|

Nahçıvan ile Azerbaycan ana karasını bağlayacak kara yolu hattı açılmalı

Azerbaycan ordusunun hızlı ilerleyişi karşısında her geçen gün çaresiz kalan Ermenistan, özellikle Fuzuli ve Cebrayil bölgelerinden hızla geri çekiliyor. Dağlık Karabağ'ın işgalden kurtulması için Azerbaycan'ın kararlı olduğuna dikkat çeken Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, "Azerbaycan sahada yapılması gerekeni yapıyor. Müzakere masasındaki temel prensip ise Dağlık Karabağ'ın işgalden tamamen kurtarılmasıdır. Azerbaycan yönetimi aynı zamanda, Nahçıvan ile kara yolu bağlantısının sağlanması için ilave isteği olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Hasan Hız
09:48 - 19/10/2020 Pazartesi
Güncelleme: 10:16 - 19/10/2020 Pazartesi
Yeni Şafak
Dağlık Karabağ'da işgalin sona ermesinin ardından Azerbaycan yönetimi, Nahçıvan ile bağlantı sağlayacak bir kara yolu hattı talep edebilir.
Dağlık Karabağ'da işgalin sona ermesinin ardından Azerbaycan yönetimi, Nahçıvan ile bağlantı sağlayacak bir kara yolu hattı talep edebilir.

Ermenistan ordusunun 27 Eylül Pazar günü Dağlık Karabağ istikametinde başlattığı saldırı sonrası yaşanan çatışmalar üçüncü haftasına girdi.

  • 28 yıldır ilk kez önemli ilerlemeler kaydeden Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ'da
    4 farklı cepheden
    önemli ilerlemeler kaydetti.

GÜNEYDE İLERLEYİŞ DEVAM EDİYOR

Son günlerde, Azerbaycan ordusunun Fuzuli ve Cebrayil bölgelerinde hızlı ilerleyişi sürüyor. Ermenistan'ın ikinci kez ateşkesi ihlal etmesi nedeniyle başlayan çatışmalarda Azerbaycan ordusu dün
13 köyü işgalden
kurtardı.

"AZERBAYCAN-NAHÇIVAN KARA YOLU BAĞLANTISI SAĞLANMALI"

Yeni Şafak'a değerlendirmelerde bulunan Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, Dağlık Karabağ'ın işgalden kurtulması için Azerbaycan'ın sahada ne gerekiyorsa yaptığını söyledi.

Dağlık Karabağ'ı işgalden kurtarılmasının Azerbaycan'ın en temel hedefi olduğunu ifade eden Atabay, "Olası bir müzakere durumunda. Azerbaycan'ın pazarlıktaki temel prensibi, işgal altındaki toprakların kurtarılmasıdır. Azerbaycan aynı zamanda Nahçıvan Özerk Bölgesi ile kara yolu bağlantısını sağlamayı ilave olarak istemelidir" değerlendirmesinde bulundu.

DAĞLIK KARABAĞ'DA ALTIN REZERVLERİ VAR

Dağlık Karabağ bölgesinde altın madenlerinin yoğun olduğunu ifade eden Atabay, şu değerlendirmeyi yaptı:

  • "Dağlık Karabağ, altın madenin işletildiği bir bölge. Şusa'nın kuzeyindeki bölgede altın rezervleri var. Murov Dağı da işletilmemesine rağmen ciddi altın rezervlerinin olduğu bölgelerin başında geliyor. Azerbaycan ordusu özellikle bu noktayı işgalden kurtarmak istiyor. Murov Dağı'ndaki altın rezervleri ile ilgili bizim Maden Teknik Araştırma Enstitüsünün raporları dahi var. Yer altı sismik çalışma sonuçlarından çıkan raporlar bunlar. Hocavend bölgesinde yine altın madenleri bulunuyor. Ermenistan'ın Kelbecer bölgesini vermek istememesinin nedeni budur. Sonuç olarak, Dağlık Karabağ, 155 madenin bulunduğu hem stratejik hem de yer altı zenginlikleri açısından zengin bir bölgedir"


NAHÇIVAN İLE AZERBAYCAN KARA YOLU HATTI NASIL SAĞLANIYOR?

Nahçıvan, bağlı olduğu Azerbaycan topraklarına kuş uçuşu yalnızca 26 km (Şahbuz-Lâçin11 arası) kadar mesafede yer alıyor. Laçin ve Zengilan bölgeleri, Ermeni işgali altında olması nedeniyle hâlihazırda Nahçıvan-Azerbaycan kara bağlantısı yukarıdaki mesafelerden çok daha uzun. Çünkü Nahçıvan ile Azerbaycan bağlantısını kuran Zengilan, Gubatlı ve Fuzuli rayonları 1993’den beri işgal altındaydı. Bu nedenle Nahçıvan’dan kara yolu ile Azerbaycan bağlantısı, uzun bir İran koridorundan sonra ancak Azerbaycan’ın Bilesuvar rayonunda kurulabildi. Ordubad-Bilesuvar arası mesafe kuş uçuşu yaklaşık 180 km, kara yolu ile ise 330 km kadar. Günümüzde Nahçıvan-Bakü kara yolu hattı (otomobil, otobüs, kamyon ve TIR’lar) bu güzergâhı takip etmektedir.

#Azerbaycan
#Ermenistan
#Bakü
#Nahçıvan
#Kara yolu
#Bağlantı
4 yıl önce