|

Her gün yeni bir zafer: Dün 5 Pantsir imha edildi

Libya’da Türkiye’nin destek verdiği Ulusal Mutabakat Hükümeti, Hafter güçlerine karşı her gün yeni bir zafer kazanıyor. Son iki günde BAE’nin Hafter’e verdiği Rus yapımı 6 hava savunma sistemi Pantsir imha edildi. Sahadaki başarı üzerine Esabia kabileleri ile Mizde kenti UMH’ye katılma kararı aldı. Hafter’in en büyük destekçisi BAE de ilk kez “ateşkes”i dillendirmeye başladı.

Haber Merkezi
01:00 - 21/05/2020 Perşembe
Güncelleme: 00:22 - 21/05/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Pantsir
Pantsir

Türkiye destekli meşrû Libya ordusu, darbeci Hafter milislerine karşı zaferden zafere koşuyor. Stratejik Vatiyye Üssü’nün önceki gün ele geçirilmesinin ardından birlikler diğer cephelerde de düşman unsurlarını vuruyor. Giryan güneyi, Terhune ve Sirte’de çok sayıda hedef, Türk yapımı SİHA’lar tarafından imha edildi. Ulusal Mutabakat Hükümetince (UMH) yönetilen Libya ordusunun şimdiki istikameti, başkent Trablus’un 90 kilometre güneydoğusunda yer alan Terhune kenti. Güneye doğru ilerleyen UMH güçleri, Terhune güzergahındaki Esabia’da Hafter yanlısı milislerle çatıştı. Onlara havadan destek veren SİHA’lar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yapımı Nimr tipi zırhlı personel taşıyıcı, bir adet obüs ve silahlı üç aracı bombaladı. Libya ordusunun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu Sözcüsü Mustafa el-Mecai, Hafter milislerinin başkente yönelik saldırılarında harekat ve ikmal merkezi olarak kullandıkları Terhune kentinin kurtarılma planının hazır olduğunu ve operasyonun yakında tamamlanacağını söyledi. Bu arada UMH’nin Terhune’yi ‘askeri bölge’ ilan ettiği ve oraya izinsiz giriş yapan tüm unsurların vurulacağını bildirdiği ileri sürüldü.



***


SİHA’NIN HSS AVI

Rusya, BAE, Mısır, Fransa, Suudi Arabistan, Ürdün ve Yunanistan destekli Hafter’in Libya batısında dramatik gerileyişi sürerken, bölgede Bayraktar SİHA’ların Rus sistemlerine karşı üstünlüğü dünyanın gündemine oturdu. SİHA’lar -dün öğle saatleri itibariyle- Libya’da son 24 saatte 5 olmak üzere toplam 1 düzineden fazla Pantsir-S1 hava savunma sistemini (HSS) imha etti. Her biri 15 milyon dolarlık HSS'lerden son 24 saatte SİHA ve topçu birliklerinin Terhune'de 3, Vişke bölgesinde bir ve başkentin güneyinde de bir olmak üzere, toplam 5 Pantsir'i etkisiz hale getirdiği aktarıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye’nin İdlib kentine yönelik Bahar Kalkanı Harekâtı sırasında Rus yapımı Pantsir, TOR ve S-300’ü SİHA’larla vurmasının ardından şimdi de Libya’da Rus sistemlerinin adeta ‘sinek gibi’ avlanması Türkiye yapımı hava araçlarının teknolojik üstünlüğünü bir kez daha gözler önüne serdi. SİHA’lar bunun yanında Rus menşeli Krasuhka elektronik harp sistemini de başarılı bir atışla imha etti.

Hükümetin arkasındayız

Sahada elde edilen başarı, Hafter yanlısı tavır sergileyenleri de UMH saflarına geçmeye zorluyor. Trablus-Terhune hattındaki Esabia’da kabilelerin artık UMH’yi desteklediklerini bildirmesinden sonra Trablus güneybatısındaki Mizde kenti de Libya hükümetinin arkasında olduklarını açıkladı. Mizde Yerel Konseyi ve kentin önde gelenlerinin imzasıyla yayımlanan ortak yazılı açıklamada, “Fayiz es-Serrac başkanlığındaki meşru hükümete ve Libya ordusunun Hafter milislerine karşı yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonuna destek verildiği” ifade edildi. Yazıda ayrıca Hafter’e işaret edilerek “Libya’nın temiz toprakları bu zararlı bitkiden temizlenene kadar Mizde kenti Trablus’la dayanışma içerisindedir” denildi. Mizde kenti Hafter milislerinin, başkente yönelik saldırılarında harekat ve ikmal merkezi olarak kullandıkları Terhune şehrine silah ve mühimmat tedarik hattındaki önemli duraklar arasında yer alıyor.


Zoru görünce ateşkes istedi



***



CIA devşirmesi Hafter’in başarısı için şimdiye dek yüzlerce milyon dolar harcayan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye destekli Libya ordusunun zaferini görünce ‘ateşkes’ kartına sarıldı. Ateşkes çağrısını Twitter'da duyuran BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş, “Kapsamlı ve derhal bir ateşkes olmadan ve siyasi sürece dönmeden Libya’da gerçek bir ilerleme kaydedilmesi mümkün değildir. Siyasi çözüm için bölgesel tırmanış mutlaka durdurulmalı” diye yazdı. Karkaş’ın sözde ateşkes çağrısının BM Güvenlik Konseyi’nde BAE’nin Hafter milislerine silah desteği verdiğine ilişkin sözlerin dile getirilmesiyle eşzamanlı olması dikkati çekti. BM Libya Daimi Temsilcisi Tahir es-Sunni, “Libya’nın elinde BAE’nin ülkeye silah gönderdiğine dair kesin deliller bulunmaktadır” demiş ve BAE’nin savaş suçlusu Hafter’e verilmek üzere gönderdiği malzemelerin fotoğraflarını göstermişti. BAE’nin Hafter milislerine Rus yapımı Pantsir, Güney Afrika’dan Süper Puma helikopterleri, yerli Yabhon SİHA’lar, Rus yapımı Orlan-10 SİHA’lar, Sovyet yapımı Antonov An-26 ve Ilyushin IL-76 nakliye uçakları ve Çin yapımı Wing Loong II SİHA’ları verdiği biliniyor. BAE ayrıca Hafter saflarındaki Rus ve Sudanlı paralı savaşçıların masraflarını da üstleniyor.

Hafter’den vazgeçiyor

  • Mısır medyasına konuşan Sisi’ye yakın bir bürokrat, BAE ve Mısır’ın, Libya hükümetinin ülke içindeki askeri başarılarının ardından Hafter’den desteğini çekmeye hazırlandığını ileri sürdü. Adının gizli kalması şartıyla ‘Mada Masr’ adlı internet sitesine demeç veren Mısırlı yetkili, “Bugün sorulması gereken soru, buraya kadar Hafter’i destekleyen Mısır-BAE-Fransa ittifakının, Hafter’in yenilgisi çerçevesinde bir sonraki adımları konusunda ne yönde bir karar vereceğidir. Artık kimse yeniden bahislerini Hafter’den yana oynayamaz” dedi. İnternet sitesine konuşan Hollanda merkezli Clingendael Enstitüsü Uzmanı Celal Harşavi ise “2020 baharı, BAE’nin Trablus’a yönelik saldırılarında Hafter’i koruyacak askeri ve diplomatik etki gösteremediğini ortaya koydu. BAE, askeri ve stratejik açıdan NATO üyesi Türkiye ile boy ölçüşemez” değerlendirmesini yaptı.
#Libya
#SİHA
#Pantsir
#Hafter
#UMH
#Enver Karkaş
#Muhammed bin Zayed
4 yıl önce