|

Sıfır otomobile de 'hile' karıştı: 'Sıfır' diye aldığı lüks araç hasarlı ve kilometresi silinmiş çıktı

Türkiye'de özellikle lüks araçların fiyatları uzun yıllardır tartışma konusu. Ancak son dönemde yaşanan bazı olaylar 'parayı bastırıp en iyisini almak' isteseniz dahi yakanızdan düşmeyen sıkıntılarla boğuşacağınız bir olayı beraberinde getirebilir. İzmitli Alper Vurar da 'en iyisi' dediği BMW'den sıfır araç aldı. Arabasının kazalı, tamir edilmiş, 130 km yol yapılıp, sonra bunun bilgisayarda sıfırlandığını öğrendiğinde soluğu mahkemede aldı. İlgili aracı Türkiye'ye getiren distribütör ise "Sıfır araçta, kaza sonucu boyanın 'otomotiv sektöründe genel kabul gören bir uygulama' olduğu iddiasında.

Sertaç Aksan
04:30 - 31/10/2019 الخميس
Güncelleme: 10:18 - 31/10/2019 الخميس
Yeni Şafak
'Sıfır' km olarak aldığını sandığı aracın serviste tamir gördüğünü öğrenen tüketicinin hukuk mücadelesi devam ediyor.
'Sıfır' km olarak aldığını sandığı aracın serviste tamir gördüğünü öğrenen tüketicinin hukuk mücadelesi devam ediyor.

Son yıllarda vergi oranları ve fiyatları artsa da Türkiye'de lüks araç tüketimi de sürekli yükseliş trendinde. Neredeyse her ışıkta çok lüks bir araç görmek mümkün.

Yüz binlerce TL ödeyerek satın alınan araçların bakım, onarım ve herhangi bir arıza-kaza durumunda sahiplerine maliyetleri de oldukça yüksek.

Ancak son zamanlarda yaşanan kimi olaylar,
sıfır otomobil aldığınızda dahi 'kandırılmış olabileceğiniz' gerçeğini
ortaya koyuyor.

Model yükseltmek için satmak istedi: Tüm film orada koptu

İzmitli Alper Vurar da beğendiği lüks aracı diğerlerine göre çok daha yüksek bir ücret ödeyerek İstanbul'daki çok büyük bir dağıtıcıdan sıfır kilometre olarak aldı. Yenisafak.com'a konuşan Vurar,
gönlünün rahat olması ve herhangi bir sorunda kurumsal bir muhatap bulabilmek için
bu yolu seçtiğini anlattı.
  • 'BMW benim için güven demekti' ifadesini kullanan Vurar, "Dünyanın en iyi otomobil üreticilerinden birinin arabasını Türkiye'deki resmi bayisinden sıfır kilometre olarak aldım. Bir süre sonra aynı markanın X5 model jeepine geçmek için aracımı satmak istedim. Arkası çorap söküğü gibi gelecek olayların başlangıcı da bu satış sırasında oldu" ifadesini kullandı.


'Kafası rahat olsun' diye sıfır km aldı; başı dertten kurtulmadı

"Arabamı aldığım yer de jeepi satın almak istediğim yer de aynı bayi idi. Beni tanıdıkları için elimdeki 2 serisi aracımı satmam konusunda yardımcı oldular ve müşteri buldular" şeklinde konuşan Vural, şunları söyledi:

"
Ben aracımda en ufak bir arıza, kaza olmadığını, kilometresinin orijinal olduğu konusunda çok rahat bir şekilde aracı bayiye götürdüm.
Hatta satacağım kişiden kaparo da aldım. Ancak bayiden gelen telefonla neye uğradığımı şaşırdım.

Satın aldığım araç bana teslim edilmeden önce nerede ve nasıl yapıldığını bilmediğimiz bir şekilde kazaya da karışmış. Bu kaza sonrası aracım boyanmış.


Kazası da var kilometre oynaması da

Bunlar da yetmediği gibi benim 'sıfır' kilometre olarak satın aldığım aracımla birileri 130 km boyunca yol gitmiş. Sonra bu yol dağıtıcı firma tarafından sisteme müdahale edilerek silinmiş ve aracım yeniden 0 km'ye indirilmiş.



Yani üretiminde hatası olan ve BMW tarafından bildirilip-kayıt altına alınan, kaza yapan, tamir ve boya gören, 130 km yol gidilen, bunların hepsinin gizlenerek bana 'Buyurun 0 km aracınız' diyerek satılan bir araba var ortada."

Bilirkişi raporda kimi kusurları gizledi

"Söz konusu firmayla bunları paylaştığınızda süreç nasıl ilerledi?" sorusunu yönelttiğimiz Vurar, "
İlk başlarda oldukça ümitliydim. Çünkü karşımda dünyanın en iyi araba markalarından birinin Türkiye'deki resmi
distribütörü vardı. Ancak işin içine girdikçe en iyi markaların bile ülkemizde ne denli kötü çalışan firmalarla işbirliği yaptığını gördüm
" dedi.

Bu nedenle süreci mahkemeye taşıdığını anlatan Vurar, başından geçenlerle ilgili şunları söyledi:

"Mahkeme olaya bilirkişi atadı.
Bilirkişi raporunda bu araçta imalat hatası olduğunu, bu hatanın gizlendiğini, bunun gizli ayıp niteliğinde olduğunu, araçta onarılma işlemi bulunduğunu tespit etti.
Ancak bazı konulardan ısrarla kaçındı. Örneğin; aracımın direksiyon dişlisindeki hata nedeniyle sürekli sola çekme gibi bir arızası var. Bilirkişi bu ayıbı gizledi. Şuan mahkeme süreci devam ediyor."

Almanlar başka bir Avrupa ülkesine ayıplı mal gönderebilir mi?

Mağdur Alper Vurar ayrıca, kendi şirketinin de Alman malı makinalar sattığını ve onların nasıl çalıştığını çok iyi bildiğine vurgu yaparak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Almanlar, ayıplı mal konusunda çok hassastır. Asla bu tarz işlere girmezler. Ancak
BMW gibi bir marka Türkiye'ye 'üretiminde hata oldu, siz orada değiştirin parçasını' diyebiliyor. Bunu başka bir Avrupa ülkesine diyebilirler mi? Hollanda'ya, Fransa'ya, İtalya ya da İngiltere'ye ayıplı mal satabilirler mi? Neden bize satabiliyorlar?
Ya da Türkiye'deki dağıtıcılar daha az fiyat vererek onlardan bu tür araç istiyor, burada tamir ediyor ve vatandaşa 'sıfır' diye mi satıyor? Bunlara ilişkin bir denetim yok. O kadar rahatlar ki. Organize bir şekilde bu tür şeyler yapabiliyorlar.

Benim tüm araçlarım aynı marka. Parayla işim de yok. Bu aracın fiyatı 1 aylık kazancım. Benim derdim, kandırılmış, aldatılmış olmak. Bunu kabul edemiyorum. Mahkemenin kararının emsal olması lazım. Yoksa binlerce vatandaşın canı yanacak.

Bakanlık devreye girerse sorun çözülür

Mağdur Vurar, sıfır km araç alınırken bayilerin 'kendi ekspertizini getir istiyorsan' diyor. Sıfır araba alırken neden ben eksper getireyim ki? Sıfır olduğunu ispat etmesi gerekenler onlar" dedikten sonra, şöyle devam etti:

"Eğer ilgili Bakanlık devreye girerse bu sorun ancak o zaman çözülür. Bu konuda binlerce mağdur var. Bakanlık yeni bir süreç başlatacak ve 'Araç satan herkes kendi eksperini bulundurmak zorunda' şartını koşacak. Eğer eksper bana yanlış bilgi verirse hem aracı satanlar hem de eksper firması çok ciddi yasal sorumluluk altına girecek.

Süreç bu şekilde işletilmediği sürece Türkiye'de maalesef yüz binlerce TL para ödeyip, kazalı, arızalı, ayıplı araba kullanmaya devam edeceğiz.

Araç alacak kişilere tavsiyem, sıfır kilometre de alsalar mutlaka ama mutlaka ekspertizle gitsinler ve aracı inceletsinler."

#Türkiye
#Almanya
#BMW
#Ayıplı mal
#Borusan
#Kosifler
#Sertaç Aksan
٪d سنوات قبل