|

Kazakistan üçüncü aşamaya hazırlanıyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkesini modernleştirmenin üçüncü aşaması olan küresel rekabeti sağlamak için yeni bir ekonomik kalkınma modelinin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak
12:26 - 31/01/2017 Salı
Güncelleme: 12:45 - 31/01/2017 Salı
AA
Hükümete talimat verildi...
Hükümete talimat verildi...

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, resmi sitesinden halka seslenerek "Kazakistan'ı modernleştirmenin üçüncü aşamasında hedefleri belirlemek ve ülkemizin küresel rekabetini sağlayacak ekonomik kalkınmanın yeni modelini oluşturmak gerek." ifadelerine yer verdi.



Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonraki zor dönemlerde modernleşmenin ilk aşamasını uyguladıklarını anımsatan Nazarbayev, haritada bile bulunmayan devleti temelden inşa ettiklerini vurguladı.



Nazarbayev, Kazakistan'ın 2030'da gelişmiş 50 ülke arasına girmesini hedefleyen stratejinin kabul edilmesi ve başkent Astana'nın kurulmasıyla ikinci aşamanın da uygulandığını belirterek “Modernleşmenin bu iki süreci, bize değerli tecrübe kazandırdı. Şimdi de modernleşmenin üçüncü aşamasına başlamalıyız." ifadesini kullandı.



Üçüncü aşamada ekonomi, sağlık, eğitim, online ticaret, mobil bankacılık ve diğer dijital hizmetlerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, “Dijital Kazakistan" programının geliştirilmesi için hükümete talimat verdiğini belirtti.



Kazakistan'ın yabancı yatırım çekme konusunda liderliğini koruması gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Nazarbayev, şu görüşleri paylaştı:



“Kazakistan'da üretim yerlerinin oluşturulmasına yönelik Çin ile ortak yatırım programının etkin bir şekilde uygulanması gerek. Çin ile anlaşmaya vardık. Projeler belirlendi. Somut bir şekilde çalışmak gerekiyor. Bu projeler, 20 bin vatandaşımıza istihdam sağlayacak, modern üretim yerleri olacak. Şu an 6 proje başlatıldı, iki proje de daha önceden başlatılmıştı. Bu projelerde biri de elektrikli araba fabrikasıdır."



Cumhurbaşkanı Nazarbayev, “Kazakistan'ın ulusal teknolojik inisiyatifleri" temalı üçüncü aşamayla ilgili stratejik kalkınma planının oluşturulması için hükümete talimat verdiğini ifade etti.




#Kazakistan
#Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev
#Ekonomik kalkınma modeli
7 yıl önce