|

5 bin şirkete Trump şoku: Taşınacaklar

Türkiye'nin 1 hafta içerisinde geri adım atılmaması halinde karşılık vereceğini duyurduğu ABD Başkanı Trump'ın ilave vergi kararı 5 bin Alman şirketini vuracak. 532 milyar Euro ciroya sahip şirketlerin tesislerini Amerika'ya taşıma planları yaptığı ifade edildi.

Yeni Şafak
14:26 - 12/05/2018 Cumartesi
Güncelleme: 14:35 - 12/05/2018 Cumartesi
IHA
ABD'nin ek gümrük vergisi kararı
ABD'nin ek gümrük vergisi kararı

Alman Maliye Bakanlığı, ABD Başkanı Donld Trump’un, AB ve bir çok ülkeyi kapsayan çelik ve alüminyuma getirdiği yeni vergilerin 5 bin Alman firmasını etkileyeceğini açıkladı.

TESİSLERİNİ AMERİKA'YA TAŞIYACAK

Vergilerden etkilenen Amerika bağlantılı Alman firmalarının büyük çoğunluğunun tesislerini yüksek vergi ödememek için ABD’ye taşımaya kararlı olduğu belirtildi.

532 MİLYAR DOLAR ENDİŞESİ

Diğer yandan, vergi reformu kapsamında ABD, doğrudan yatırımı arttırabilmek için kurumlar vergisini yüzde 35’den yüzde 21’ düşürerek yeni yatırımcılara imkanlar sunmaya hazırlanıyor. Federal Maliye Bakanlığı uzmanları ABD’nin vergi reformunun Alman firmalarının ABD’ye kayacağı bunun karşılığında ABD firmalarının ise ABD dışında yatırım yapmayacağı endişesi ifade edildi.
ABD’ye kayması düşünülen firmaların yıllık toplam cirolarının 532 milyar Euro olduğu belirtildi.

BAŞTA OTOMOBİL SEKTÖRÜ VAR

ABD’ye taşınması düşünülen firmaların başında otomobil sektörünün geldiği belirtildi. Almanya’nın ABD’ye yaptığı yıllık ihracatın yüzde 42’sini otomobil ve yan sanayi ürünleri oluşturuyor.

İHRACATIN YÜZDE 50'DEN FAZLASI

Almanya’da her dört çalışandan biri, Alman sanayisinde ise her iki çalışan biri ihracata bağlı olarak çalışıyor.
Almanya’nın yaptığı ihracatın yüzde 50’den fazlasını çelik ve çelik ile işlenmiş ürünler oluşturuyor. 1 Mayıs’tan itibaren ABD’ye ithal edilen çeliğe yüzde 25, alüminyuma da yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanmaya başlandı.
#Donald Trump
#Almanya
#Amerika
#Alumniyum
#Vergi
#Çelik vergi
6 yıl önce
default-profile-img