|

Yabancı yatırımın yeni adresi fintek

Küresel salgın sürecinde e-ticaretteki artış, finans teknolojisi çözümlerine ilgiyi de beraberinde getirdi. Hızlanan dijital dönüşümün finteklerin zeminini güçlendirdiğini, bankaların da en ileri teknolojileri kullandığına vurgu yapan Doç. Dr. Yusuf Dinç, finteklerin doğrudan yabancı yatırımcıların yeni adresi olacağını söyledi.

Mesude Demirhan
00:15 - 24/04/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Koronavirüs salgınıyla birlikte, eve kapanma ve uzaktan çalışma dönemi, e-ticaret hacmini artırdı. Bu süreçte tüketicilerin ödeme işleminden alışverişe kadar tüm ihtiyaçları için dijital yol izlemesi, FİNTEK olarak adlandırılan finans teknolojisi çözümlerine duyulan ilgiyi de zirveye taşıdı. Değişen ihtiyaçlarla birlikte FİNTEK’e son dönemde yapılan yatırımlar da ciddi yükseliş gösterdi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Yönetim, Girişimcilik ve Liderlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yusuf Dinç, finteklerin değişen iş yapış biçiminin finans tarafını temsil etmeleri bakımından önemli olduğunu belirtti. Dijitalleşmenin hizmetler sektörünü tümden dönüştürürken finans alanının da bundan geri kalamayacağını söyleyen Dinç, “Son dönemde fintek yatırımlarıyla finansta dijitalleşme önem kazandı. Şu ana kadar öngörülen Fintek yatırımlarının yüzde 1’inin gerçekleştirildiği tahmin ediliyor” dedi.


YENİ İLETİŞİM KANALI FİNTEKLER OLACAK

Dünyada İslami Finteklerin de hızlı gelişim gösterdiğine dikkat çeken Dinç, şu bilgileri paylaştı: “Güney Asya ve Körfez bölgesinde güçlü bir farkındalık oluştu. Türkiye’de de önemli yatırımlar yapılmaya başlandı. Hızlandırıcılar hizmet verirken faizsiz portföy yönetim şirketleri teknoloji girişim fonları kurdular. Fonlar İslami Fintekleri de hedeflerine almış durumda. Henüz yeterince yatırım gerçekleştirildiğini söylemekten uzağız ama önemli bir potansiyel hazırlanmakta. Liderlik ettiğim bir İslami Fintek projesi İslam Kalkınma Bankası Araştırma ve Eğitim Enstitüsü tarafından yüzlerce proje arasından seçilerek desteklenmeye karar verildi. Global bir vizyonla hayata geçmek üzere olan bu proje aynı zamanda ilk defa İslam Kalkınma Bankası’nın Türkiye ile bir Fintek projesi üzerinden iletişim kuruyor olmasını temsil ediyor. Bu gelişme dahi küresel finans mimarisiyle Türkiye iletişimin yeni kanalının Fintekler olacağını göstermesi bakımından çok önemli. Bu aynı zamanda Finteklerin doğrudan yabancı yatırımın da yeni adresi olacağını gösteriyor.”

TEKNOLOJİ UYUMU YÜKSEK

Türkiye için finteklerin birkaç açıdan önemli olduğuna işaret eden Yusuf Dinç, bunları genç ve dinamik ekonomi, yüksek teknoloji uyumu, bankacılıkta en ileri teknoloji olarak sıraladı. Dinç, şöyle devam etti: “Türkiye finansal teknolojilerde bankacılık sektörüyle dünyanın en ileri teknoloji imkanlarını uzun bir süredir kullanıma sunmuştu ve belirli bir alışkanlık oluştu. Pandeminin etkisiyle hızlanan dönüşüm de fintekler için zemini güçlendirdi. Türkiye ekonomisi yüksek finansal aracılık maliyetlerinden yakınırken finteklerin aracılık marjlarını düşürücü etki yapma potansiyeli vardır. Bu yapıcı rol, ekonominin makro dinamiklerinin temel ihtiyacı olarak görülüyor. Finansta asıl maliyetler ücret ve kira giderlerinden oluşur. Fintekin robotik süreçlerden yoğun yararlanması bu ana maliyet kalemlerinden tasarruf sağlama imkanı verir. Böylece finansal işlemlerde aracılık maliyeti düşerken fonlama yani kredi maliyetlerine kadar daha etkin bir piyasa yapısı ortaya çıkarır.”

FAİZSİZ İKTİSADİ MİMARİYİ ORTAYA ÇIKARABİLİRİZ

Banknot paranın sistemden çekilmesine dönük yaklaşımların finansı bütünüyle dönüştürmek üzere olduğuna işaret eden Yusu Dinç, finansal yapıların yakında iş yapış biçimlerini önemli ölçüde değiştireceklerini söyledi. Bu dönüşümün istihdam tarafında yeni iş alanları açarken klasik kabul edilen bazı finansal işlerin terkedileceği yorumunu yapan Dinç, “Finans sektörünün dönüşüme açık olması ve kapasite geliştirmenin sürekliliğinin sağlanmış olması istihdam dengesini fazla aşındırmayacaktır. Yeni Ekonomi Reform Paketine giren dijital para önerisi bu dönüşümün köşetaşı olarak kullanılabilir. Tam rezerv dijital para ve Finteklerle faizsiz bir iktisadi ve finansal mimari ortaya çıkarmak da mümkün görünüyor” diye konuştu.

#Faiz
#Ekonomi
#Kredi
#Fintek
3 yıl önce