|

Makine sesleri içinde ihracat müjdesi

Bir süredir eksi veren ihracat kasımda çıkış yaptı. Türkiye’nin kasım ihracatı yüzde 5’lik artışla 11 milyar 952 milyon dolar oldu. Hyundai Assan’ın Kocaeli’ndeki fabrikasında ihracat rakamlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Makinalar çalışıyor. Üretim bantları dönüyor” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/12/2016 Cuma
Güncelleme: 01:28 - 2/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), kasım ayı ihracat verilerini Hyundai Assan'ın Kocaeli'ndeki fabrikasında dün açıkladı. TİM verilerine göre kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 artışla 11 milyar 952 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mücevher dışındaki altın ihracatı bu rakama dahil değil. Gümrük Bakanlığı'nın TÜİK ile birlikte açıklayacağı son rakamlarla birlikte ihracat artış oranının daha yukarı çıkacağı tahmin ediliyor.



YILLIK DÜŞÜŞ AZALDI


Ocak-kasım dönemini kapsayan ilk 11 aylık dönemde ihracat yüzde 2,4 azalışla 128 milyar 973 milyon dolar olurken, son 12 aylık dönemde ise ihracat yüzde 3,2 düşüşle 140 milyar 724 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son aylarda yükselen ihracat performansı, yıllık ortalama düşüşü yüzde 5'lerden aşağılara çekti. Aralık ihracatının da iyi gitmesiyle Türkiye 2016'yı ihracatta az bir düşüşle kapatabilir.



Kasımda ihracat miktar bazında ise yüzde 5,2 artarak 9,1 milyon ton olurken, yılın ilk 11 ayında gerçekleştirilen 94,8 milyon ton ihracat geçen yılın aynı dönemine göre %4,1 artışa işaret etti.



MİKTAR BAZINDA ARTIŞ


Bunun yanında sektör bazında miktar olarak da kasım ayında 16 sektörde artış, 11 sektörde de azalış gözlendi. Kasım ayında ihracatını bir önceki yılın aynı ayına göre miktar olarak en çok artıran sektörler yüzde 27,8 artış ile yaş meyve ve sebze ile yüzde 24,4 artışla mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörleri oldu.



DOLAR ZARAR ETTİREBİLİR


Rakamları değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, son dönemde yaşanan kur artışları ile ilgili de uyarıda bulundu. Büyükekşi, “Kur 2003'te 1,76 lira seviyesine kadar çıktıktan sonra kademeli olarak geriledi ve 2008'de 1,14'e kadar düştü. Şimdi de çok hızlı yükseldi. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki kur düşecek. Biz ihracatçıların yılsonu tahmini 3,14. Buradan vatandaşlara sesleniyorum. Dolar almayın zarar edersiniz” diye konuştu. Döviz kurunun yükselmesinin ihracat açısından rekabetçiliği artırdığına dikkat çeken Büyükekşi, “Ancak asıl önemli olan mallarımızın içerik olarak katma değerinin yükselmesi. Kur konusunda bizim için en önemli şey öngörülebilirlik. Yüksek oranlarda yaşanan dalgalanmalardan üreticilerimiz ve ihracatçılarımız zarar görüyor” bilgisini verdi.



BÜYÜME DEVAM EDECEK


Türkiye ihracatta diğer ülkelerden daha iyi performans gösterdiğine dikkat çeken Büyükekşi, şunları kaydetti: “Kasım ayında artışa geçen ihracatımızın, önümüzdeki dönemde, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün son bulması ile başta Rusya olmak üzere, çevre ülkelere olan ihracatımızın toparlanması ile artışının devam edeceğini göreceğiz... Son dönemde ihracatçılara sağlanan cesur destek adımlarının yanında, son olarak proje bazlı Süper Teşvik Paketi açıklandı... Bu paketle birlikte, ülkemizde yatırımlarda artış bekliyoruz.”



Önceliğimiz yatırım




İhracatçıların bu ayki toplantısına ev sahipliği yapan Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Hyundai Assan'da 1 milyonuncu aracın ihraç edildiğini, bu yıl sonunda üretimin 1 milyon 500 bin adede ulaşacağını belirtti. Kibar, Hyundai Assan'da da yeni kapasite arttırımının yapılacağı sinyalini verdi. Kibar, “Bizim için en önemli şey yatırım. Katma değerli ürünlerle ekonomiye katkımızı devam ettireceğiz” dedi.



Otomotivin güçlü performansı sürüyor


Sektörel bazda kasım ayında en fazla ihracatı yüzde 16,9 artış ve 2 milyar 239 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Bunu 1 milyar 319 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 158 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri


takip etti. Kasım ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 167 ile gemi ve yat sektörü elde etti. Tarım ürünlerinde ise en yüksek artışı yüzde 21 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörü gerçekleştirdi.



Norveç'e gemilerce ihracat rekor getirdi


Kasım ayında 118 ülke/bölgeye ihracatta artış yaşanırken, 113 ülke/bölgede gerileme oldu. En fazla ihracat yapılan ilk beş ülke arasında ihracat Almanya'ya yüzde 5,6, İtalya'ya yüzde 16,5, ABD'ye yüzde 15,7 artış kaydetti. En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında kasım ayında en yüksek ihracat artış oranlarını yüzde 656 ile Norveç, yüzde 45 ile Bulgaristan ve yüzde 44 ile Birleşik Arap Emirlikleri elde etti. Norveç'te yaşanan yüksek artışta bu ülkeye yapılan gemi ve yat ihracatındaki yükseliş etkili oldu.






#Hyundai Assan
#Mehmet Büyükekşi
7 yıl önce