|

Hazar'da ittifak dönemi

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı eski Danışmanı Vefa Guluzade: "Azerbaycan ve Türkiye'nin orduları birleşmeli. Yakında, Türkiye-Azerbaycan-İsrail-Gürcistan ittifak'ı oluşacak" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 21/08/2001 Salı
Güncelleme: 20:01 - 19/04/2016 Salı
Yeni Şafak

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı eski Danışmanı Vefa Guluzade, Azerbaycan'a dışardan gelebilecek her türlü tehlikeye karşı Türk ordusunun garantör durumda olduğunu söyleyerek, "Azerbaycan ve Türkiye'nin orduları birleşmeli" dedi. Guluzade, Yeni Müsavat gazetesine yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın Türkiye kadar güçlü bir devlet olması gerektiğini belirtti ve "Türkiye'nin desteğiyle kurulacak Azerbaycan ordusu, demokratik rejimin koruyucusu olmalıdır. ABD ve Batı da Türkiye'nin Azerbaycan'da konuşlanmasına olumlu yaklaşıyor" diye konuştu. Rusya'nın hava saldırılarına karşı ortak savunma sistemi oluşturulması teklifine karşılık aynı işbirliğini Türkiye ile yapmanın daha doğru olacağını savunan Guluzade, ancak bu konuda henüz bir gelişme yaşanmadığını ve Azerbaycan hava sahasının istenilen şekilde korunamadığını kaydetti. Guluzade, "iki kardeş ülke arasındaki işbirliğinin sağlam temellere dayanarak geliştirilmesi gerektiğini" söyledi.



Türkiye-Azerbaycan-İsrail-Gürcistan ittifakı


Hazar bölgesindeki Türkiye-Azerbaycan ittifakının yakın gelecekte Türkiye-Azerbaycan-İsrail-Gürcistan siyasi işbirliğine dönüşmesi ihtimalinin büyük olduğunu savunan Guluzade, "İran'ın tehdit edici boyutlara varan hareketleri şunu gösteriyor ki, tüm bu gelişmeler karşısında Batı önlem almazsa, Azerbaycan'ı ve Hazar'ı kaybedecek. Bu da bölgenin 30 yıl geriye gitmesi anlamına geliyor" dedi. Azerbaycan'da, çeşitli siyasi gruplaşmalar olduğuna işaret eden Guluzade, "İran taraftarı İslamcı gruplar Tahran'ın, Rus yanlısı gruplar da Moskova'nın egemenliğini istiyor. Ancak bunların hiçbiri halkın iradesini yansıtmıyor" diye konuştu.



İran ve Rusya'nın, Azerbaycan'ın milli çıkarlarını korumaya yönelik oluşumlara hiçbir zaman destek vermeyeceğini söyleyen Guluzade, bunun her fırsatta yönetimi eleştiren ve aktif faaliyetlerde bulunan gruplar tarafından da iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı.



Öte yandan İran'da günlük olarak yayımlanan Resalet gazetesi dün "Hazar'da Kundakçılık" başlığı adı altında yayımladığı yorum haberde Azerbaycan ve Türkiye gibi ülkelerin bölgede, İsrail üslerine dönüştüklerini öne sürerek söz konusu ülkelerin bölge güvenliğini tehlikeye attıkları iddia edildi. Haberde, Türkiye'nin Hazar konusunda İran'a karşı tutumunun İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Türkiye ziyaretinden sonra sertleştiğinin altı çizilerek Türkiye'nin, Azerbaycan'a 10 adet F-16 savaş uçağı göndereceğini ve Türkiye Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun Azerbaycan'ı ziyaret edeceği hatırlatıldı. Bu arada, Azerbaycan yetkililerinin, İsrail gizli servis elemanlarının Azerbaycan'a gelmeleri konusunda girişimleri olduğunu iddia eden gazete, casusluk amacı bulunan bazı grupların da başka adlar altında İran-Azerbaycan sınırında yerleştiklerini belirtti.


#Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı eski Danışmanı
#Vefa Guluzade
#Türkiye-Azerbaycan-İsrail-Gürcistan
#Hazar Denizi
23 yıl önce