|

Kral Selman Köprüsü

Mısır’da bulunan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, ABD’nin bölgeden çekilerek güç boşluğu yaratması, bölgeye yönelik Rus ve İran müdahaleciliğine karşı Türkiye-Mısır ilişkilerini yumuşatmak için arabulucu rolü oynuyor. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) İstanbul’daki zirvesini tarihi fırsat olarak değerlendirmeyi amaçlayan Kral Selman, zirveye Abdulfettah es-Sisi’nin de katılmasını istiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 20:44 - 8/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, 5 günlük resmi bir ziyaret için geldiği Mısır'da, cunta lideri Abdulfettah es-Sisi ile bölgesel güvenlik, Süveyş Kanalı'na yapılacak yatırımlar, Mısır'ın petrol ihtiyacının karşılanması ve Sina Yarımadası'nın kalkındırılması konularını ele aldı. Ziyarete ilişkin yorumlarda ise Türkiye-Mısır ilişkilerinin geleceği ön plana çıktı. Londra merkezli El Arabi El Cedid gazetesinin haberine göre, Kral Selman'ın Mısır gündemindeki en önemli konu Ankara-Kahire arasındaki yüksek tansiyonu düşürmek olacak.



DEVİR-TESLİM TEAMÜLÜ


Gazeteye konuşan Mısırlı diplomatik kaynaklar, Suudi Arabistan'ın Sisi'yi İstanbul'da düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesine katılmaya ikna etmek istediğini söyledi. Buna göre Kral Selman, İİT İstanbul Zirvesi'ni tarihi bir fırsat olarak değerlendirmek istiyor. İİT dönem başkanlığını yapan Mısır'ın, teamül gereği bu görevi bir sonraki dönem başkanı olan Türkiye'ye bizzat kendisi teslim etmesi gerekiyor.



ANKARA-RİYAD-KAHİRE EŞGÜDÜMÜ


Ancak Mısır'da darbe sonrası iki ülke ilişkilerinin gerilmesinden dolayı zirveye Sisi'nin yerine Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü'nün gelmesi söz konusuydu. Kral Selman Bin Abdülaziz, beş günlük Mısır ziyaretinin hemen ardından Türkiye'yi ziyaret edecek.


Londra merkezli el-Hayat Arapça gazetesindeki yazısında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Suudi köşe yazarı Halid el-Dakil, “Suudi Arabistan bir süredir, uzlaşma sağlamak ya da en azından iki ülke arasındaki gerilimi düşürmek için Türkiye ve Mısır arasında arabulucu rolünü taşıyor” ifadelerini kullandı.



GÜÇ DENGESİ ARAYIŞI


El-Dakil, ABD'nin bölgeden çekilerek güç boşluğu yaratması, bölgeye yönelik Rus ve İran müdahaleciliği tehditlerine karşı bölgesel dengeyi yeniden sağlamak için Riyad, Kahire ve Ankara arasında koordinasyona ihtiyaç olduğunu belirtti. El-Dakil ayrıca, bu koordinasyonun sağlanması durumunda 3 ülkenin, özellikle de Suriye krizi ve diğer bölgesel sorunları tartışırken kendi çıkarlarını koruması için önemli bir denge elde edeceğinin altını çizdi.



Proje raftan indi


Mısır'a resmi ziyaret için giden Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz al Suud ile Kahire hükümeti arasında 2005 yılında İsrail ile güvenlik endişesi sebebiyle askıya alınan Kızıldeniz'e köprü inşaası konusunda anlaşmaya varıldı. Abdulfettah es-Sisi iki ülkeyi birleştirecek köprüye "Kral Selman Köprüsü" adı verilmesini önerdi. Söz konusu köprünün, Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz kıyısındaki Ras Hamid beldesini Akabe Körfezi'ni aşarak Mısır'ın Şarm El Şeyh beldesi yakınlarındaki Ras Nasrani bölgesine bağlayacağı ifade edildi.



Dev tatbikat tamamlandı






Suudi Arabistan özel kuvvetleri, İslam İttifakı tatbikatının hemen ardından askeri yeteneklerini sergiledi. Durma şehrinde gerçekleştirilen ve "Gerçeğin Gücü" adı verilen tatbikata Körfez, Arap ve İslam ülkelerinden temsilciler izleyici olarak katıldı. Suudi Arabistan, geçtiğimiz ay Ortadoğu'da şu ana kadar yapılan en büyük tatbikat olarak nitelendirilen Kuzey'in Gök Gürültüsü (Ra'du'ş Şimal) askeri tatbikatına ev sahipliği yapmıştı.


#Suudi Arabistan
#Selman bin Abdulaziz
#Türkiye-Mısır ilişkilerini
#İslam İşbirliği Teşkilatı
#El Arabi El Cedid
8 yıl önce