|

Domatesçiler umutlu

Rusya Federasyonu Tarım Bakanı Yardımcısı Evgeniy Gromiko’nun, Türkiye’den domates ithalatına ilişkin kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik girişimlerde bulunacaklarını açıklaması domates üreticisini de umutlandırdı.

Yeni Şafak
10:00 - 17/09/2017 Pazar
Güncelleme: 10:52 - 17/09/2017 Pazar
IHA
Salçalık domates üreticileri Rusya pazarının açılması halinde en azından önümüzdeki seneye daha umutlu bakabileceklerini söyledi.
Salçalık domates üreticileri Rusya pazarının açılması halinde en azından önümüzdeki seneye daha umutlu bakabileceklerini söyledi.
Yaşanan uçak krizi sonrası son 2 senedir kapalı olan Rusya pazarı nedeniyle seralarda üretilen domatesler salçalık olarak kullanılırken, salçalık domates üreticileri de bu durumdan fiyatların düşmesi nedeniyle etkilenmişti. Domates üreticilerini en azından umutlandıran bir açıklama yapan Rusya Federasyonu
Tarım Bakanı Yardımcısı Evgeniy Gromiko
Antalya’da katıldığı bir toplantıda,
Türkiye’den domates ithalatına ilişkin kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik ülkesine dönüşte girişimlerde bulunacaklarını dile getirmişti.
Yapılan bu açıklama doğrudan olmasa da dolaylı yoldan etkilenen salçalık domates üreticilerini de umutlandırdı. Salçalık domates üreticileri Rusya pazarının açılması halinde en azından önümüzdeki seneye daha umutlu bakabileceklerini söylerken, bu sene için bir beklentilerinin olmadığını anlattı.
“Seralarda elde kalan domatesler bizi de etkiledi”
Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Muradiye Mahallesinde sanayi tipi salçalık domates üretimi yapan Hayri Altındağ,
“Rusya genelde yaş sebze meyve alıyor, toparlak domates alıyor. Biz sanayilik domates yetiştiriyoruz. Bu sene için bize faydası olmaz ama önümüzdeki sene için faydası olur. Sera domatesi üreten arkadaşlarımıza da faydası olur. Çünkü Rusya 2 senedir bizden domates almıyor. Diğer bütün sebze meyveleri alırken sadece domates almıyordu. Bizden domates almasını isteriz ama bize anca seneye faydası olur. Geçen sene seralardaki domatesler Rusya’ya satılamadığı için seradaki domatesleri salça fabrikalarına getirdiler. Biz salçalık domates üreten çiftçiyiz. Seralarda elde kalan domatesler bizi de etkiledi. Salça fiyatlarını aşağıya düşürdü. Serada yetişen domatesler yurtdışına giderse ve tarladaki domatesler sadece salçaya giderse bizim için daha karlı. Mutlaka fiyatlara da etki eder.”
dedi.

Üretici Altındağ devlet büyüklerine de seslenerek yurtdışı ziyaretlerinde tarımla ilgili kişilerin de götürülmesini isteyerek şunları söyledi:

#Domates
#Rusya
#Salça
7 yıl önce
default-profile-img