|

Mesele beyaz olamamak

ABD’de bir beyazın Episkopal Kilisesi’nde papaz dahil 9 siyahiyi öldürmesiyle ırkçılık tartışmaları yeniden alevlendi. Papazın cenazesine katılan Obama, 3 Müslüman gencin öldürülmesini de hatırlatarak ülke gerçeğiyle yüzleşme çağrısında bulundu. Elissa Maryam da ülkedeki ırkçılık anlayışını, “Mesele siyah olmak değil beyaz olmamakta” diyerek özetledi.

Yeni Şafak
04:00 - 28/06/2015 Sunday
Güncelleme: 21:01 - 27/06/2015 Saturday
Yeni Şafak

Güney Carolina'da ırkçı kilise baskını sonrası ABD'de ırkçılık tartışmaları tekrar başladı. Saldırıda hayatını kaybeden papaz Clementa Pinckney'nin cenazesine katılan Obama Chapel Hill'de 3 Müslüman gencin öldürülmesini hatırlatarak, “Eğer tekrar 'konforlu sessizliklerimize' geri dönersek, işte o zaman Papaz Pinckney'in savunduğu her şeye ihanet etmiş oluruz” dedi.


Obama, eşi Michelle Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve eşi Jill Biden ile birlikte Papaz Clementa Pinckney'in cenazesine katıldı. Hayatını kaybedenlerin ailelerine, “Ülke acınızı paylaşıyor” diye seslenen Obama, burada yaklaşık bir saat süren bir konuşma yaptı.



SADECE SİYAHİLER DEĞİL


Ülkede yaşanan ırkçılığın tek muhatabının siyahiler olmadığına dikkat çeken Obama ayrıca, “Belki şimdi, fark etmesek bile ırkçı ön yargıların bizlere bulaşma yolunu anlayabiliriz. Dolayısıyla sadece hakaret içeren sözlere karşı değil aynı zamanda Jonny'i iş mülakatına çağırıp Cemal'i çağırmama yönündeki dürtülere karşı da önlem almalıyız” diye konuştu. ABD Başkanı Barack Obama, Dylon Storm Roof'un kilisede işlediği cinayetleri daha önce de Chapel Hill'de Müslüman gençlerin öldürülmesine benzetmişti. Obama, “Ne zaman ki değerlerimizden dolayı saldırıya maruz kalırsak, bir ülke olarak birlikte oluruz, birbirimize sahip çıkarız” ifadesini kullanmıştı.





AMERİKAN TARİHİ MUHASEBESİ


Siyahi ve beyaz çok sayıda kişi için konfederasyon bayrağının sistematik baskının ve ırksal boyun eğdirmenin bir hatırlatıcısı olduğunu söyleyen Obama, bayrağın kaldırılmasına ilişkin, “Siyahi ve beyaz çok sayıda kişi için bu bayrak, sistematik baskının ve ırksal boyun eğdirmenin bir hatırlatıcısıydı. (Bayrağı kaldırmak) Amerikan tarihinin dürüst muhasebesini yapma noktasında bir adımdır, birçok kapanmamış yara için mütevazı ama anlamlı bir merhemdir” ifadelerini kullandı. Konuşmasının sonunda, sürpriz biçimde Afrikalı Amerikalılar için sembolik anlamı olan “Amazing Grace” ilahisini okumaya başlayan Obama'ya cenazeye katılan Amerikan halkı da eşlik etti.



Obama'dan sonra İslamofobi arttı




Siyahilere yönelik saldırı nedeniyle alevlenen ırkçılık tartışmalarında “ABD'de yaşayan Müslümanlara yönelik ayrımcılıklar” da gündeme getirildi. Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Öğretim Üyesi Hatem Bazian, yaptığı açıklamada, “Ülkedeki beyaz üstünlüğünün eşitlik anlayışı, kendisi dışındaki farklı herkesi aşağıda görmesidir ve tabii ki bunun içerisine Müslümanlar da girmektedir. Beyaz üstünlüğüne inanan birçok grup aynı zamanda islamafobik çalışmaların içerisinde bulunmaktadır, bunu Obama başkan seçildikten sonra daha da arttığını görebiliriz” dedi.





Hedef beyaz olmayan herkes


Saldırının üzerinden yaklaşık bir hafta geçmiş olmasına rağmen, ülkenin birçok eyaletinden farklı ırk ve inançtan binlerce insan kilise çevresinde toplandı. Bunların arasında yer alan Müslümanlar, ayrımcılığın sadece siyahilere değil, beyaz ve aynı zamanda Hristiyan olmayan herkes için geçerli olduğu savundu. Önceden saldırıya uğrayan kilisenin cemaatinden olup daha sonra Müslüman olan Elissa Maryam, “Cinayette hayatını kaybedenler arasında arkadaşlarım da vardı, bu elbette buraya gelmemin sebeplerinden biri. Fakat beni buraya getiren asıl sebeplerden biri şu; Beyazların nefretine maruz kalan tek özellik siyah olmak değil, beyaz ve Hristiyan olmamak nefret suçuna maruz kalmak için bu ülkede yeterli bir sebep. Bu bağlamda beyaz Müslümanlar veya siyahi Müslümanlar da ayrımcılığa maruz kalıyor” dedi.









#obama
#abd
#ırkçılık
9 years ago