Macron'dan Netanyahu'ya yanıt: Gazze'nin işgali İsrail'e asla zafer getirmeyecek
22:40, 26/08/2025, Salı
AA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının Fransa'nın milli birliğini ve vatandaşlarının güvenliğini olumsuz etkilediğini ifade etti
İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a gönderdiği mektubun ardından Macron'dan yanıt geldi. Macron, Netanyahu'nun kendisini Yahudi karşıtlığıyla eylemsiz kalmakla suçlamasına tepki vererek, "Batı Şeria'nın ilhakı, İsrail'e asla zafer getirmeyecek." ifadesini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yazdığı mektupta, Gazze Şeridi'ni işgal etme kararının İsrail'e asla zafer getirmeyeceğini ifade etti.
Netanyahu'nun bu ay Macron'a Yahudi karşıtlığının ateşini beslediğine dair gönderdiği mektubun ardından Fransız lider, İsrail Başbakanı'na bir yanıt mektubu gönderdi.
Fransız Le Monde gazetesinin yayımladığı mektupta, Macron, Netanyahu'nun kendisine ilettiği 17 Ağustos tarihli mektubun eline ulaştığını belirtti.
Macron, Netanyahu'nun mektubu kendisine ulaşmadan kamuoyuna içeriği hakkında açıklama yaptığını anımsatarak, ifadelerini kullandı.
"Bu nedenle, cevabım da tartışmalarımızın şeffaflığı için kamuoyuyla paylaşılacak ancak şahsen bundan sizi haberdar etmek istedim ve sizin bunu okumanızı bekleyeceğim. Bu, nezaketin temelidir."
"Yahudi karşıtlığıyla mücadele araçsallaştırılamaz"
"Yahudi karşıtlığıyla mücadele araçsallaştırılamaz ve İsrail ile Fransa arasında bir anlaşmazlığı besleyemez."
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının Fransa'nın milli birliğini ve vatandaşlarının güvenliğini olumsuz etkilediğine dikkati çeken Macron, yükseköğretimde Yahudi karşıtlığıyla mücadele yasasını 31 Temmuz'da yürürlüğe koymak ve 15 bin polisin Yahudi toplumunun toplandığı mekanların güvenliğini sağlamak için görevlendirilmesi gibi farklı adımlar attığını vurguladı.
Macron Yahudi karşıtlığı konusundaki eylemsizlik suçlamalarını reddetti
Macron, Netanyahu'nun kendisini Yahudi karşıtlığıyla ilgili eylemsiz kalmakla suçlamasına, şeklinde yanıt verdi.
"Tüm gücümüzle mücadele ettiğimiz bu bela konusunda eylemsizlik suçlamaları kabul edilemez ve Fransa'nın tamamına yönelik bir saygısızlıktır."
Fransa'daki Yahudi karşıtlığını kendi kararlarına bağlamanın yanlış olacağını savunan Macron, aşırı sağın ülkesinde Yahudi karşıtlığını uzun bir dönem beslediğini söyledi.
Macron, ifadesini kullanarak, aralarındaki ciddi anlaşmazlıklara rağmen Fransa'yı İsrail halkına bağlayan dostluk nedeniyle Netanyahu ile yakın diyaloğu sürdürdüğünü belirtti.
"Her türlü Yahudi karşıtlığı Cumhuriyet ve evrensel değerlere ihanetidir. Uluslararası Holokost Anma İttifakı'nın (IHRA) (Yahudi karşıtlığı) tanımı, İsrail'i bugün Gazze'de ve diğer Filistin topraklarında izlediği politikalardan aklamaz."
"Kalıcı barış, egemen, İsrail'i ve güvenli yaşama hakkını tanıyan, silahsızlandırılmış bir Filistin devleti kurulmasıyla gerçekleşecektir." değerlendirmesinde bulunan Macron, Gazze'deki insani felaketi hiçbir şeyin haklı çıkaramayacağının altını çizerek, "Filistin devleti, Hamas'ın sonu olmalı."
"Gazze'deki ölümcül ve yasa dışı savaş çıkmazından çıkma" çağrısı
Kıtlık ve şiddet nedeniyle Gazze'den kitlesel bir göçün, bölgesel ve uluslararası güvenliğin üzerinde etkileri olacağına dikkati çeken Macron, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını sona erdirmenin herkesin görevi olduğunu vurguladı.
Macron, ifadesini kullanarak, bu durumun İsrail'in daha fazla izole olmasına yol açacağını savundu.
"Gazze'nin işgali, Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmesi, açlığa mahkum edilmeleri, nefret dolu söylemlerle insanlıktan çıkarılmaları ve Batı Şeria'nın ilhakı, İsrail'e asla zafer getirmeyecek."
Netanyahu'yu çağıran Macron, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarının gaspına son verilmesini istedi.
"Gazze'deki ölümcül ve yasa dışı sürekli savaş çıkmazından çıkmaya"
İsrail Başbakanı Netanyahu, yazdığı resmi mektupta, Macron'un Filistin devletini tanımaya çağırarak Yahudi karşıtlığının ateşini beslediğini savunmuştu.

Dünya
Dünya Bankası'ndan İsrail saldırılarında zarar gören Lübnan'a 250 milyon dolarlık destek

Dünya
İsrail Gazze'de bilim dünyasını da hedef alıyor: 193 akademisyen ve 800 öğretmen katledildi

Dünya
İsrailli gazeteci Gazze'de Filistinli gazetecilerin öldürmesini sevinçle karşıladı: Geç kalındı
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.