|

100 bin konutta tarihi fırsat

Konutta tarihi kampanya bugün başlıyor. Yüzde 10 indirim sağlayan kampanya; yüzde 10 peşinat ile 120 ay yüzde 0,98 vade farkıyla konut sahibi olma imkanı veriyor. Peşinatını döviz ya da altın bozdurarak ödeyenler için ise kurdaki artıştan olumsuz etkilenmeyecek imkan sunuluyor.

Mine Açar
04:00 - 29/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 10:43 - 11/09/2018 Salı
Yeni Şafak
“Türkiye İçin Kazanç Vakti” kampanyası bugünden itibaren başlıyor
“Türkiye İçin Kazanç Vakti” kampanyası bugünden itibaren başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen “Türkiye İçin Kazanç Vakti” kampanyası bugünden itibaren başlıyor. 100 bin konutu kapsayan kampanya kapsamında indirimli fiyatlarla düşük peşinat ve düşük faizle konut sahibi olma imkanı sunuluyor. Kampanya kapsamında yüzde 10 indirim yapılırken, yüzde 10 peşin 120 ay yüzde 0,98 vade farkıyla konut sahibi olunabiliyor. Üstelik peşinatını döviz ya da altın bozdurarak ödeyenler için ise kurdaki artıştan olumsuz etkilenmeyecek imkan sunuluyor. Yeni konut kampanyası 31 Ekim 2018’de sona erecek. Kampanyaya dahil olan projelerde en düşük konut metrekaresi 2 bin 500 liradan başlıyor ve 20 bin liraya kadar çıkıyor. 100 bin konutun yaklaşık yüzde 85'inde ise fiyat aralığı 2 bin 500 lira ile 5 bin lira arasında değişiyor.

KAZANÇ KAÇINILMAZ

Konutun değeri 500 bin liraysa 10 yıl vadede geri ödeme tutarı 640 bin lira olacak. Peşin alımda ise rakam 350 bin liraya inecek. Vadeli alımda konutun değeri 500 bin liraysa buna yüzde 10 indirim yapılacak, fiyet 450 bin liraya inecek. Yüzde 10 minimum peşinat alınacak. Yine 12. ve 24. aylarda yüzde 15'lik ara ödemeler söz konusu. Geriye kalan bakiye ise aylık 0,98 vade farkıyla 120 ay vadelendirilecek.


BANKA VE KEFİL YOK

Bu kampanyada bankalar devrede değil. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konut alacak vatandaşların yüzde 40'lık ödemede herhangi bir vade farkı ödemeyeceğini söyledi. Bakan Kurum, “Yüzde 60'lık ödeme kısım için ise banka ve kefil olmadan yüklenicilerimiz, idarelerimiz kendi bünyesinde kredilendirme yapacaklar. Bu da dairenin totaline baktığınızda yaklaşık yüzde 0,84 vade farkına geliyor. Yani bugün faiz oranlarının yüzde 2’lerde olduğunu düşünürseniz çok büyük fedakârlık. Diğer yandan 6 ay veya 1 yıl içerisinde ben artık dairemin borcunu kapatmak istiyorum diyenlere de, ayrı ayrı avantajlar var, bunları detaylı olarak satış ofislerinde ilgili arkadaşlarımız net bir şekilde vatandaşlarımıza aktaracaklar” şeklinde konuştu.

DOLAR BOZDURAN PİŞMAN OLMAYACAK

Kampanya süresince fiyat artışı yapılmayacağına da dikkat çeken Kurum, bunun takibini de bakanlık olarak yapacaklarını aktardı. Vatandaşın dövizini ve altınını kenarda tutmasını gerektirecek bir durum olmadığını belirten Bakan Kurum, “Altını ve dövizi bugünkü kurdan neyse, bu kur bir kenara koyulacak ve süreç içerisinde diyelim ki dövize artış geldi, altına artış geldi, bu artış kadar daire fiyatından bedel düşülecek. Dolayısıyla hiç kimsenin şu saatte dövizini, altınını kenarda tutmasını gerektiren bir durum söz konusu değil” açıklamasını yapyı. Yani diyelim ki 500 bin liralık bir konut satın alan kişi daire bedelinin yüzde 10'u olan 50 bin lirayı ödemek için bugünkü dolar kurundan 6,20 liradan 8 bin 65 dolar bozmuş olsun. 12 ay sonra kur 7 lira olursa 8 bin 65 doların Türk Lirası karşılığı 56 bin 425 liraya çıkmış olacak. Bu durumda 6 bin 425 liralık fark konut alıcısının ödemesinden düşülecek.

Örnek ödeme nasıl olacak?

Örneğin 500 bin TL’lik bir ev satın almaya karar verdiniz. Bunun üzerinden ilk başta yüzde 10 indirim yapılıyor. Dolayısı ile 500 bin TL’lik ev yüzde 10 indirimle 450 bin TL’ye iniyor. Sonrasında 450 bin TL’nin yüzde 10’u peşin veriliyor. Bu da 45 bin TL’ye denk geliyor. 12.ayda yüzde 15 (67 bin 500 TL), 24.ayda yüzde 15 (67 bin 500 TL) ara ödeme yapılıyor. Kalan konut bedeli yani 270 bin TL ise 120 ay yüzde 0,98 faizle taksitlendiriliyor. Taksitler 3 bin 836 TL oluyor.


Kimse bileğimizi bükemez

Bu başlatılan milli seferberliğin birilerini rahatsız ettiğini ve etmeye de devam edeceğini vurgulayan Murat Kurum, “Vatandaşımız her zaman devletimizin yanında oldu. Başımıza ne gelirse gelsin ‘Vatan Sağolsun’ dediler. Biz böyle durduğumuz sürece kimse bizim bileğimizi bükemez. Gayrimenkul sektörümüz her zaman Türkiye’nin ekonomik şartlarda sıkıntı içerisine girdiği anda üstüne düşen vazifeyi kararlılıkla yerine getirdi” dedi.

KAMPANYA ÜLKEYE GÜVENİN GÖSTERGESİ

Vatandaşların dolar ve altınlarını bozdurarak ötelediği konut yatırımını yapacağına inancının tam olduğunu belirten Bakan Kurum, “Yüzde 10 peşinat bedelinin ödenmesiyle ilk etapta yaklaşık 700 milyon dolarlık bir dövizin bozulacağını öngörüyoruz. Hesabını yapan ve yüksek kazancı gören vatandaş alıma geçecek. Alımları sadece yüksek kazancı gören vatandaşın konut alımı olarak da okumamak lazım. Bu aynı zamanda vatandaşın ülkesine güveninin de bir göstergesi. Uzun vadeli borçlanma yapıp ev alan vatandaşlar bize ekonomik açıdan saldıranlara da “Ülkemize güveniyoruz ve yatırımlarımızı yapıyoruz” mesajı vermiş olacak. Bu bir milli duruş. Tabi bu duruş bazılarını rahatsız ediyor, rahatsız etmeye de devam edecek” şeklinde konuştu.

STOKLARLA SINIRLI

Kampanya stoklarla sınırlı, yani yüzde 25’i kadar stokla kampanya dahilinde projeler satılacak. Bakan Kurum, “Projemiz başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Anadolu’nun tüm illerinde derneklerimizin ve konfederasyonumuzun bağlı olduğu hemen hemen bütün inşaat firmalarının katılımıyla gerçekleşecek” dedi.Bakan Kurum Emlak Bankası çalışmaların da devam ettiğini belirterek, “İnşallah yıl sonunda süreci tamamlayacağız Hem vatandaşlarımızın faydalanacağı hem de sektörün faydalanacağı bir banka olması yolunda hızlı adımlarımız var” bilgisini paylaştı.

ŞİRKETLERİN KATILIMI YÜKSEK

Kampanya’ya Emlak Konut GYO şirketlerinin yanısıra Kiptaş, GYODER, KONUTDER, İNDER üyeleri ve Oyak Gayrimenkul Geliştirme Koordinatörlüğü bünyesinde Ankara’da inşa edilen bin 500 konut dahil olacak. Sur Yapı 15 projesiyle, Nef, 3 projesiyle, Tahincioğlu, 3 projesiyle, Dap Yapı, 1 projesiyle kampanyada yer alacak.

  • EL BİRLİĞİYLE ZORLUĞU AŞACAĞIZ
  • İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, her zor günde emlak Konut’un başlattığı kampanya ile sektörün canlandığını söyledi. Durbakayım, “Dış odaklı Türkiye üzerinde ekonomik baskı var. Yine elbirliği ile bu zorluğu da atlatacağımızı düşünüyorum. Bu kapmaya ile alım gücü zayıflayan vatandaşları ev sahibi yapacağız” dedi.

ALNIMIZIN AKIYLA SÜREÇTEN ÇIKACAĞIZ

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, son iki yıldır her zor süreçte sektör olarak gövdelerini taşın altına koyduklarını söyledi. Elmas, “15 Temmuz darbe döneminde bile küçülmeyen tek sektörüz. Hiç bir şey yarım kalmadı, durmadı, herkes yüzünün akıyla bu süreçten çıktı. Bu süreçten de yüzümüzün akıyla çıkacağız” diye konuştu.

Kampanyayla GYO hisseleri çoştu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un detaylarını açıkladığı yeni konut kampanyası Borsa İstanbul’da işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) hisselerinin fiyatını ortalama yüzde 1,2 değerlendirdi. Dün kampanya haberlerinin hemen ardından saat 11 civarında İşlem gören 33 gayrimenkul şirketinden 21’inde değer artışları dikkat çekti.

  • Emlak Konut 33 projeyle kampanyada
  • Emlak Konut Genel Müdürü Hakan Gedikli, Emlak Konut olarak 33 projede toplam yaklaşık 12 bin bağımsız bölümün yüzde 25’i olan 3 bin bağımsız bölümle gayrimenkul alanında hayata geçirilecek kampanyaya katıldıklarını söyledi. Kampanyaya dahil olan projeler ise şu şekilde: Avrupark Hayat, Büyükyalı, Cer İstanbul, Ebruli Ispartakule, Evora Denizli, Evvel İstanbul, Karat 34, Koordinat Çayyolu, Köy, Merkez Ankara, Nidapark İstinye, Nidapark Kayaşehir, Nidapark Küçükyalı, Ofis Karat Bakırköy, Semt Bahçekent, Tem 34, Temaşehir, Tual Adalar, Tual Bahçekent, Validebağ Konakları, Yeniköy Konakları İstanbul, Başkent Emlak Konutları, Gebze Emlak Konutları, Körfezkent Çarşı, Kuzey Yakası, Niğde Emlak Konutları, Nevşehir Emlak Konutları, Esenler Emlak Konutları, Avangart, Avrupa Konutları Başakşehir, Avrupark, İdealist Cadde ve Sofa Loca.

Fiyatlar çok ucuz

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Feyzullah Yetkin, yeni projelerde bu fiyatlarla satış yapmanın mümkün olmadığına dikkat çekti. Yetgin, “Döviz kurundaki artış tüm sektörleri olduğu gibi inşaat sektörünü de etkiledi. Maliyetler arttı fakat maliyet artışını henüz inşaatçılar fiyatlara yansıtmadı. O nedenle vatandaş bunu iyi değerlendirsin” açıklamasında bulundu.

#Konut
#Ev
#Kampanya
6 yıl önce