|

Yabancılar endişe içinde

ABD'deki sivil haklar kuruluşları, terörist faaliyette bulunduğundan şüphelenilen yabancıların yargılanmadan sınırdışı edilmesini mümkün kılacak tasarıyı eleştirdiler

Yeni Şafak
00:00 - 21/09/2001 Cuma
Güncelleme: 15:13 - 5/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Terörist faaliyette bulunduğundan şüphelenilen tüm yabancıların tutuklanmalarını ve yargılanmadan sınırdışı edilmelerini mümkün kılacak terörle mücadele yasa tasarısı ABD'deki sivil haklar kuruluşları tarafından sert dille eleştirildi. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), tasarıyı kınayan bir açıklama yayınladı ve hükümetin, "gereksiz bir güç arayışı" içinde olduğunu, tasarının Arap ve Müslümanları hedef aldığını savundu.



ABD Adalet Bakanı John Ashcroft, 11 Eylül'de yapılan terörist saldırılardan sonra Kongre'den, yeni bir terörle mücadele yasası çıkarılması konusunda destek istemişti. Yeni terörle mücadele yasa tasarıyla, faaliyetlerinin ulusal güvenliği tehdit ettiğinden şüphelenilen yasal veya kaçak bütün yabancılar, Adalet Bakanlığı'na bağlı kuruluşlarca, tutuklanıp hapse atılarak, sınırsız süre yargılanmadan hapiste tutulabilecek ve sınırdışı edilebilecek.



Tasarı tedirginliğe yol açtı


Yeni tasarının, "terörizme karşı seferberlik" başlığı taşıdığı belirtiliyor. Tasarıda terörist faaliyetin tanımı, "bir terörist organizasyonu finanse etmenin" yanı sıra, sadece terörist eylemi planlayan kişileri değil, bu eylemleri bildiği halde yetkilileri uyarmayan, yataklık edenleri de kapsıyor. Göçmen Avukatları Birliği Direktörü Jeanne Butterfield, gazetecilere açıklamasında, tasarının büyük endişeye neden olduğunu söyledi.



Yargılamadan sınırdışı


Butterfield, bir yabancıyı yargılamadan suçlayıp sınırdışı etmenin kabul edilemez olduğunu kaydetti. ACLU, hükümetin daha önce de, "gizli kanıt" yasasını kullanarak, çoğunluğu Arap ve Müslümanlardan oluşan pek çok kişiyi tutukladığını ve yıllarca hapiste tuttuğunu öne sürdü.



Müslümanlara ölüm tehdidi


Kanada'daki bazı İslami kuruluşlar, Ontario eyaleti Başbakanı Mike Harris`i, müslümanlara yönelik ırkçı eylemler karşısında sessiz kalmakla eleştirdiler. ABD`nin New York ve Washington kentlerinde düzenlenen terörist saldırıların üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen, Kanada`daki müslüman toplumuna ait merkezlere yönelik eylemler sürüyor. Bazı kişiler ölümle tehdit edilirken, bazı ibadet yerleri yağmalanıyor. Kamuya açık bazı yerlere düzenlenen eylemler sırasında yaralananlar oldu. İslami Arap örgütlerinin üst düzey yetkilileri, eylemler karşısında sessiz kalan Harris yönetimini, olayların devamından sorumlu tutuyorlar. Toronto polisi, müslüman toplumuna yönelik ırkçı eylemlerin faillerini yakalamak için soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.



Tacizi sona erdirin çağrısı


ABD'deki etnik grupların liderleri, geçen haftaki terörist saldırıların ardından kendilerine yönelen nefretin sona erdirilmesi çağrısında bulundular. 45 etnik grubun temsilcilerinin katıldığı toplantının koordinatörlüğünü üstlenen Amber Han, terörden dinin ya da kültürün sorumlu olmadığını söyledi. Han, birbirlerine olan güven ve inancı bozmaya yönelik şiddet suçu işlenmesine izin vermeyeceklerini kaydetti. ABD`nin gücünün farklılıklardan kaynaklandığını anlatan Han, geçen hafta bu gücün test edildiğini, kendilerini bölmeye izin vermeyeceklerini belirtti.



#ABD
#Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği
#ABD Adalet Bakanı John Ashcroft
23 yıl önce