|

İsrail-Filistin çatışmasının 4. gününden geriye kalanlar: Enkaz acı gözyaşı...

İsrail-Filistin çatışması 7 Ekim`den bu yana sürüyor. Saldırılarda İsrail`de hayatını kaybedenlerin sayısı 900`ü aştı. Gazze'de 260'ı çocuk, 200'ü kadın 900 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bu sırada İsrail, Gazze`deki 2 mülteci kampını hedef aldı. Bölge adeta enkaz yığınına döndü... Binalar yıkıldı, Filistinliler enkaz altında kalanları kurtarmak için seferber oldu. 4 günden geriye ise bu fotoğraflar kaldı: Tüm ailesini kaybedenler, enkazdan kurtarılanlar, gözyaşı dökenler...

Zeynep Karçığa
12:15 - 10/10/2023 Salı
Güncelleme: 09:08 - 11/10/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında çok sayıda kişi hayatını kaybetti.
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Cumartesi sabahı başlayan saldırılar sonucu İsrail tarafında hayatını kaybedenlerin sayısı 900'ü aştı. İsrail'in verdiği karşılık sonrası hayatını kaybeden Filistinli sayısı da 704'e ulaştı. Ölen Filistinlilerin 143'ü çocuklar, 105'ini ise kadınlar oluşturuyor. Bununla birlikte, İsrail Gazze'deki 2 mülteci kampını da hedef aldı. Gazze'de tam abluka ilan edildi. İsrail, Gazze'ye su ve elektrik akışını kesti.

İşte dakika dakika yaşananlar...

Aşkelon'a füze yağıyor

23.51: İsrail, Hamas'a yönelik 'bebeklerin başlarını kestikleri' şeklinde ortaya atılan iddialara ilişkin ellerinde bir delil olmadığını söyledi.

21.44:
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin "Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Bölgeyi kontrol altına aldık şimdi tam taarruza geçiyoruz." dedi.

21.55
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 260'ı çocuk, 200'ü kadın 900 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
21.00
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü. İsrail-Filistin çatışması çerçevesinde atılabilecek adımların ele alındığı görüşmede, Türkiye'nin arabuluculuk çabalarıyla masum sivillere yönelik insani yardımların bölgeye ulaştırılması için yapılabilecekler değerlendirildi.
19.40
THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, İsrail'de yaşanan mevcut durum sebebiyle seferlere ikinci bir bildirime kadar ara verildiğini açıkladı.
19.00
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İsrail ile Filistin arasında yaşanan çatışmalara ABD ve Batı'nın yaklaşımını eleştirdi: "Şu anda Gazze'ye su verilmiyor, hastaneler hedef alınıyor. Hani insan hakları?"
17.33:
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in düzenlediği saldırılar sonucu 830 sivilin hayatını kaybettiğini, 4 bin 250 sivilin de yaralandığını duyurdu.
17.10:
Hamas'ın İsrail'e verdiği süre sona erdi. Aşkelon'da büyük bir hava hareketliliği yaşanıyor. Hamas bölgeye peş peşe roketler fırlatmaya başladı. Aynı zamanda İsrail'den de Gazze'ye hava saldırısı sürüyor.
16.32:
Hamas'ın silahlı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze'de sivillerin hedef alınmasına karşılık İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'nı roketlerle vurduklarını duyurdu.
13.43:
İsrail'in, Gazze'ye saldırısında Filistinli bir doktor yaşamını yitirdi.
13.08:
İsrail ordusu Gazze'ye kara operasyonu seçeneği için ordunun hazır olduğunu açıkladı.
12.47:
İsrail saldırılarında abluka altındaki Gazze’de ölenlerin sayısı 770'e yükseldi.
12.20:
İsrail’in güneyindeki Rahat şehrinin Belediye Başkanı Ata Ebu Medigam, dördüncü gününe giren İsrail-Filistin çatışmasında sığınakları olmadığını ve devletin kendilerini terk ettiğini söyledi.
12.17:
Filistin yönetimi, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne elektrik ve suyu kesmesinin ardından acil gıda ve tıbbi malzeme girişi sağlanmasını istedi.
12.12:
İsrail polisi, Hamas’a ait ve bağış toplamak için kullanılan kripto para hesaplarını dondurduğunu duyurdu.
12.11:
BM: İsrail'in Gazze'deki elektrik ve suyu kesmesi, enerji santralini birkaç gün içinde yakıtsız bırakabilir ve 610 binden fazla kişi için içme suyu kıtlığına neden olabilir.
10.11:
Fransa'nın başkenti Paris'de İsrail'e destek yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, eski başbakan Manuel Valls ve Ulusal Meclis Başkanı Yaël Braun-Pivet de katıldı.
07.30:
İsrail ordusu çatışmaların başladığı ilk günden beri 123 askerin öldüğünü açıkladı.
06.00:
İsrail Gazze'yi denizden de vurmaya başladı. İsrail donanmasına ait hücum botlarının, Akdeniz kıyısındaki Gazze Şeridi'nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini denizden vurduğu öğrenildi.
04.35:
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında iki gazeteci hayatını kaybetti.
03.05:
İsrail: Lübnan'dan ülkeye sızan kişilerle çıkan çatışmalarda bir subayımız öldü.
02.55:
BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı: Gazze'de yaklaşık 137 bin Filistinli okullarımıza sığındı.
02.42:
İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 143'ü çocuk, 105'i kadın olmak üzere 704'e yükseldi.
00.56:
Netanyahu: Dünyanın en büyüklerinden olan Amerikan uçak gemisi bize doğru geliyor.
00.55:
İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne giden su akışının kesildiğini söyledi.
00.15:
İsrail-Filistin çatışmasında en az 11 ABD vatandaşı yaşamını yitirdi.
22.56:
İsrail'deki Yunanistan vatandaşlarının tahliyesi devam ediyor.
22.34:
İsrail, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın elinde tuttuğu "rehinelerin zarar görmesi pahasına" Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdüreceğini duyurdu.


Gazze ve Batı Şeria'da 704 kişi hayatını kaybetti


Bununla birlikte, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki saldırıları sırasında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 143'ü çocuk, 105'i kadın olmak üzere 704'e yükseldiği bildirildi. Yaralıların sayısının ise yaklaşık 4 bin olduğu kaydedildi.



İki gazeteci hayatını kaybetti


Filistinli gazeteciler Said et-Tavil ve Muhammed Subh İsrail hava saldırısında yaşamını yitirdi. Görgü tanıklarına göre, iki gazeteci Gazze'nin batısındaki Rimal semtinde İsrail savaş uçaklarının bir binayı hedef almasına ilişkin çekim yaptıkları sırada, hava saldırısına maruz kalarak hayatlarını kaybetti. Ayrıca, bombardımanın takibi sırasında aynı bölgede yaralanan başka gazetecilerin de olduğu belirtildi.



İsrail'de 900'ü aşkın ölü

Diğer taraftan, İsrail’de hayatını kaybedenlerin sayısı 900’ü aşarken, 57'si ağır 2 bin 616 kişi de yaralandı. İsrail’de Gazze’deki bir çok camiye de saldırı düzenledi. Al-Sousi camii hava saldırılarının ardından kullanılamaz hale geldi. Tel Aviv ve Kudüs'ten saldırı uyarı sirenleri yankılandı.



Gazze'de tam abluka emri


İsrail savunma bakanı Yoav Gallant Gazze’de tam abluka emri verdi. İsrail ordusu Gazze’deki Hamas merkezlerine geniş çaplı saldırı başlattıklarını bildirdi. Saldırıların daha büyük bir bölgesel çatışmaya dönüşebileceği endişesi sürerken İsrail-Gazze sınırı yakınlarına çok sayıda tank, asker ve zırhlı araç yığdı. Sınıra yapılan bu yığınak İsrail’in Gazze’ye yönelik olası kara operasyonuna hazırlık olarak yorumlandı.



İsrail: Lübnan'dan ülkeye sızan kişilerle çıkan çatışmalarda bir subayımız öldü


Bununla birlikte, İsrail sınırından ülkeye sızan silahlı kişilerle çıkan çatışmalarda ordu saflarından bir subayın öldüğünü duyurdu. İsrail ordusundan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.


Açıklamada, "Celile Tümeni (Lübnan sınırındaki İsrail ordu birliği) 300'üncü Tugay Komutan Yardımcısı Yarbay Alim Saad Abdullah, Lübnan topraklarından İsrail topraklarına sızan teröristlerle çıkan çatışmada öldü" ifadesine yer verildi.



İsrail elektriğin ardından Gazze'ye su akışını da kesti


İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberine göre Bakan Katz, İsrail'den Gazze Şeridi'ne giden su borularındaki su akışının durdurulduğunu belirtti.


Katz, dün X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne sağladığı elektriğin kesilmesini öngören talimatı imzaladığını duyurmuştu.




#Filistin
#İsrail
#Gazze
7 ay önce