|

Körfez’in Sudan planı

S. Arabistan ve BAE, Sudan’da da iç barış ve huzuru bozma çabalarını finanse ediyor. BAE’nin Sudan ordusunda kendisine yakın General Abdülfettah El-Burhan’ın geçici konseyin başına geçmesinden duyduğu memnuniyet dikkat çekti. Riyad yönetimi de darbeye destek verirken Sudan’a ilaç, petrol ürünleri ve buğday gönderecek.

04:00 - 15/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 01:00 - 15/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
BAE Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed
BAE Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed

Afrika ve Körfez’deki gücünü halen arttıran ABD, İsrail’in bölgede etkisini artırmak için devre. Yine bölgede ciddi sömürgeleri bulunan İngiltere’nin de menfaatleri doğrultusunda ABD ve İsrail’in yanında pozisyon almasına kesin gözüyle bakılıyor. Bölgede, Amerika ve İsrail’in bu çabaları da Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) eliyle destekleniyor ve yürütülüyor.

Halen Ortadoğu bölgesinde Amerika’nın yürüttüğü operasyonların finansmanını sağlayan Suudi Arabistan ve BAE’nin, Suriye’de olduğu gibi Sudan’da da iç barışı ve huzuru bozma çabalarında finansman kanallarını açtığı belirtiliyor. Özellikle BAE’nin son yaptığı açıklamayla, Sudan ordusunda kendisine yakın isimlerden General Abdülfettah El-Burhan’ın geçici konseyin başına geçmesinden duyulan memnuniyeti açıklaması da not edilmesi gerekiyor.

Suudi Arabistan’ın da BAE açıklamasından hemen sonra askeri darbeye destek vermesi ve Sudan’a ilaç, petrol ürünleri ve buğday içeren yardım paketi sunulacağını açıklaması dikkat çekti.

#Sudan
#BAE
#Suudi Arabistan
5 yıl önce