|

Suriye savaşının sembol ismi: SİHA'lar rekorumu bir günde alt üst etti

Suriye iç savaşının sembol isimlerinden biri Ebu TOW lakabıyla bilinen Suheyl Muhammed Hamud idi. Suriye ordusundan ayrılarak 2014 yılında muhalif saflara katılan Hamud, 'anti-tank' füzesi kullanmaktaki maharetiyle tüm dünyaya ün saldı. 2015 yılında rejime ait savaş uçaklarını TOW füzesi ile vurduğu görüntüler ise hala hafızalarda. Türkiye'nin bölgedeki son operasyonları ile ilgili konuşan Hamud, "Türk SİHA'ları benim rekorumu bir günde alt üst etti. Bu durum beni çok şaşırttı. Daha önce böyle bir şey görmemiştim" dedi.

Hasan Hız
08:47 - 3/03/2020 Tuesday
Güncelleme: 10:33 - 3/03/2020 Tuesday
Yeni Şafak
Ebu Tow lakabıyla bilinen Suheyl Muhammed Hamud.
Ebu Tow lakabıyla bilinen Suheyl Muhammed Hamud.

Suriye'deki savaşın hafızalara kazınan isimlerinden biri Suheyl Muhammed Hamud oldu. 2012 yılına kadar Suriye Ordusu'na gönüllü olarak hizmet eden Hamud, 2012 yılında kendi isteğiyle ordudan ayrılarak, devrim saflarına katıldı.

Halep, Hama ve İdlib kırsalında anti-tank füzesiyle düzenlediği saldırılarla kısa sürede tüm dünyaya ismini duyurdu. Esed rejimine ait iki savaş uçağını TOW füzesi ile vurmasının ardından bölgede '
Ebu TOW
' lakabıyla anıldı. 200'den fazla rejim zırhlı aracı, tankı ve savaş uçağını imha etmekle rekoru elinde tutuyordu.
İdlib'deki son gelişmeler ve Türk SİHA'larının operasyonları ile ilgili yenisafak.com'a konuşan Hamud, "Türk SİHA'larının rejim hedeflerini tam isabetle vurma kabiliyeti beni çok şaşırttı.
Daha önce böyle bir şey görmedim.
Ben Suriye Özel Kuvvetleri'nin eski bir askeriyim. Bu uçaklar, hedef hareket etse dahi en yüksek doğrulukta vuruyor. 200'den fazla hedef vurarak
bir günde
benim rekorumu kırdı." diye konuştu.


"DAHA FARKLI SİLAHLAR KULLANABİLİRİM"

TOW füzelerinin yıllardır kendisine eşlik ettiğini hatırlatan Hamud, "
Deneyimlerimi arttırmak için daha farklı silahlar kullanmak istiyorum. Önümüzdeki dönemde daha farklı silahlar kullanmayı da öğrenebilirim
" dedi.

"İDLİB HALKI TÜRK ORDUSUNA MİNNETTAR"

İdlib'deki son gelişmelere de değinen Hamud şu ifadelere yer verdi:

  • "İdlib'de her şey yolunda, özellikle de Türk ordusunun doğrudan müdahalesi ve bize desteğinden sonra.. İdlib'de çatışmalara her gün katılıyorum. Türk gözlem noktalarını görüyorum. Türk topçusundan Türk ordusuna ateşlenen her mermiyle Allah'a dua ediyorum. Allah onları korusun. Suriye halkı, bölgeye giren bir Türk askeri konvoyunu gördüğünde sevinç ve güven hissediyor. İdlib halkı Türk ordusuna minnettar."

ANTİ-TANK FÜZESİ NEDİR?

Güdümlü tanksavar füzesi tankların imhası amacıyla üretilen güdümlü füze sınıfında bir silahdır. Bu füze ya da silahların ana görevi ağır zırhlı tank veya zırhlı savaş araçlarını vurmak ve yok etmektir.

UZAK MESAFELERDEN İMHA EDEBİLİR

ATGM'ler genellikle atış menzillerine göre tek kişi tarafından omuzdan, bir askeri birlik tarafından kurulan üçayaklı ve araç üzerinde bulunan kaidelerden veya uçaklardan fırlatılabilir. Yeni geliştirilen tek kişilik taşınabilir ATGM'ler çok uzak mesafelerden sahip oldukları güçlü savaş başlıkları sayesinde günümüz modern ana muharebe tanklarını tek bir atışla saf dışı edebilir. Eski zamanlarda kullanılan tanksavar tüfeği, tanksavar roketi ve manyetik tanksavar mayınlarının etkisi ise hedefe olan uzaklıklarına göre değişmekteydi.


LAZER VE RADYO SİNYALLERİNDEN FAYDALANIYOR

Çok gelişmiş üçüncü nesil güdümlü füzeler lazer, elektronik görüş ya da W bandı radyo sinyallerinden faydalanmaktadır. Füze bir kez hedefi belirledikten sonra güdümleme işlemini devam ettirmeye gerek kalmaz. (Bu tür füzelere kısaca "Ateşle ve unut" adıda verilmektedir. ) Hedefe kitlendikten sonra silah operatörü bulunduğu yerden ayrılabilir. Bununla birlikte MCLOS ve SACLOS füzelerine kıyasla üçüncü nesil füzelerinden korunmak için daha çok elektronik savunma sistemleri geliştirilmiştir. Örneğin Amerikan Javelin, Alman PARS 3 LR, Israil Spike ve Hindistan a ait Nag sistemleri.

TANKLARI EN ZAYIF OLDUĞU NOKTADAN VURUR

Birçok modern ATGM'se zırh delmek için boşluklu imha hakkı bulunan (örneğin HEAT mermisi gibi) savaş başlıkları taşımaktadır. İkili patlayıcılı füzeler ise ERA zırhlarına karşı kullanılır. Meydana gelen ilk ve hafif patlama ile aracın ERA zırhı harekete geçirilip ardından ikincil patlama ile asıl zırh delinir. Üst saldırı modellerde ise (örneğin İsveç yapımı Bill ) füze aracın zırhının en zayıf olduğu taret çatısı veya kule üstünden vurmaya çalışır.

  • Tanksavar silahlarından olan bazuka ve RPG'ler herhangi bir güdüm sistemleri olmadığından ATGM sınıfına girmez çünkü onlarda güdüm sistemi yoktur.
#Ebu Tow
#Yeni Şafak
#Anti tank füzesi
#Suriye
#İdlib
#Suriyeli muhalifler
4 years ago