Tunus'ta Selefi gerginliği
00:00, 05/11/2012, Pazartesi
Yeni Şafak
Tunus'ta Selefi gerginliği
Arap Baharı'nın Müslüman Kardeşler'e ilaveten ortaya çıkardığı önemli siyasi unsurlardan biri Selefiler oldu. Mısır seçimlerinden ikinci parti olarak çıkan Selefiler Tunus'ta da ağırlıklarını hissettirmeye başladılar.
Arap Baharı bölgede "İhvan" kuşağı yanında, daha önceden esamisi pek de okunmayan, bir Selefi kuşağı da olduğunu ortaya koydu.
Arap Baharı'nın ilk iki ülkesinden Mısır'da siyasete zaten ağırlığını koyan Selefiler şimdi de Tunus'ta sıklıkla anılmaya başlandı.
Fransa'da yayınlanan Le Monde gazetesi Selefilerin Tunus'ta etkin olmaya başladıklarını 30 Ekim tarihli sayısında manşetinden "Tunus Selefi baskısını kuşatmaya çalışıyor" başlığı ile haberleştirdi.
Haberin spotunda Tunus Hükümeti'nin Amerika baskısı altında Selefilere yönelik gözaltıları arttırdığını bildirilirken iktidar partisi En Nahda'nın endişeli olduğuna yer veriyor.
Gazete, Tunus devrimi sonrasında ilan edilen genel af üzerinden daha bir buçuk sene geçmeden hapse atılan Selefi sayısının 300'e yaklaştığını ve aşırılık yanlısı dindarların gözaltına alınma sürecinin hızlandığını aktarıyor.
Haberde, 14 Eylül'de Tunus'taki Amerikan Büyükelçiliği'ni hedef alan ve şiddet içeren saldırı sonrasında sert Amerikan baskısına maruz kalan İslamcı En Nahda ağırlıklı Tunus Hükümeti'nin baskıya cevap verdiği ama oldukça ihtiyatlı davrandığına dikkat çekiliyor.
Tunus'ta Selefiler ile hükümet arasında tırmanan gerginliğin sokaklara taşması İngiltere'de Arapça yayınlanan El Kudsül Arabî gazetesinin 1 Kasım tarihli sayısında manşetten "Tunus: Selefiler bıçaklarla silahlanıyor.. Polisten göstericilere gerçek mermi kullanma tehdidi" başlığı ile gündeme taşındı.
Haberin spotunda Selefilerin protesto gösterilerinden dolayı sokakta tırmanan gerginlik ve gece çatışmaları aktarılırken güvenlik güçlerinin şiddet yanlılarının saldırılarına karşı korunma istediği aktarılıyor. Gazete Selefilerin sokağa dökülmesi ile ilgili olarak iki şiddet yanlısı Selefinin güvenlik güçleri tarafından öldürülmesini neden gösteriyor. Selefiler bıçaklarla silahlanıp sokağa çıkmışlar.
Arap Baharı ülkelerindeki Selefilerin, içinde şiddet eğilimi barındırmasına rağmen, siyasi süreç içerisinde tutulmaları söz konusu ülkelerin istikrarının sağlanmasında önemli bir rol oynayacaktır.
Başlıklar :
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.