|

Onlardan hesap sormalıyız

Suriye'nin çeşitli bölgelerinde 15 yıl savcılık yapmış Enver Mecni, terör mağduru milyonlarca kişiyi, PKK destekçisi ülke ve kişiler hakkında şikayetçi olmaya çağırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/04/2018 Saturday
Güncelleme: 02:40 - 7/04/2018 Saturday
Yeni Şafak
​Suriye'de 15 yıl savcılık görevinde bulunan Enver Mecni
​Suriye'de 15 yıl savcılık görevinde bulunan Enver Mecni

Suriye'de 15 yıl savcılık görevinde bulunan Enver Mecni, terör örgütlerini destekleyen bütün ülkelere karşı tüm kesimleri hesap sormaya davet etti. Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada Mecni, "Ülkemde 2 milyondan fazla PKK mağduru var. Irak, Suriye ve Türkiye'de örgütünün doğrudan mağdur ettiği insan sayısı 5 milyonu aştı. Biz, PKK'yı ve örgütün ABD, Almanya, Fransa, Belçika gibi Batılı destekçi ülkeleri dava etmeliyiz. Bu konuda Türkiye ile ortak hareket etmek istiyoruz. Önce Türkiye'de daha sonra uluslararası bağımsız mahkemelerde ABD ve Avrupa ülkelerine davalar açmamız gerekiyor. Demokrasiyi savunan batılı ülkelerin PKK destekçiliği o ülkeler adına kara bir lekedir. Hukuken her Suriye, Irak ve Türk vatandaşı bu ülkelerden hesap sormalı" dedi. Suriyeli savcı Mecni, şunları söyledi:

TÜRKİYE'YE BORCUMUZ VAR

"ABD'nin Roma Antlaşması'na imza atmamasının yegane gerekçesi kendi sınırları dışında sürekli suç işlemesidir. Irak ve Suriye halkı bu durumun en büyük mağduru durumunda. Türkiye'de yaşayan mülteciler ve farklı ülkelerde kalan savaş mağdurları terörün kaynağı PKK'yı olduğu kadar onlara açıktan destek veren ülkeleri de suçlu görüyor. Öncelikle Suriye ve Irak'ta PKK'yı sevk ve idare eden Brett McGurk, Albay John Dorrian gibiler işledikleri suçlardan yargılanmalı ve mahkum edilmeli. Uluslararası hukuk bize bazı haklar tanıyor. Kendi içimizde örgütlenemedik. Şayet Türkiye bu yönde herhangi bir komisyon kurma girişiminde bulunursa ben ve birçok arkadaşım görev almaya hazırız. Bizi bu büyük beladan kurtaran ülkeye borcumuz var."

REJİM YAPAMAZDI

"Esed, 20 yıl öncesinden başlayarak Afrin'de özellikle kuzey sınır bölgelerini PKK'ya teslim etti. Sınırda tahkim edilen kuleler, kamplar ve devşirilen militanlar örgütün Suriye'de en fazla güvendiği alan olma özelliği taşıyordu. Türkiye'nin 58 günde elde ettiği başarı ülkenin bütünlüğü adına da dönüm noktasıydı. Türk askeri yerine Şam ordusu böyle bir operasyon başlatsa Afrin'i 10 yılda temizleyemezdi. ABD'nin kantonlar aracılığı ile böldüğü topraklarımızı Türkiye, ülke bütünlüğü adına umut veren bir operasyonla yeniden özgürleştirdi. Türkiye tüm bu terör düzenini kusursuz bir harekâtla ortadan kaldırdı."

  • Şam'ın Afrin savcısı
  • Suriye'de savcı olduğu dönem 2010-2012 yılları arası rejim tarafından Afrin'de görevlendirildiğini anlatan Enver Mecni, "Afrin'e savcı olarak atandım. Şeyh Hadid, Raco, Cinderesi kasabalarından sorumlu olmama rağmen bölgeye giriş ve çıkışta PKK'lılar tarafından sorgulanan bir devlet savcısı konumuna düşürülmüştük. Bu durumu Şam'a rapor ettiğimde 'o bölgelere karışmak zorunda değilsiniz' cevabı geldi. Teröristler binlerce Afrinliyi mağdur ederken, Şam 'onlara karışmayın' talimatı veriyordu" dedi. Şam'ın 'karışmayın' dediği dönem PKK'nın birçok sivili kaçırıp infaz ettiğini söyleyen Mecni, "Zengin insanların mallarına el konulup, araziler örgütün uyuşturucu tarlalarına dönüştürülmüştü. Ben ve bazı görevli arkadaşlarımızın müdahalesi, Şam tarafından engellendi. Afrin'de devlet otoritesini PKK temsil ediyordu. Kurdukları terör mahkemelerinde yargılama yapıyorlardı" diye konuştu. Mecni şunları söyledi: "Esed rejiminin PKK'ya destek vermesinin arka planında hem devrimi boğmak hem de Türkiye'yi zor duruma düşürme hedefi vardı. Sahayı PKK'ya teslim etmesi bu hedefin açık bir göstergesidir. Benim sahada görev yaptığım dönemde kurulan PKK kontrol noktalarında sözde sorumlular çoğunlukla Türkiye'den gelen teröristlerdi. Kürtçe ve Arapça bilmiyorlardı. Benimle iletişimi de yanlarındaki tercüman teröristler aracılığıyla sağlıyorlardı."
#Suriye
#Terör
#Enver Mecni
6 years ago