|

İran'ın Suriye tavrı stratejik

Suriye'de süregiden temsili savaşın en önemli dış ayaklarından birisini İran oluşturuyor. Suriye üzerinden Lübnan / Hizbullah'a ulaşan İran, Esed rejiminin ayakta kalmasını, stratejik önemi nedeniyle Rusya ve Çin'den daha fazla istiyor.

Mahmut Osmanoğlu
00:00 - 6/08/2012 Pazartesi
Güncelleme: 23:55 - 5/08/2012 Pazar
Yeni Şafak
İran'ın  Suriye tavrı stratejik
İran'ın Suriye tavrı stratejik

Geçtiğimiz hafta İran'ın eski Fransa Büyükelçisi Seyyid Sadık Harazi İran'ın Suriye politikası ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. İran'da yayınlanan Ittılaat gazetesi 30 Temmuz tarihli sayısında Harazi'nin önemli değerlendirmesini sürmanşetinden "İran'ın Fransa eski Büyükelçisi Seyyid Sadık Harazi: Yaptığı hatalara rağmen Suriye rejiminin sürekliliği İran için stratejik bir prensiptir" başlığı ile verdi.

Haberin başlığında verildiği üzere İran'ın Suriye politikasının mezhep temelli olmayıp stratejik olduğunu söyleyen Harazi'nin mevcut İran politikasına eleştirisi haberin spotunda "Biz Suriye'deki durumların bu noktaya ulaşmasına müsaade etmemeliydik" cümlesiyle veriliyor.

EN ÖNEMLİ MESELE "DİRENİŞ"

Haberin diğer spotunda Harazi İran'ın Suriye politikasına daha da açıklık getiren ifadesi veriliyor ve onun "Bizim bölgede Beşşar Esed hükümetinin varlığından daha önemli bir meselemiz var, o da direniştir" sözleri aktarılıyor.

Haberin devamında Harazi'nin mevcut İran yönetimine eleştiri okları fırlatmayı da ihmal etmediğini görüyoruz. Harazi "Biz sorunun başlangıcında Suriye devleti ile muhalifler arasında bir köprü oluşturabilirdik. Hadiselerin bu noktaya gelmesine müsaade etmemeliydik. Sorunun çözülmesi için arabuluculuk etmeli, sorunu yönetmeli idik" diyor.

Gazete İran eski Cumhurbaşkanı Hatemi'nin üst düzey diplomatlarından olan Harazi'nin Beşşar Esed'in yanlışlarını inkâr etmediğini ama buna rağmen yanlışların Beşşar Esed'i terk etmeyi gerektirmediğini söylediğini aktarıyor.

Harazi'nin bu görüşlerine rağmen İran içerisinde Suriye rejimine tamamen sahip çıkan çevreler daha baskın gözüküyor.

Devrim Muhafızları Bakanlığı eski Bakanı Muhsin Refikdost İran'da yayınlanan Cumhuriyi İslami gazetesinde 2 Ağustos tarihinde yayınlanan röportajında İran'ın Suriye rejimini desteklemesinin tarihi köklerini anlattı. Haber gazetede sürmanşetten "Irak'a karşı Kutsal Savunma zamanında Suriye-İran ilişkilerinin söylenmemiş hikayesi.. Refikdost: Suriye'yi savunmamız müstekbirlere karşı özgürlüğü savunmamızdır" başlığıyla gündeme getirildi.

Gazete İran-Irak savaşı zamanında Suriye üzerinden yabancı ülkelerden silah temin eden Devrim Muhafızları eski Bakanı Muhsin Refikdost'un adeta mazide gezinme ve ifşa mahiyetindeki sözlerine yer veriyor. Refikdost Hafız Esed'i Irak'la savaştaki tavrından dolayı yere göğe sığdıramıyor.

Bu arada haberde Refikdost'un Türkiye'nin Suriye tavrını da eleştiriyor ve Adalet ve Kalkınma Partisinin Suriye'ye müdahaleye başlamasında sonra halk içindeki itibarının da azalmaya başladığını öne sürüyor.

Refikdost'un açıklamaları İran'ın Suriye'de sonuna kadar gitmeye kararlı olduğunu gösteriyor.


Suriye İran'a Irak savaşında yardım etti

İran Devrim Muhafızları eski Bakanı Muhsin Refikdost Suriye'nin İran İslam Cumhuriyeti'ni ilk tanıyan ülke olduğunu ve Iran-Irak savaşında Suriye'nin İran tarafında olduğunu açıklayan ilk ülke olduğunu hatırlatıyor ve Suriye'nin savaş sonuna kadar defalarca İran'a yardım ettiğini söylüyor.

Refikdost Irak savaşının başlarında İran'ın Suriye adına silah aldığını ifade ediyor ve Kaddafi'nin kendilerine füze verdiğini açıklıyor. Ayrıca İranlıların füze eğitimini Suriye'de aldıklarına dikkat çekiyor.

Suriye'nin günümüz durumunu da değerlendiren Refikdost Hafız Esed döneminde olduğu gibi halkın çoğunluğunun şimdi de Beşşar Esed tarafında olduğunu iddia ediyor.




12 yıl önce