|

Enerjimize güven var

Türkiye’nin son yıllarda dikkat çekici bir çıkış yaptığı enerji politikaları, Ankara’da düzenlenen zirvede tartışıldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, enerji alanında büyük bir merkez haline gelen Türkiye’nin sanayicisine AB’deki en ucuz elektrik ve doğalgazı sunduğunu belirtti.

Yeni Şafak
04:00 - 21/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:19 - 20/01/2015 Salı
Yeni Şafak

Türkiye’nin son yıllarda önemli bir çıkış yaptığı enerji politikaları dün Ankara’da düzenlenen Enerji Piyasaları Zirvesi’nde masaya yatırıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Enerji Uzmanları Derneği tarafından düzenlenen zirvede konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hem benimsedikleri enerji politikalarını anlattı hem geleceğe ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.


RÜZGAR, İTHALATI 850 MİLYON $ DÜŞÜRDÜ

İkili anlaşmalarla bir serbest üreticinin herhangi bir serbest tüketiciye enerjisini rahatlıkla satabildiğini, serbest tüketicinin de tedarikçisini rahatlıkla seçebildiğini belirten Bakan Yıldız, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verdiklerinin dile getirdi. Yıldız, Türkiye’de tüketilen enerjide rüzgardan elde edilen elektriğin payının yüzde 10,5’e ulaştığını ifade etti. Yıldız, rüzgardan elde edilen elektrik sayesinde 850 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithal edilmesini sağlandığını vurguladı.

TEHDİTLERE BOYUN EĞMEYİZ

Enerji sektöründe bir çok tehditler de bulunduğuna değinen Yıldız, “Usulsüz olarak dinlenen telefon konuşmalarının bizi yıldıracağı, paralel yapı tarafından da engelleneceğimiz düşünülmüştü. Bakanından uzmanına kadar kesintisiz olarak 4,5 yıl dinlenen bir enerji sektörünü düşünün. Buna boyun eğmedik bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz” dedi.

BAŞARININ ANAHTARI SİYASİ İSTİKRARDIR

Türkiye’de enerji sektörünün 156 milyon dolarlık bir projeyi finanse edemeyip hazine garantisi arayışına girdiği bir noktadan, 22 milyar dolarlık 2 nükleer santral projesini hiçbir hazine garantisi vermeksizin gerçekleştirebilir hale geldiğine işaret eden Yıldız, “Bu, ülkedeki siyasi istikrar ve bunun sürdürülebilirliğine inançtan kaynaklanmaktadır. Tüm yatırım kararlarını özel sektörle birlikte alıyoruz" diye konuştu.


Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki gelişmelere de değinen Yıldız, “Dünyada petrol fiyatlarındaki değişimlerin doğalgaz fiyatlarına yansıyor olması nedeniyle bu aydan sonra bizim alım fiyatlarımıza da yansıyacak. Kasım 2008’deki doğalgaz fiyatları civarında şu anda doğalgazımızı satıyoruz. Yıldız, Türkiye’nin sanayicisine AB’deki en ucuz elektrik ve doğalgazı sunduğuna da dikkat çekti.


Enerji borsası yakında açılıyor

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) Yönetim Kurulu’nun önümüzdeki günlerde belirleneceğini ifade eden Yıldız, borsada elektriğin rahatça alınıp satılabileceğini ifade etti. İktidarları döneminde elektrik sektöründe kamunun ve özel sektörün yer değiştirdiğini vurgulayan Yıldız, kamu payının yüzde 32’ye çekildiğini söyledi.   


 


Tarife prensibi artık açıklanmalı

Son 7-8 yılda 22 milyar lira yatırım yaptıklarını söyleyen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise “Önümüzü görmemiz ve sektörün sağlıklı gelişmesi için 2016 sonrası yeni tarife dönemi prensipleri mümkün olan en erken sürede açıklanmalıdır” dedi. Arz fazlasının fırsat sunduğuna dikkat çeken Sabancı, elektrik borsasını dört gözle beklediklerini söyledi.


Ciromuzun yarısı enerjiden geliyor

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da “Koç topluluğu cirosunun yarısı enerji işlerimizden geliyor. Rafineri, LPG ve akaryakıt dağıtımı, elektrik iletimi ve madencilik olarak enerji sektörünün hemen hemen tüm alanlarında faaliyetteyiz" dedi.  Koç, TÜPRAŞ'ı satın aldıktan sonra toplam 5,2 milyar dolar enerji yatırımı gerçekleştirdiklerini kaydetti. 


Güneş paneli üreteceğiz

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmlet Nazif Zorlu; grup olarak yerli güneş santralleri panel üretimi üzerine çalıştıklarını duyurdu. Yenilenebilir enerji ekipmanlarında fiyatların düştüğünü anlatan Zorlu, “Bu fiyat düşüşü aynı zamanda yerli ekipman üretiminin artması sebebiyle özellikle rüzgar santrallerinde yatırım yapmak cazip hale gelmiştir” diye konuştu.

#Taner Yıldız
#Enerji Piyasası
#Petrol
#doğalgaz
9 yıl önce