İstanbul’daki sebze meyve toptancılarıyla bir araya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, üreticiden tüketiciye uzanan tedarik zincirinde oluşan fahiş fiyat farkını sorguladı. Zincirin bütün halkalarını dinlediğini ve herkesin dert yandığına dikkat çeken Tüfenkci, "O zaman yüzde 150’yi kim kazanıyor kardeşim?” diye sordu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, dün İstanbul'daydı. Bayrampaşa'daki Yaş Meyve ve Sebze Hali'ni ziyaret eden Bakan Tüfenkci, burada hal esnafı ve meyve-sebze komisyoncularıyla bir araya geldi. Önce Hal'deki toptancı dükkanlarını geçen Tüfenkci, esnafın sorunlarını dinledi.
Hal esnafının ardından komisyoncu birlikleri ile de biraraya gelen Bakan Tüfenkci'nin ziyaretinde sebze ve meyve fiyatlarının üreticiden tüketiciye ulaştığı zincirde oluşan fahiş fiyat farkı gündeme geldi. Tarladan sofraya uzanan zincirde kimin ne kadar kazandığını sorgulayan Bakan Tüfenkci, ilgililere “Fiyat zincirinde yüzde 150'yi kim kazanıyor?” diye sordu.
Oluşan fahiş fiyatla ilgili kimsenin sorumluluk almadığına dikkat çeken Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, “Bunu soruyoruz tüm kesimlere… İlk önce çiftçiye sorduğumuzda 'ben birşey kazanamıyorum' diyor. Geliyorum buraya hal esnafına söylüyorum. 'Benim oranım belli… Yüzde 8 ile mahvolmuşum' diye dert yanıyor. Ondan sonra pazarcıya geliyorum. Oda 'İşte hepsi burada. Nerede yüzde 150 kazanmak' diyor. Gidiyorsun perakendeciye ambalajı işçiliği, firesiydi, sigortasıydı, kirası diyor hiçbirşey kalmıyor aha bu tezgahı sana vereyim' diyor. Herkes dert yanıyor” diye konuştu.
Üretici, komisyoncu, nakliyeci, marketçi ve pazarcısıyla sektörün bütün bileşenlerini bir araya getireceklerini belirten Tüfenkci sorunu çözmek istediklerini kaydetti. Tüfenkci “Sektörü hep biraraya getireceğiz. Kimseyi mağdur etmeden ama herkes elini taşın altına koyacak. Biz 'yüzde 150 'yi kim kazanıyor?' diye soruyoruz. Nakliyeciler ile görüştüm. Pazarcıya toptancıya soruyorum. kimse cevap vermiyor” diye konuştu.
Bakan Tüfenkci, sebze meyve fiyatlarındaki artışın enflasyon üzerinde oluşturduğu baskıya dikkat çekti. Tüfenkci “Gıda harcamaları enflasyon sepeti içerisinde önemli bir yer tutuyor. Domates, biber vb. fiyatının yüzde 30 veya 50 oynaması enflasyon sepetimizi yüzde 1 arttırıyor. Yükselişin Türkiye'ye maliyeti aylık 5-6 milyar dolar. Bu bizim faiz yükümüzü arttırıyor. Enflasyon arttığı için memur maaşlarını yükseltiyor. Bütün zincirleme dönüp dolaşıp seni de vuruyor. Petrole zam yapıyorsun nakliyeye. Bir şekilde herkes zarar görüyor” dedi.
Türkiye'deki üreticilerin önemli bir kısmının küçük üreticiler olduğunu söyleyen Bakan Tüfenkci, bu yüzden üreticilerin örgütlü bir şekilde hareket edemediklerini ifade etti. Bakan Tüfenkci, “Bunların üretim kooperatifleri oluşturamaması, oluşturduklarında da sağlıklı bir şekilde işletememesi, dolayısıyla küçük işletmelerin pazara erişme noktasında sıkıntı yaşadıklarını görüyoruz" dedi.Sebze ve meyvede üretimden tüketiciye kadar oluşan zincirde birçok halkanın bulunduğunu kaydeden Tüfenkci, bu zincirin şeffaf olmasını istediklerini söyledi.
Bakan Bülent Tüfenkci, hal esnafıyla buluşmasında basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Rusya ile ilişkilerin normalleşmesiyle sebze ve meyve fiyatlarının tavan yapacağı yönündeki beklentilerin nasıl önüne geçileceği ve fiyatların nasıl aşağıya çekileceğiyle ilgili bir soruya Tüfenkci, şunları söyledi: “Bizim bütün üretimimizin yüzde 5'i ihracat rakamlarını oluşturuyor. Dolayısıyla bu spekülasyondan öte bir anlam taşımıyor. Rusya ile ihracatımızın açılması bizim üretimimizi artırır ancak fiyatları yükseltmez.”