|

ILO'dan 'işgal Filistin toprak' açıklaması

Uluslararası Çalışma Örgütü, İsrail'in 1967'de Filistin topraklarını işgal etmesinin üzerinden geçen 50 yıl, yerel pazarda verimsiz ve parçalanmış iş fırsatlarına neden olduğunu bildirdi.

Yeni Şafak
19:43 - 31/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 19:59 - 31/05/2017 Çarşamba
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

İsrail'in 1967'de Filistin topraklarını işgal etmesinin üzerinden geçen 50 yılın, yerel pazarda verimsiz ve parçalanmış iş fırsatlarına neden olduğu bildirildi.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) yayımladığı raporda, "50 yıldır süren İsrail işgali, işgal altındaki Arap topraklarında erkek ve kadın işçiler ile ailelerinin günlük yaşamlarında görülen bir çok engellemeleri de beraberinde getirdi." ifadelerine yer verildi.

"İsrail'in 1967'de Filistin topraklarını işgal etmesinin üzerinden geçen 50 yıl, yerel pazarda verimsiz ve parçalanmış iş fırsatlarına neden oldu." ifadesine yer verilen raporda, alternatifin bulunmamasının, Filistinli gençleri, İsrail ile Yahudi yerleşim birimleri bölgelerinde iş aramak ve ucuz iş gücü olmak zorunda bıraktığına dikkat çekildi.

  • ILO Genel Direktörü Guy Ryder de "İş piyasasının karşı karşıya kaldığı acı gerçekler, toprak, su ve doğal kaynakların kullanımı ve Filistin sınırındaki işgalin denetiminde kendini gösteriyor. Tarım, üretim ve yeni iş fırsatlarının doğması ise büyük kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyor." değerlendirmesini yaptı.

Oslo Anlaşması'nın hedeflerinden birinin de hem İsrail hem de Filistin tarafı için iyi performansa sahip bir pazar kurmak olduğuna dikkati çeken Ryder, ancak bunun hala gerçekleşmesi zor görünen bir beklenti olduğunu kaydetti.

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre, "Ortadoğu ve Afrika'da en yüksek işsizlik oranına sahip" Filistin'de gençler arasındaki işsizlik oranı Batı Şeria'da yüzde 40, 11 yıldır İsrail ablukasının sürdüğü Gazze'de ise yüzde 60'a ulaşıyor.

#Filistin
#İsrail
#Uluslararası Çalışma Örgütü
7 yıl önce