|

Okullar enerjisini güneşten alıyor

Isıtma ihtiyaçlarını fosil yakıtlarla karşılayan okullar enerji kaynaklarını ‘güneş’ ile çeşitlendiriyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimi sağlanması maksadıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim yapılarında çatı tipi güneş enerjisi santralleri ve arazi tipi güneş enerjisi santrallerinin yapılması planlanıyor.

Yasemin Asan
01:12 - 5/10/2022 Çarşamba
Güncelleme: 01:15 - 5/10/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
​Okullar enerjisini güneşten alıyor.
​Okullar enerjisini güneşten alıyor.

Isıtma ihtiyaçlarını fosil yakıtlarla karşılayan okullar enerji kaynaklarını ‘güneş’ ile çeşitlendiriyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimi sağlanması maksadıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim yapılarında çatı tipi güneş enerjisi santralleri ve arazi tipi güneş enerjisi santrallerinin yapılması planlanıyor. Ayrıca elektrik kesintilerinden etkilenmemek için kesintisiz güç kaynakları tesis ediliyor.

94 OKULA GES KURULDU

Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği Önlemleri Projesi ile 41 okulda enerji verimliliği dönüşümü sağlandı. Bu okullarda yüzde 25 enerji tasarrufu sağlandı. 11 ilde bulunan 94 okulun çatısına toplam 8,12 MW gücünde çatı güneş enerji santrali kuruldu. 2 farklı sahada toplam 14 MW gücünde arazi güneş enerji santrali kurulması planlanıyor. Çatı tipi GES kurulan okulların girişlerinde yer alacak totem kiosklar aracılığıyla, öğrenci ve öğretmenler için enerji tasarrufuna ilişkin materyaller ve üretim verileri yayınlanacak.

YAĞMUR SUYU DEPOLARI YENİLENDİ

Çevrenin korunması ve tasarruf sağlanması amacıyla güneş panelleri dışında da adımlar atılıyor. Elektrik tasarrufu sağlanması için mevcut lambalar LED lambalar ile değiştiriliyor. WC’lerde sensörlü lambalar kullanılıyor. Yakıt tasarrufu sağlanması için doğal gaz altyapısı olan okullarda ısıtma sisteminin dönüşümü yapılıyor. Radyatörlere termostatik vanalar takılıyor. Su tasarrufu sağlanması için bataryalar zaman röleli bataryalar ile değiştiriliyor. Yağmur suyunun bahçe sulamada kullanılması amacıyla yağmur suyu depoları yapılıyor. Elektrik, su ve doğal gaz kullanımının anlık olarak izlenebilmesi için gösterge panelleri kuruluyor.

#MEB
#GES
#Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği Önlemleri
2 yıl önce