|

Muhammed ölüyor

Mısır cunta yönetiminin gösterilere katıldığı gerekçesiyle tutukladığı Amerikan vatandaşı Muhammed Soltan, gördüğü kötü muamele ve işkencelere karşı başlattığı açlık grevinde kritik döneme girdi. Yaralı bir şekilde tutuklanmasının üzerinden 1 yıl geçen Soltan için dünya çapında gösteriler düzenlenecek.

Nuriye Çakmak
00:00 - 24/08/2014 Pazar
Güncelleme: 22:25 - 7/09/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Mısır'da darbe yönetiminin hukuksuz baskı ve tutuklamaları sürerken, tutukluların içinde bulundukları olumsuz koşullar dikkat çekiyor. Müslüman Kardeşler'in terör örgütü ilan edildiği Aralık ayından bu yana 20 binden fazla kişinin tutuklandığı belirtiliyor.


Darbe karşıtı gösterilere katıldığı için tutuklanan kişilerden biri de ABD vatandaşı Muhammed Soltan. Ohio devlet üniversitesinde ekonomi okuyan ve derece ile mezun olan Soltan, 2000 yılından bu yana ailesiyle beraber Amerika'da yaşıyordu. Babası Mısır'ın önde gelen ilim adamlarından olan Soltan, Rabia Meydanındaki darbe karşıtı eylemlerde kolundan vurulmuş ve yaralı olarak tutuklanmıştı. 26 yaşındaki Muhammed Soltan teröristlik, örgüt kuruculuğu ve üyeliği, silahlı militanlık gibi altı ayrı ithamla suçlanıyor.



Katliamları yabancı basına aktardığı için hedef oldu

14 Ağustos'ta Rabia Meydanında sivil gösterilere destek veren Muhammed Soltan, iyi derecede İngilizce bildiği için yabancı basın mensuplarına yaşanan saldırılarla ilgili bilgi vermişti. Medyayı yanlış bilgilendirmekle suçlanarak 25 Ağustos 2013 tarihinde evinden alınarak Mısır polisi tarafından tutuklandı. Muhammed'in tutuklanma kararı tutuklandıktan 2 gün sonra çıkartıldı. Sorgusu gözü kapalı olarak 5 ayrı hapishane ve karakola götürülerek yapılan ve birçok defa işkence gören Soltan, Ekim ayında vatandaşlık hakları için Obama'ya mektup yazdı ve düzenli olarak işkence gördüğünü bildirdi, ancak hiçbir cevap alamadı.


Herhangi bir hukuki destek alamayan Muhammed Soltan, hapishanelerde uygulanan insanlık dışı muamelelere dikkat çekmek için 2014 yılının ilk günlerinde açlık grevine başladı. Soltan, açlık grevinin 100. gününde bir video ile Obama'ya ve ABD'li yetkililere yeniden seslendi ve "Adım Muhammed olduğu için mi beni kurtarmıyorsunuz" diye sordu.



Bir sonraki duruşmaya kadar dayanamayabilir

Ocak ayından bu yana açlık grevini sürdüren Soltan, açlık grevinin 102'inci gününde hastaneye kaldırılmıştı. Bu günlerde açlık grevinde 8 ayı geride bırakan Muhammed Soltan, yaklaşık 10 gündür 'su içmeme grevini' de sürdürüyor. Vücut kilosunun üçte birini ve sağlığını kaybeden Soltan, şu anda hapishanenin hastane bölümünde tutuluyor.


Damarlarda kan pıhtısı meydana getiren ve hayati tehlikesi olan bir hastalıkla boğuşan Muhammed için, açlık grevini durdurmaya niyetinin olmadığı, 'kritik duruma' ulaştığı ve bundan dolayı muhtemelen bir sonraki duruşmada hayatta olamayacağı belirtiliyor.



Amerika'nın ve dünyanın harekete geçmesi şart

Muhammed Soltan'ın ailesi ve arkadaşları tutuklandığı gün olan 25 Ağustos'u 'Muhammed Soltan Uluslararası Eylem Günü' ilan etti. Amerikan vatandaşı olan Soltan'ın tek umudu Amerika tarafından yapılacak girişimlere kalmış durumda. Soltan'ın ailesi Amerika'daki eylemleri organize ederken birçok ülkeden çok sayıda aktivist de bu eylemlere destek verecek. Soltan için birçok sivil toplum kuruluşunun desteği ile İstanbul'da da bir basın açıklaması gerçekleştirilecek. Program 25 Ağustos Pazartesi günü saat 12.30'da Galatasaray Lisesi önünde düzenlenecek. Eyleme çok sayıda gazeteci de destek verecek. Eylem öncesi Pazar akşamından itibaren de bir sosyal medya kampanyası düzenlenerek #Muhammedölüyor hashtagi ile farkındalık oluşturulacak.



"Ben Açlık Grevindeyim Çünkü"


Durumu kritik hale gelen Soltan, Nisan ayında müdahale için götürüldüğü Tora hastanesinden bir mektup yazmış ve 'Ben açlık grevindeyim çünkü' başlığı altında şunları yazmıştı;


'Ben açlık grevindeyim çünkü dövüldüm, darp edildim ve işkence gördüm.


Ben açlık grevindeyim çünkü benim neslim baskıyı zulmü görmeden direnen bir nesil ve benim kuşağımdakiler imkansızı yapmaya çalışanlardan ibaret.


Ben açlık grevindeyim çünkü zulme karşı gelmek için silah kullanmadan elimde olan en iyi metot bu.


Ben açlık grevindeyim çünkü fikirlerim, ideolojim ve sempati duyduğum şeyler suç değil.


Ben açlık grevindeyim çünkü; hayatımın en güzel yılları elimden alındı ve ben bundan daha fazla almalarına izin vermiyorum.


Ben açlık grevindeyim çünkü; Mısırdaki adalet kavramından dolayı ümidimi kaybettim.


Ben açlık grevindeyim çünkü; ben ve avukatlarım, davam hakkındaki bilgileri gazetelerden öğreniyoruz.


Ben açlık grevindeyim çünkü; bütün insani, sosyal ve sağlık haklarım ihlal edilmiş vaziyette ve beni hiç kimse dinlemiyor.


Ben açlık grevindeyim çünkü; ben bu siyasi savaşın bir parçası değilim ve bu yüzden bunun bir mağduru olmayı kabul etmiyorum.


Ben açlık grevindeyim çünkü; ben ölümden korkmuyorum. Özgür yaşamak ve özgür ölmek istiyorum. Şayet özgürlüğün bedeli ölüm ise öyle olsun.


Ben açlık grevindeyim çünkü; 244 gündür benim ve arkadaşlarımın başına gelenler hukuk terörizmi. Terörist damgasından kurtulmak istiyorum. Çünkü ben terörist değilim."


Mohamed Salah Soltan 04/26/2014 Liman Hospital


#muhammed soltan
#Mısır
#Rabia
10 yıl önce