH saflarına geçtiklerini duyurmuştu.
  • HAFTER’E DARBE
  • Ülkedeki bir başka cephe ise Sirte. Libya ordusunun kullandığı Bayraktar silahlı insansız hava araçları dün Sirte yakınlarında Hafter milislerini bombaladı. Ölü ve yaralı sayısının 12’yi bulduğu belirtilirken, Terhune ve Sirte yakınlarındaki Vişke bölgesinde de gözlem uçuşları devam ediyor. Stratejik Vatiyye Üssü’nün alınmasının ardından Libya ordusu için sıradaki en önemli hedefin Terhune olduğu belirtiliyor.
#Libya
#Hafter
#Rusya
#Türkiye
#Ankara
#İHA
4 yıl önce