|

Devler inadına yatırıma geliyor: Altyapıya talip

Bank Of China, Türkiye’de altyapı yatırımlarına talip oldu. Bankanın Türkiye iştirakinin Genel Müdürü Li, “BOC, Türkiye’deki altyapı projelerinin finansmanını sağlayarak köprü görevi görmek istiyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/01/2018 Pazar
Güncelleme: 00:57 - 21/01/2018 Pazar
Yeni Şafak
Çin sermayeli Türk bankası
Çin sermayeli Türk bankası

Dünyanın önde gelen finans ve bankacılık devlerinden Bank of China’nın (BOC) Türkiye iştirakinin Genel Müdürü Ruojie Li, Türkiye’deki altyapı yatırımlarının finansmanına talip olduklarını belirtti. Li, bankanın yatırım stratejisi, Türkiye ve küresel ekonominin görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İpek Yolu etkili

Li, BOC’un Türkiye’deki uzun vadeli varlığının sadece Türk ekonomisini değil, aynı zamanda girişimin bir parçası olan diğer ülkelerin ekonomilerini de destekleyeceğine inandıklarını anlattı. Çin’in “Bir Kuşak, Bir Yol” girişiminin Türkiye’ye yatırım kararı almalarında en önemli etken olduğunu belirten Li, “Çin, Türkiye’nin ikinci büyük ticaret ortağı. Çin ile Türkiye arasındaki ikili ticaret, yatırım hacmi ve diplomatik ilişkiler son yıllarda iki hükümetin büyük çabalarıyla kademeli olarak artmaya devam ediyor. BOC’nin Türkiye operasyonlarına hazırlanması, Çin ve Türk hükümetleri tarafından memnuniyetle karşılandı ve teşvik edildi. Genç bir nüfusa sahip olmak, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda giderek büyüyen bir ekonomiye sahip olacağı anlamına geliyor. Bir banka için büyüyen bir ekonomi, iş fırsatları için doğru yerdir” dedi.


2,5 milyar dolar geldi varlıklar artacak

Bankacılık iznini almadan önce 2011-2016 arasında, BOC grubu Türkiye’de yerel projeler ve kurumsal müşteriler için 2,5 milyar dolarlık bir finans sağladı.

"AGRESİF BİR PLANIMIZ VAR"

Li, yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi; “BOC’nin Türkiye’de operasyonları, yerel bankacılık sektörüne benzersiz hizmet ve ürünler sunarak, söz konusu sektörü çok daha çeşitlendirecek ve dinamik hale getirecek. Türkiye’de sıfırdan bir banka kurarak faaliyet göstermeyi tercih ediyoruz. Bankanın kredi risk yönetimi kuralları çerçevesinde Türkiye’deki kredi portföyünü hızlı ve sağlıklı bir şekilde artırmak için agresif bir plana sahibiz. Doğru birleşme ve devralmalar yoluyla Türkiye’deki varlıklarımızı artırma seçeneğinden vazgeçmeyeceğiz.”

  • Çin sermayeli Türk bankası
  • Geçen yılı BOC olarak Türkiye’deki operasyonlarını hazırlamak için geçirdiklerini aktaran Li, bu yıl Çin sermayeli yerleşik bir Türk bankası olarak faaliyetlerine devam edeceklerini söyledi. BOC, 1912’de kuruldu. Banka 1912-1949 yılları arasında ülkenin merkez bankası, uluslararası döviz bankası ve ihtisaslaşmış uluslararası ticaret bankası olarak hizmet verdi. 1949’dan sonra Çin’in döviz işlemlerini yönetmekle görevlendirildi ve ülkenin dış ticaretinin gelişimine ve ekonomik altyapısına destek verdi. Banka 1994’de tamamen devlete ait bir ticari bankaya dönüştü. İstanbul’da 2011’de temsilcilik ofisi açan BOC, Türkiye finansal piyasasına giren ilk Çinli banka oldu.
Şoklara karşı ülke dirençli

Li, Türkiye ekonomisinin ve paydaşlarının şoklara karşı oldukça dirençli olduğunu, ülkede üretim ve ekonomik faaliyetlerin sürekliliğini gözlemlediklerini söyledi. Li, artan nüfusun tüketim kapasitesinin ve devam eden ekonomik reformların, gelecek 10 yılda ekonomik büyümeyi destekleyeceğini düşündüklerini kaydetti.

#Türkiye
#Çin
#Bankaclılık
6 yıl önce