|

Ruslardan kaçış

Suriye ordusu Rus jetlerinin hava desteğiyle Hama ve İdlib’de sivilleri ve muhalifleri vuruyor. Hama-Humus bölgesini kontrol altına almayı hedefleyen kara operasyonu nedeniyle binlerce sivil İdlib’in güney kesimlerine sığındı. ABD ise Rusya ile yapılacak koordinasyon görüşmelerine Türkiye'nin katılabileceğini açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 8/10/2015 Perşembe
Güncelleme: 01:45 - 8/10/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Rusya'nın Suriye'de Hama'nın kuzey kırsalındaki muhaliflere yoğunlaşan hava saldırılarının ardından Beşşar Esed rejimine bağlı güçler karadan operasyona başladı. Hama'nın kuzey kırsalındaki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinden Cebhetu'ş Şam'ın saha komutanı Ahmet Cabir, Rus uçaklarının dün sabah erken saatlerde başlayan hava saldırılarının devam ettiğini belirtti. Esed güçlerinin Rus saldırılarıyla eş zamanlı operasyona başladığını ifade eden Cabir, şiddetli çatışmaların devam ettiğini, rejim güçlerinin ilerleme sağlayamadığını söyledi. Rusya'nın 1 Ekim'deki hava saldırılarının Hama ve Humus'un kuzeyinde yoğunlaşması nedeniyle, rejim güçlerinin kara operasyonuna başlayacağı beklentisi oluşmuştu.



MİSKET BOMBALARIYLA SALDIRDI


Öte yandan Halep ve İdlib'te Rus uçaklarının misket bombalarıyla saldırması sonucu 6 kişi öldü, 12 kişi yaralandı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi saldırıları doğrulayarak Rus jetlerinin Hama'nın kuzeyini ve İdlib civarını vurduğunu kaydetti. Rusya'nın dün gerçekleştirdiği hava saldırılarında Hama'ya bağlı Kafr Zita, Kafr Nabude, El Sayyad kasabaları ile El Letame köyü ve İdlib'e bağlı Han Şayhun ve Alhbit kasabalarının vurulduğu bildirildi. Operasyonlar nedeniyle binlerce kişi İdlib'in güney kesimlerine sığındı. Rus savaş uçakları destekli Esed güçlerinin Hama kentinin kuzeybatı kesimlerindeki Kafr Nabude, Kafr Zeyta ve Latmne beldelerine kara ve havadan muhaliflerin kontrolündeki yerlere saldırması halkı yerinden etti.





ESED HAVADAN BROŞÜR ATIYOR


Rejimin ÖSO birlikleriyle çatışması sebebiyle halk, İdlib'in güney kesimlerinde güvenli bölgelere hareket etti. Öte yandan rejim güçlerinin, Humus'un kuzey kırsalında muhalifleri psikolojik olarak yıldırmak için yeni bir taktiğe başvurduğunu belirtiyor. Esed güçleri, havadan silahlı muhalifleri teslim olmaya çağıran ve yakın zamanda gerçekleşecek askeri bir operasyonla tehdit eden küçük notlar, broşürler ve güvenli çıkış kartları atmaya başladı. Suriye'nin batı kesimlerine sıkışan Esed rejimi, kuzeyde Halep'in merkeziyle kuzeybatı kıyılarındaki Lazkiye'den ülkenin güneybatısında Şam'a uzanan hattı kontrol ediyor.


#Suriye ordusu
#Rus jetleri
#İdlib
#Lazkiye
#Şam
#Özgür Suriye Ordusu
9 yıl önce