|

Uyuşturucu işi Kolombiya’dan

PKK’nın Suriye kolu PYD, uyuşturucu ticaretine 1985’de Kolombiya’daki FARC kamplarına eğitim için gönderilen 15 PKK’lı teröristle başladı. Lübnan, Afganistan, Peru, Kolombiya ve Amsterdam hattında kurduğu uyuşturucu ağı ile yılda 1,5 milyar dolar gelir elde eden terör örgütü, paranın yüzde 25’ini doğrudan Kandil’e gönderiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/12/2017 Cuma
Güncelleme: 01:42 - 1/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
Güvenlik güçleri yaptığı operasyonlarla uyuşturucu üreticilerine ve tacirlerine göz açtırmıyor.
Güvenlik güçleri yaptığı operasyonlarla uyuşturucu üreticilerine ve tacirlerine göz açtırmıyor.

PKK’nın Suriye kolu PYD, 1980’lerin ortasından başlayarak Lübnan, Afganistan, Peru, Kolombiya ve Amsterdam hattında kurduğu uyuşturucu ağı ile yılda 1,5 milyar dolar gelir elde ediyor. Örgüt, uyuşturucu ticaretine 1985 yılında Hafız Esed’in desteğiyle Abdullah Öcalan tarafından Kolombiya’daki Kolombiya Devrim Hareketi (FARC) kamplarına eğitim için gönderilen 15 PKK’lı teröristle başladı.

YÜZDE 25’İ KANDİL’E GİDİYOR

Uyuşturucu yetiştiriciliği ve nakliyatı ile birlikte suikast, mayın, sığınak ve tünel eğitimleri alan PKK’lılar daha sonraki yıllarda Avrupa ve körfez ülkelerini kapsayan büyük bir bir ağ kurdu. Afganistan ve Beyrut’ta üretilen uyuşturucunun yüzde 80’ini Avrupa’ya pazarlayan PKK, ayrıca Kanada, Rusya, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Mısır’daki uyuşturucu pazarının da hakimi durumuna geldi.

MERKEZ AFRİN

Suriye PKK’sı PYD’nin yılda 1 buçuk milyar gelir elde ettiği uyuşturucu trafiğinin merkezi ise Afrin. Bölücü örgüt uyuşturucudan elde ettiği paranın büyük bölümünü propaganda ve milis maaşlarını ödemekte kullanırken, örgütün uyuşturucu gelirlerinin yüzde 25’i ise doğrudan KCK-Kandil payı olarak ayrılıyor.

EN BÜYÜK PAZAR AVRUPA VE KÖRFEZ ÜLKELERİ

PYD’nin Afrin merkezli uyuşturucu trafiğinde en büyük pazar yıllık 850 milyon dolarlık uyuşturucu sevk edilen Avrupa ülkeleri. İkinci sırada ise BAE, Suudi Arabistan ve Kuveyt geliyor. Avrupa’ya sevk edilen uyuşturucuyu Lazkiye deniz hattı ve Romanya kara güzergahından gönderen PKK-PYD, Körfez ülkelerine ise Badiye Çölü ve El Anbar çöl hattından sevk ediyor. Terör örgütünün Körfez’e sevk ettiği uyuşturucudan elde ettiği gelirin 600 milyon dolardan fazla olduğu kaydediliyor. İtalya’dan Norveç, İsveç, İsviçre, Hollanda, Almanya ve Belçika’ya uzanan Avrupa’daki uyuşturucu ağında Bingöllüler grubu pazarlama ve tahsilat konusunda kullanılıyor. Körfez ülkelerinde ise Hatay kökenli Türk vatandaşları ile Halep kökenli Suriyeli Kürtler görev alıyor.

HEDEF TÜRKİYE

Terör örgütünün sözde komutanı Renas tarafından Afrin’de yürütülen uyuşturucu üretim, paketleme ve sevkiyatı 2015 yılından sonra Suriye muhalif bölgeleri ile Türkiye’ye kaydırılmaya başladı. Bu kapsamda Afrin’le işbirliği halindeki ve Türkiye’de ikamet eden, PKK bağlantılı uyuşturucu tacirleri Fadıl Hezza, Abdulbasit Şeyho ile Ömer Keşiş, Suriye eski milletvekili Mustafa Hamuş ile çalışıyor. Türkiye içinde sahte kimlikle dolaşan bu isimler, Mersin, Kilis, İstanbul hattındaki zehir ticaretini sürdürüyor.

PKK TÜNELLERİ KULLANILIYOR

Uyuşturucular Türkiye’ye Kilis Öncüpınar hattından farklı kamuflajlarla sokulmaya çalışılırken, Islahiye-Afrin kırsalındaki PKK tünelleri de bu amaçla kullanılıyor. Güvenlik güçleri en son 18 Eylül 2017’de Öncüpınar kapısından Türkiye’ye sokulmak istenen 2 milyon 995 bin 825 uyuşturucu hapı bir TIR içerisindeki gizli bölmelerde saklanmış halde yakaladı.

ONLARCA ÜRETİM TESİSİ VAR

Afrin’den gönderilen uyuşturucuların ÖSO bölgesi ile Türkiye’ye sokulması için görevli isimler arasında Ebu Ali Siccu isimli kaçakçı da yer alıyor. PKK’nın Afrin’de üretip farklı bölgelere gönderdiği son uyuşturucu türü ise ateş-buz adı verilen kimyasal karışımı yüksek hap türü uyuşturucu oldu. Afrin kent merkezinde doğrudan örgüt üyelerinin görev ifa ettiği onlarca uyuşturucu üretim ve paketleme tesisi bulunuyor.


  • İşbirliğinden militan desteğine
  • PKK içerisinde savaşan ve sayıları 7 binden fazla olan ithal savaşçılar arasında 1985 yılında uyuşturucu üretimi konusunda başlayan dostluğa bağlı olarak süren ilişkiler çerçevesinde Kolombiya, Peru, Meksika, İspanya, Uruguay gibi ülkelerden gelen 85 sosyalist terörist de bulunuyor. FARC ve Shining Path In Peru (Peru’nun Aydınlık Yolu) isimli örgütler tarafından gönderilen militanlar International Taburu bünyesinde savaşıyor. 85 kişiden oluşan bu terör grubundan 7 militan Rakka ve Deyr ez-Zor’da öldürülmüştü.
#PKK
#PYD
#Terör
#Kolombiya
#FARC
6 yıl önce