|

İdlib isyanı

Esed güçleri ve İranlı milislerin saldırmaya başladığı İdlib’de gerilim had safhada. Sokaklara dökülen halk, Türkiye’ye ‘acil müdahale’ çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan için sevgi gösterisinde bulunan Suriyeliler Mehmetçiği bekliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/08/2018 Pazar
Güncelleme: 03:21 - 5/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
Sokaklara dökülen halk, Türkiye’ye ‘acil müdahale’ çağrısında bulundu.
Sokaklara dökülen halk, Türkiye’ye ‘acil müdahale’ çağrısında bulundu.

Gerginlik, belirsizlik ve tehdit dozunun her geçen gün arttığı İdlib’de halk sokaklara döküldü. Türk ve ÖSO bayrakları eşliğinde yapılan gösterilerde “Mehmetçik burada bir an önce güvenliği sağlasın” çağrısı yapıldı. İdlib merkezle birlikte Maar’ed Numan, Eriha, Cebel Zaviye bölgelerinde yapılan gösterilere 7’den 70’e binlerce sivil katıldı. Yapılan konuşmalarda Türkiye’nin vakit kaybetmeden İdlib’e müdahale etmesi ve Rus, Esed bombardımanlarının son bulması istendi. “Yalnızca barış ve huzur içinde yaşamak istiyoruz” yazılı dövizlerin taşındığı gösterilerde Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine sloganlar atıldı.


BOMBARDIMAN SÜRÜYOR

Su ve elektriğin olmadığı, gıda, sağlık başta olmak üzere insani ihtiyaçların karşılanmasında büyük zorlukların yaşandığı İdlib havadan ve karadan yapılan bombardımanların hedefi olmaya devam ediyor. Rus ve rejim uçakları son olarak Bedema kasabasına hava saldırısı düzenledi. Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin, İdlib güneyinde Sahlel Gap, batıda Hırbıt el-Cuz, Cisr’eş Şuğur ve Türkmendağı bölgelerine yönelik saldırıları ise sürüyor. El Iys ve Matar-Ebu Duhur yönlerinde devam eden Esed tahkimatı da bölge halkında tedirginlik dozunu artıran bir diğer gerginlik sebebi.

5 AYDA 350 KİŞİ ÖLDÜ

İdlib merkez ve çevre beldelerde suikast, canlı bomba, bombalı araç ve mayınlı tuzaklar sonucu siviller ölmeye devam ediyor. İdlib’de bulunan muhalif grup komutanlarına yönelik suikast girişimleri yanında şehir merkezinde kalabalık ortamlarda patlatılan bomba ve mayın tuzaklarından dolayı son 5 aylık dilimde ölen kişi sayısı 350’yi geçti. Dera, Humus, Şam, Kuneytra kırsallarının rejim tarafından ele geçirilmesi sonrası binlerce sivilin göç ettiği İdlib’de nüfusun 3,5 milyon olduğu tahmin ediliyor.



MUHALİF GRUPLAR BİRLEŞTİ

Halkın yaşanan sorunlar nedeniyle sokaklara döküldüğü İdlib’de muhalif 13 grup aynı çatı altında birleşti. ‘Cephet el Vatani’ (Vatan Cephesi) çatısı altında birleşen grupların genel komutanlığına muhalif komutanlardan General Fadlullah El Hacı getirildi. Cephet Tahrir, Tecemmu Dimeşk, Suriye, Feylak’uş Şam, Ceyş el-İdlib, Sukur’uş Şam, Ceyş’ul Ahrar, Birinci Sahil Fırkası, İkinci Sahil Fırkası, Üçüncü Ordu, Ceyş’ul Nuhbe, Ceyş’ul Nasır, El Fırkat’ul Uğla, Müşhad, Şüheda İslam Deraya, Liva el-Hürriye ve Fırka-23 Vatan Cephesi oluşumuna dahil olan gruplar.


Tanklar gidiyor

Suriye’de Mehmetçiğin operasyon yürüttüğü bölgelere tank, zırhlı araç ve iş makinası sevkiyatı sürüyor. Kilis’teki birliklerden yola çıkan araçlar hem Öncüpınar Sınır Kapısı’na hem de Elbeyli ilçesindeki Çobanbey Sınır Kapısı’na yöneliyor. Tank ve zırhlı taşıyıcıların Afrin-Halep arasındaki Tel Rıfat bölgesi ile Münbiç’e sevk edildiği belirtiliyor.

#İdlib
#Suriye
#Türkiye
6 yıl önce