|

Kimlikleri çalacaklar

İç savaş ve katliamdan kaçıp başka bölgelere sığınmış Suriyelilerin evleri ile topraklarına ‘resmen’ el koymaya hazırlanan Esed rejimi, çıkardığı son yasa sonrası yeni kimlik dağıtmaya başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:25 - 24/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Esed rejimi şimdi de Suriyelilerin kimliklerine göz dikti
Esed rejimi şimdi de Suriyelilerin kimliklerine göz dikti

İlk aşamada 320 bin kimliğin basıldığı Suriye’de rejim bölgesi dışında yaşayan ve kimlik alamayacak durumda olan 14 milyon kişi, tüm özlük haklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Suriye İletişim ve İçişleri Bakanlıklarınca yürütülecek kimlik projesi kapsamında pilot bölge olarak Şam seçildi. İlk etapta Şam’da 204 bin, Tartus’ta 80 bin, Lazkiye’de de 2 bin yeni kimlik dağıtılacak. Muhalifler, yeni kimlik uygulamasıyla birlikte rejimin Suriye’nin parçalandığını resmen ilan ettiğini düşünüyor.


KİRLİ BİR OYUN

Suriye geçici hükümeti tarafından yapılan açıklamada, “Rejim sınırları dışında kalan tüm Suriye vatandaşlarının sosyal, siyasi ekonomik kazanımları ellerinden alınıyor. Rejim, kirli ve tehlikeli bir oyun oynuyor” denildi. Geçici hükümet Başbakanı Cevad Ebu Hatab, “Rejimin ön şatı, kimlik alacak olanların Esed’in kontrol ettiği bölgelerde yaşıyor olması. Bu durum açıkça Suriye’nin parçalandığının ilanıdır. Bu durum rejimle birlikte PKK’nın işine yarayacak bir girişim” açıklaması yaptı. Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Vecih Cuma ise “Mevcut uygulama, demografik değişim ve bölünmüş Suriye projesini yeni bir boyuta taşıyacak. 1 milyon 300 binden fazla Türkmenin de tüm mal varlığı gasp edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu çılgın projeye mutlak manada engel olunmalı” dedi.


İTHAL MİLİTANLARA VATANDAŞLIK YOLU

Cuma, “Suriye halkının yüzde 59’luk kısmının vatandaşlık hakkı gasbediliyor. Şam yönetimi asli vatandaşları bu yolla safdışı ederek 7 yıldır kendisi için savaşan ithal militanlara vatandaşlık yolu açıyor. Yeni kimlikleri imar düzenlemesi takip edecek” diye konuştu. Rejimin kimlik planında ABD-PKK ittifakınca işgal edilenl yerler kapsam dışında tutuldu.

  • Yüz yüze görüşme şartı
  • İçişleri ve İletişim Bakanlıkları tarafından yürütülecek kimlik dağıtım programında 'yüzyüze görüşme' şartı getirildi. Eski kimliği olan ve savaş nedeniyle bölge veya ülkesini terke mecbur kalan Suriye vatandaşlarının da yüzyüze görüşme ve mülakat sürecine tabi olduğu duyuruldu. Esed kontrolünde olan bölgelerde hizmet veren Nüfus Müdürlüklerine müracaat etmeyen Suriye vatandaşları 2019 yılı sonu itibariyle tüm vatandaşlık ve mülkiyet haklarını kaybetmiş olacak.
#Beşşar Esed
#Suriye
#Kimlik
6 yıl önce