|

Sefalet kampları

İç savaşta evlerinden sürülen 13 milyon Suriyelinin 3,5 milyonu zorlu kamp şartlarında yaşıyor. PKK kontrolündeki Haseke ile Lübnan’daki Arsel Kampı’nda son 2 haftada 5 çocuk öldü. Bu iki kampla birlikte Ürdün Zahteri Kampı, olumsuz koşullar açısından ilk sırada yer alıyor. Arsel ve Zahteri’nin dış dünyayla da bağlantıları yok

Yılmaz Bilgen
04:00 - 15/01/2019 Salı
Güncelleme: 02:38 - 15/01/2019 Salı
Yeni Şafak
3,5 milyon Suriyeli zorlu kamp şartlarında yaşıyor.
3,5 milyon Suriyeli zorlu kamp şartlarında yaşıyor.

Suriye’deki savaşın bedelini siviller ödüyor. Ülke içinde kurulan irili ufaklı 330 kampın yanı sıra Lübnan ve Ürdün’deki kamplarla birlikte bu sayı 500'e ulaştı. Türkiye’de kurulan 26 kampta 147 bin mülteci misafir edilirken, Lübnan’da 220 bin, Ürdün'de ise 600 bin Suriyeli mülteci yaşam mücadelesi veriyor.


ÇOCUKLAR ÖLÜM PENÇESİNDE

  • Savaş sebebiyle yurtlarından sürülen 13 milyon Suriyelinin 3,5 milyonu zorlu kamp şartlarında yaşıyor. Soğuk hava ve yetersiz beslenmeden yılda 170 ila 200 arasında çocuk bu kamplarda hayatını kaybediyor. PKK kontrolündeki Haseke ve Lübnan’daki Arsal Kampı'nda 2018 yılının ilk günlerinde 5 çocuk daha hayatını kaybetti. Suriye Yardım ve Koordine Birimi, 80’den fazla çocuğun da yoğun bakımda ölümle pençeleştiğini açıkladı.

ŞARTLAR İYİCE ZORLAŞTI

Suriye Yardım ve Koordine Birimi Başkanı Muhammed Hasno, “Aniden bastıran kış yüzbinlerce sivilin hayatını olumsuz şekilde etkiledi” dedi. İdlib bölgesinde 225 bin, Lübnan-Arsal’da 70 bin, Ürdün-Zahteri kampları ile PKK bölgelerinde kurulan kamplarda ise 400 bin sivilin soğuk hava, fırtına, yağmur ve kar yağışı sebebiyle zor günler geçirdiğini vurgulayan Hasno, Afrin ve Fırat Kalkanı bölgelerindeki kamplarda ise olumsuz bir durumun yaşanmadığını kaydetti.


DÜNYAYLA BAĞLARI KOPARILDI

PKK terör örgütünün ABD ile ortaklaşa sürgüne tabi tuttuğu Haseke, Deyrizor ve Rakka bölgeleri ile birlikte Lübnan-Arsal ve Ürdün-Zahteri kampları olumsuz koşullarda başı çekiyor. Bu kamplar izole altında tutuluyor ve dış dünya ile hiçbir bağlantısı bulunmuyor. PKK bölgelerindeki açlık ve tıbbi müdahaledeki yetersizlik sebebiyle, yılda 40 ila 70 arasında çocuk ve kadın bu kamplarda hayatını kaybediyor.

  • Açlıktan kendini yaktı
  • Ürdün sınırında kurulan ve rejim kuşatması altındaki Rukban Kampı da zorlu şartların egemen olduğu sığınma noktalarından biri. Guta ve Yermuk benzeri bir kuşatmaya maruz bırakılan kamp sakinlerinin Ürdün’e geçişi ya da Şam, Humus gibi Suriye kentlerine gitmelerine izin verilmiyor. Suriyeli 60 binden fazla mültecinin yaşadığı kampta 3 çocuk annesi 32 yaşındaki bir kadın yeterli gıda bulamadığı için kendisini yaktı. Vücudunda ağır yanıklar oluşan kadın, Ürdün’de tedavi altında.
  • Salgın can alıyor
  • Arsel’de yaşayan ve Yeni Şafak’a bilgi veren Rişvan Sellum her çadır için 30, elektrik-su için de 20 dolar ödediklerini söyledi. Çocuklara eğitim imkanı tanınmayan kamplarda Hizbullah militanları da keyfi baskın ve gözaltılarını sürdürüyor. Hayatını kaybedenlerin defni için izin verilmezken, cenazeler gizlice toprağa veriliyor. Lübnan sınır bölgesinde irili ufaklı 136 kampın bulunduğunu belirten Sellum, bölgedeki genç ölümlerin büyük oranda salgın hastalıklardan kaynaklandığını kaydetti.

#Suriye
#Kamp
#Sefalet
#Arsel Kampı
#Zahteri Kampı
5 yıl önce