İsrail'de asker sıkıntısı: Yurt dışındaki Yahudi öğrencileri orduya katmaya çalışıyorlar

20:15, 11/10/2025, Cumartesi
AA
İsrail'de asker sıkıntısı: Yurt dışındaki Yahudi öğrencileri orduya katmaya çalışıyorlar
İşgalci İsrail askerleri Gazze'de (Foto: Arşiv)

Yaklaşık 12 bin asker açığı olduğu ifade edilen İsrail, bu açığı kapatmak için yurt dışındaki Yahudi öğrencileri ordu saflarına katmaya çalışıyor. Asker sıkıntısını aşmak için 40'tan fazla ülkede görevlendirilen Yahudi dernekler, özellikle liseyi yeni bitirmiş kişileri kandırmaya çalışıyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Toprakları Savunma Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının, ABD ve Avrupa'daki Yahudi gençlerinin İsrail ordusunun saflarına katılmalarının kapısını açtığı vurgulandı.

Açıklamada, bu gençlerden bazılarının kaçak yerleşimlerde ve çiftliklerde faaliyet gösteren ve ordunun himayesinde Filistinlilere saldıran aşırılık yanlısı Yahudi örgütlere katıldığı kaydedildi.

Bu gençlerin, devletin, özellikle de ordu ve yerleşimlerde faaliyet gösteren milis güçlerin değer sistemine entegre olmalarını sağlayacak eğitim programlarından geçirildiği, bunlar arasında "Mechina" adını taşıyan bir programın, liseyi bitirmiş yurt dışındaki Yahudi öğrencilere yönelik olduğu ifade edildi.

İşgalcilere 9-12 ay paramiliter kurs veriyorlar

Bu programlara katılanlara çoğunlukla
Batı Şeria'daki işgalcilere 9 ila 12 ay arasında değişen süreyle kurs verildiği
ve bu süreçte katılımcıların ideolojik olarak hazırlandığı ve paramiliter eğitimden geçtiği dile getirildi.

Bu grupların en öne çıkanının, 40'tan fazla ülkede faaliyet gösteren ve programlarını yurt dışındaki Yahudi öğrencilere yönlendiren en büyük dindar Siyonist gençlik hareketi olan "Bnei Akiva" olduğu belirtildi.

İsrail ordusu Yahudi dernekleriyle iletişime geçti

Geçen ağustos ayında İsrail ordusunun, yaşanan asker sıkıntısı nedeniyle genç Yahudileri askere alabilmek amacıyla yurt dışındaki Yahudi topluluklarıyla iletişime geçmeyi düşündüğü belirtilmişti.

Ordu Radyosunun haberinde ordudaki asker açığının 10 ila 12 bin arasında olduğu,
Ultra-Ortodoks (Haredi) Yahudilerin askerlik yapmaması nedeniyle ordunun,
meydana gelen açığı farklı seçeneklere başvurarak doldurmaya çalıştığı kaydedilmişti.

Yahudi İşgalcilerden yeni provokasyon: Trump'ın Kudüs ziyareti öncesi Batı Şeria'da bir tepeye dev ABD bayrağı çekildi
Dünya
Yahudi İşgalcilerden yeni provokasyon: Trump'ın Kudüs ziyareti öncesi Batı Şeria'da bir tepeye dev ABD bayrağı çekildi
İsrail Gazze’yi enkaza çevirdi: Şehrin son görüntüsü uydu fotoğraflarına yansıdı
Dünya
İsrail Gazze’yi enkaza çevirdi: Şehrin son görüntüsü uydu fotoğraflarına yansıdı
İsrail ateşkesi onayladı
Dünya
İsrail ateşkesi onayladı

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026