|

Tel Rıfat’ta Rus devriyesi

Rusya, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekat bölgelerine tehditlerin arttığı Tel Rıfat bölgesinde Türkiye’nin uyarılarının ardından devriye başlattı. Tel Rıfat’ta devriye faaliyetlerinin iki taraflı, müşterek ve koordineli şekilde yapılması için de görüşmeler devam ediyor.

Kıymet Sezer
04:00 - 16/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 04:19 - 16/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye ile Rusya’nın, İdlib’de rejim saldırıları ve teröristlerle mücadele kapsamında atmayı planladığı adımlar, Tel Rıfat bölgesindeki PKK/PYD-YPG’li teröristlerin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekat bölgelerine yönelik saldırılarının artmasının üzerine yoğunlaştı. Bu kapsamda, bölgede yürütülen müşterek faaliyetler ve karşılıklı istişarelerle atılan adımların sivillerin etkilenmeyeceği şekilde yürütülmesi ve koordinasyonun sorunsuz sağlanması için müşterek bir koordinasyon merkezi oluşturulması çalışmaları başlatıldı.

MÜŞTEREK KOORDİNASYON MERKEZİ KURULACAK

Müşterek Koordinasyon Merkezinin kurulacağı yer ve zamanı konusunda görüşmeler ise sürüyor. Bu merkezle birlikte çalışmalar üst seviyede karara bağlanacak. Halen Rusya, bölgedeki teröristlere yönelik müdahalelerini Türkiye’ye bildirerek gerçekleştirirken, Türkiye de İdlib hava sahasını kullanırken ve gözlem bölgelerinde devriye ve benzeri faaliyetler gerçekleştirirken Rısya'ya bildiriyor.

MESAFE SIFIRLANACAK

Bölgede yapılan bütün hava faaliyetleri ve harekatlar Türkiye ile Rusya arasındaki koordinasyon sonrası ardından yapılıyor. Yine İdlib’de önümüzdeki süreçte başlatılması beklenen müşterek devriye faaliyetlerinin de müşterek koordinasyon merkezinin oluşturulması ihtiyacını arttırdığı belirtiliyor. Bölgede iki ülke unsurları arasında en yakın mesafe yaklaşık 10 kilometre iken müşterek koordinasyon merkezinin oluşturulmasıyla birlikte bu mesafe sıfırlanacak.

ARTAN TEHDİTLE BAŞLADI

Türkiye, Rusya’nın endişelerini gidermek üzere İdlib’de milli devriye faaliyetlerini başlatırken, Rusya da Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekat bölgelerine yönelik artan terörist tehdit üzerine Tel Rıfat’ta devriye atmaya başladı. Rus askerlerinin halen Tel Rıfat’ta PKK/PYD-YPG'nin atışlarını önlemek, teröristleri içeriye doğru uzaklaştırmak üzere tek taraflı devriye faaliyeti yürüttüğü öğrenildi. Tel Rıfat’ta devriye faaliyetlerinin iki taraflı, müşterek ve koordineli şekilde yapılması için de görüşmeler devam ediyor. Önümüzdeki hafta başında iki ülke dışişleri bakanlarının yapacağı görüşmelerde de bu konuların detaylandırılması bekleniyor.

#Rusya
#Tel Rıfat
#Devriye
5 yıl önce