|

Tarladan sofraya

Hal yasası komisyoncuyu aradan çıkaran yeni düzenlemelerle sil baştan değişiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “İnşallah artık komisyonculuk tarihe karışacak. Satışta rekabet üst düzeye çıkacak ve yeni haller, yeni satış alanları, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkânlarının artırılması sağlanacak” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 16/10/2018 Salı
Güncelleme: 00:40 - 16/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Hükümet, Yeni Hal Yasası kapsamında gıda fiyatlarındaki artışın temel sebebi olarak gösterilen komisyonculuğu ortadan kaldıracak önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Dünyada ilk ve rol model olacak bir çalışma sürdürdüklerini paylaşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "İnşallah artık komisyonculuk tarihe karışacak. Satışta rekabet üst düzeye çıkacak ve yeni haller, yeni satış alanları, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkânlarının artırılması sağlanacak" dedi.

DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK MODEL

Sebze ve meyve fiyatlarındaki manipülasyonu ve suni süreçleri azaltacak Hal Yasası’nın çok yakın süreçte TBMM’ye geleceğini bildiren Albayrak, "Çok başarılı bir modelle diyoruz ki; Tarladan çatala kadar çok güçlü bir ekosistem oluşturulacak. Ürün kalitesi, maliyeti, zamanlaması ve israfı noktasında çok kritik bir ekosistem oluşturacağız. Sadece tarımda değil tüm alanlarda sağlanacak güçlü koordinasyonla üretici fiyatlarındaki artışa neden olan süreçlere karşı aksiyon adımları güçlü bir şekilde atılacak. Tüm üretim ve girdi maliyetlerini düşürmek için reel sektöre destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Albayrak, Türkiye'nin aynı anda hem gelişmiş ülkeler nezdinde yaşanan kritik süreci hem de kendisine yönelik oluşturulan bu spekülatif saldırıları çok büyük bir başarı ile beklenenin çok altında bir hasarla atlattığının altını çizdi. Bakan Albayrak, "Bazıları farkında veya değil, günü gelince onlara belki detaylı anlatacağız bugün yeri değil. Ama ağustos ayında yaşanan süreç Türkiye Cumhuriyeti tarihinin maruz kaldığı en büyük ekonomik saldırıdır. Hacmi, derinliği, koordinasyonu... Eylül ayı. 12 Eylül darbesinde dahi muhatap olmadığı ekonomik operasyonlara maruz kaldı Türkiye" şeklinde konuştu.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Berat Albayrak, “Enflasyonla mücadelede önce Ekim ayı rakamlarıyla birlikte, sonra Kasım ve Aralık'taki rakamlarla aşağı yönlü trendi sürdürerek, bu mücadelenin meyvelerini hep beraber toplayacağız." dedi.

Albayrak, enflasyonla mücadele için tüm STK, iş insanları, birlik ve özel sektöre yapılan çağrılar sonrası, tamamen gönüllülük esasına dayalı başlatılan desteklerin adeta seferberliğe dönüştüğünü anlattı. Albayrak, yapısal adımlarla enflasyon ve faiz denen iki prangadan ekonomiyi kurtaracaklarını da söyledi.


MADEN İHALESİNE AR-GE ŞARTI

Aynı zirvede konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, madenleri yüksek teknolojili ürünlere dönüştürmek için Ar-Ge ve inovasyon odaklı yeni bir dönüşümün şart olduğunu söyledi. Dönmez, “Madenin işlenmesi için gerekli tüm teknoloji, altyapı ve yatırımlar artık burada yapılacak. Maden sahalarımızı yarı mamul ve nihai ürün üretebilecek fabrikaların kurulması şartıyla ihale etmeye başlıyoruz. Fabrika kurulumu ve Ar-Ge yapılmasını zorunlu kılan bir sistemi hayata geçiyoruz.” dedi. Dönmez, güneş enerjisinde entegre panel üretim fabrikasının temelinin atıldığına dikkati çekerek, yakında rüzgar enerjisinde de yerli üretim yapan bir fabrikanın temelini atacaklarının bilgisini paylaştı.

Uysal: 3. havalimanına sorunsuz ulaşım

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal İstanbul Yeni Havalimanı ile ilgili yaptığı açıklamada “Sistem 29 Ekim’e yetişiyor. İstanbul’da 3. havalimanı açıldıktan sonra buraya gelmek isteyen bir yolcu, evinden akıllı telefonuna, bilgisayarına baktığında en yakın nereden otobüs kalkıyor görecek. Bu sistem, yolcuyu en iyi şekilde karşılayan, iletişimi en düzgün şekilde yapan muaviniyle, şoförüyle, konforlu bir araçla alıp havalimanına getirecek” dedi. Akıllı şehircilik kavramı ve bu alanda yaptıkları faaliyetlere değinen Uysal, geçmişten bu yana teknoloji ve iletişim altyapısı gibi birçok konuda Türkiye’ye öncülük yaptıklarını aktardı.

#Berat Albayrak
#Tarım
#Ekonomi
#Meyve sebze hali
5 yıl önce
default-profile-img