|

Hem enerji hem ekmek

Güneş enerjisi santralinin kurulumunda 1 megavat başına 33, üretiminde de aynı değer için 10 kişilik iş gücü ihtiyacı olduğunu kaydeden enerji uzmanları, Türkiye’nin 5 bin megavatlık kurulu güce ulaşması için bu sektörde 180 bin kişilik iş gücü oluşturması gerektiğini belirtiyor. Hedeflenen seviyeye ulaşmak için öngörülen yatırım maliyeti ise 18 milyar lira.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/08/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:46 - 31/08/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Güneş enerjisi 180 bin kişiye iş kapısı
Güneş enerjisi 180 bin kişiye iş kapısı

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. İbrahim Dinçer, ülkede mevcut durumda 850 megavat seviyesinde bulunan güneş enerjisi kurulu gücünün, 2023’e kadar 5 bin megavata çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Dinçer, “Güneş enerjisi santralinin kurulumunda 1 megavat başına 33, üretiminde aynı değer için 10 kişilik iş gücü ihtiyacı oluşuyor. Türkiye’nin 5 bin megavatlık kurulu güce ulaşması için bu alanda yaklaşık 180 bin kişilik insan kaynağı gerekiyor” dedi. Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi de olan Dinçer, TÜBA Enerji Çalışma Grubunca düzenlenen, “Güneş Enerjisi Teknolojileri ve Çalıştayı Paneli” sonuç bildirgesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



YATIRIMA 18 MİLYAR LİRA GEREKLİ

Panelde, güneş enerjisi teknolojilerinde kaynakların, yeniliklerin, mevzuatın ve sorunların tartışıldığını anlatan Dinçer, durum tespiti yaparak çözüm önerileri ortaya koymaya çalıştıklarını söyledi. Hedeflenen söz konusu enerji kapasitesi için ise teknolojik altyapının kurulmasına ihtiyaç olduğunu dile getiren Dinçer, “Güneş enerjisi santrali kurulum maliyeti kilovatsaat başına nitelik ve kaliteye bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte ortalama 4 bin 350 lira olarak hesaplanıyor. Türkiye’nin güneş santrali kurulu gücünün 850 megavattan 5 bin megavata çıkarılabilmesi için 18 milyar lira civarı yatırım yapılması icap ediyor” ifadesini kullandı.

NİTELİKLİ PERSONEL YETİŞTİRİLMELİ

Sektörde çalışacak insan kaynağının nitelikli olmasının önemini de vurgulayan Dinçer, enerji teknolojilerinin gelişimine uygun olarak Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesi noktasında nitelikli insan gücünün öneminin arttığını ve buna bağlı olarak mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi konularının gündeme geldiğini dile getirdi. Dinçer, “Teknolojik değişikliklere şirketlerin uyumu, teknoloji üretimi ve transferi gibi kritik faaliyetler, içinde teknoloji eğitimi de bulunan nitelikli insan gücü yetiştirme programlarıyla sağlanabilir” dedi.

  • UYGULAMALI EĞİTİM ŞART
  • İnsan gücünün sahip olduğu mesleki niteliklerin, yeni teknolojik değişmeler ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Dinçer, “Bu noktada uzun dönemli insan gücü politikaları, özellikle enerji konusunda stratejik bir yaklaşımla ele alınmalı. İnsan gücünün en iyi şekilde yetiştirilmesi ve eğitilmesi için ilköğretimden üniversiteye kadar bütün örgün ve yaygın eğitim (işbaşı eğitimi, beceri kazandırma, çıraklık vb.) yöntemlerinin kullanılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
#Ekonomi
#Türkiye
#Güneş enerjisi
7 yıl önce