|

İdlib Guta olmayacak

Esed rejimi İdlib çevresine son 3 günde 5 binden fazla asker yığdı. Rejim gücünün yüzde 65’i paralı askerlerden oluşuyor. Yeni Şafak’a konuşan İdlib Emniyet Sorumlusu General Fuad Suat, son kale olan İdlib’in Guta olmasına müsaade etmeyeceklerini belirtti. Suat “ölüm kalım savaşına hazırız” dedi.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 14/08/2018 Salı
Güncelleme: 02:37 - 14/08/2018 Salı
Yeni Şafak
150 bin muhalif ölüm kalım savaşına hazır
150 bin muhalif ölüm kalım savaşına hazır

Esed yönetimi ve müttefikleri, Suriyeli muhaliflerin 2015 yılı Mart ayında kurtardığı İdlib’e güç sevk ediyor. Rejim ordusuna bağlı Kaplan Kuvvetleri ve Beşşar Esed’in kardeşinin komuta ettiği 4. Tümen’e bağlı bir grup asker bölgede konuşlandırıldı. İdlib’e sınır noktalardan Hilseya, Tel Madig, Cisr el Şugur, Soran, Morek ve Türkmendağı bölgesine son 3 günde 5 binden fazla asker takviyesi yapıldı. İdlib Emniyet Birimi Sorumlusu General Fuad Suat Yeni Şafak’a yaptığı açıklamada “Elimizdeki son kale olan İdlib’in Guta olmasına müsade etmeyeceğiz. İdlib’in genelinde ölüm kalım savaşına hazırlanıyoruz’ dedi. Fuad Suat, “İdlib bir Guta, Dera, Humus, Halep olmayacak kanımızın son damlasına kadar savaşacağımızı tüm dünya görecek” ifadelerini kullandı.

DİRENİŞ GÜCÜ HAZIR

Fuad Suat, 7 yıldır savaştıklarını ve tüm cephelerden Esed’e teslim olmayan binlerce savaşçının sığındığı İdlib’de tarihin en büyük direnişini sergileyeceklerini belirtti. General Fuad Suat, İdlib savunması için 150 bin silahlı direnişçinin hazır olduğunu ve bu rakamın 200 bini aşacağını söyledi.


İŞGALCİ PARALI ASKERLER

Savaş hazırlıklarını Yeni Şafak’a değerlendiren muhalif general şunları söyledi: “Esed ve müttefikleri İdlib çevresine son 3 günde 5 kişilik güç gönderdi. Bizimle bölgede savaşacak güç büyük oranda ithal milislerden oluşuyor. Bunlar arasında, PKK militanları, Lazkiye’den gelen Mihraç Ural’a bağlı teröristler ve Pakistan, Afganistan, İran, Irak, Lübnan, Bahreyn gibi ülkelerden gelen milisler var. İdlib’e saldıracak gücün en az yüzde 65’i Suriye dışından gelen paralı askerlerden oluşuyor ve biz burada kelimenin tam anlamı ile işgal güçlerine karşı onurumuzu ve topraklarımızı koruyacağız.”

TÜRKİYE’YE EMANET

Suat, “Hepimiz ölmeye hazırız ancak kadın ve çocuklarımızın katledilme ve yakalanıp zulme uğramamaları için onları Türkiye’ye emanet edeceğiz” diyen General Suat, “Bize 7 yıldır hamilik eden Türkiye Hükümeti ve şerefli Türk Halkı’ndan son isteğimiz bu olacak. Suriyeli muhalifler, hiç bir beklenti gözetmeden, her şart ve durumda Suriye halkının yanında olan Türkiye’nin rotasına, talep, tavsiye ve yönlendirmesine bağlı kalacaktır” şeklinde konuştu.


Acı bilanço arttı

Suriye’de İdlib iline bağlı Sermada ilçesinde önceki gün medyana gelen patlamada yaşamını yitiren sivillerin sayısı 67’ye, yaraların sayısı 50’ye yükseldi. İdlib Sivil Savunma (Beyaz baretliler) Müdürü Mustafa Hac Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Patlamada kuzey Humus’tan tehcir edilenlerin yaşadığı 6 katlı iki bina yıkıldı. Enkaz altından 35’i kadın ve çocuk 67 sivilin cansız bedenini çıkarabildik. 50 sivil de yaralandı” ifadelerini kullandı. Hac Yusuf, bugün sabah sona eren arama kurtarma çalışmaları sonucunda çoğu kadın ve çocuk 17 sivilin enkaz altından kurtarıldığını ifade ederek, yaralıların çevredeki hastanelere kaldırıldığını söyledi.

#İdlib
#Guta
#Suriye
6 yıl önce