Cep telefonu aboneliğinde yeni düzenleme: Hatlar 3 ayda kapanacak

14:16, 02/12/2025, Salı
Yeni Şafak
Cep telefonu aboneliğinde yeni düzenleme: Hatlar 3 ayda kapanacak

TBMM'ye sunulan torba yasa tasarısında, cep telefonu aboneliği konusunda önemli düzenlemeler yer aldı. Aktif olmayan cep telefonu numaraları 3 ayda otomatik kapanacak. İşte milyonları ilgilendiren detaylar

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan tasarıya göre, aktif olmayan cep telefonu numaraları 3 ayda otomatik kapanacak. Şirketler abonelerin hayatta olup olup olmadığını kontrol edecek. Telefon aboneliğinde elektronik kimlik doğrulaması yapılacak. Bir kişi adına onlarca hat açılamayacak, yabancılara artık özel numara verilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan tasarıya göre, aktif olmayan cep telefonu numaraları 3 ayda otomatik kapanacak. Şirketler abonelerin hayatta olup olup olmadığını kontrol edecek. Telefon aboneliğinde elektronik kimlik doğrulaması yapılacak. Bir kişi adına onlarca hat açılamayacak, yabancılara artık özel numara verilecek.

Parmak izi ile doğrulanacak


Tasarıdaki düzenlemelere göre, cep telefonu şirketleri, ilgili kanunlarında resmi kimlik belgesi hükmünde olsa bile, elektronik kimlik doğrulama kabiliyetini haiz olmayan kimlik belgeleriyle abonelik kaydı yapamayacak.


Tasarıya göre, abonelik kaydı "kişinin kimliğini, kimlik belgesi ve yüz veya parmak izi özetine ilişkin biyometrik veriler ya da kimliği doğrulayıcı şifre vasıtasıyla" kontrol edilecek.

Tasarıda, yabancı ülke vatandaşları ve göçmenlerin abonelikleri konusunda yeri kurallar öngörüldü. Tasarıya göre, abonelik kaydı yapılan yabancı uyruklu kişinin elektronik kimlik doğrulama kabiliyetini sahip belgeye sahip olmaması halinde, telefon şirketi, abonelik kaydı yapılan yabancı kişinin kimliği, yüz veya parmak izine ilişkin biyometrik verileriyle Göç İdaresi Başkanlığı'ndan isteyecek.

Bu madde, Türkiye'de görevli diplomatlar ile ailelerine uygulanmayacak. 







Parmak izi ile doğrulanacakTasarıdaki düzenlemelere göre, cep telefonu şirketleri, ilgili kanunlarında resmi kimlik belgesi hükmünde olsa bile, elektronik kimlik doğrulama kabiliyetini haiz olmayan kimlik belgeleriyle abonelik kaydı yapamayacak.Tasarıya göre, abonelik kaydı "kişinin kimliğini, kimlik belgesi ve yüz veya parmak izi özetine ilişkin biyometrik veriler ya da kimliği doğrulayıcı şifre vasıtasıyla" kontrol edilecek.Tasarıda, yabancı ülke vatandaşları ve göçmenlerin abonelikleri konusunda yeri kurallar öngörüldü. Tasarıya göre, abonelik kaydı yapılan yabancı uyruklu kişinin elektronik kimlik doğrulama kabiliyetini sahip belgeye sahip olmaması halinde, telefon şirketi, abonelik kaydı yapılan yabancı kişinin kimliği, yüz veya parmak izine ilişkin biyometrik verileriyle Göç İdaresi Başkanlığı'ndan isteyecek.Bu madde, Türkiye'de görevli diplomatlar ile ailelerine uygulanmayacak. 

HATLAR 3 AYDA OTOMATİK KAPANACAK


Tasarıda yer alan maddeye göre, artık cep telefonu şirketleri, abonelerin hayatta olup olup olmadığını da kontrol edecek. Maddeye göre, işletmeci, üç ayda bir tüm abonelerin ölüm veya tüzel kişiliğin sona ermesi gibi

hallerle aktif olup olmadığını resmi makamlardan teyit edecek, teyit edemezse, abonelikleri iptal edecek.






HATLAR 3 AYDA OTOMATİK KAPANACAKTasarıda yer alan maddeye göre, artık cep telefonu şirketleri, abonelerin hayatta olup olup olmadığını da kontrol edecek. Maddeye göre, işletmeci, üç ayda bir tüm abonelerin ölüm veya tüzel kişiliğin sona ermesi gibihallerle aktif olup olmadığını resmi makamlardan teyit edecek, teyit edemezse, abonelikleri iptal edecek.

Tasarıda, cep telefonu şirketlerine abonelik sınırlaması da getirildi. Düzenlemeye göre, işletmeci, BTK tarafından belirlenen sınırdan fazla abonelik kaydı yapamayacak, bu hatlara hizmet veremeyecek.

Tasarıda, cep telefonu şirketlerine abonelik sınırlaması da getirildi. Düzenlemeye göre, işletmeci, BTK tarafından belirlenen sınırdan fazla abonelik kaydı yapamayacak, bu hatlara hizmet veremeyecek.

YABANCILARA ÖZEL HAT VERİLECEK


Düzenlemeye göre, yabancı uyruklu gerçek kişilere mobil haberleşme hatlarına özgü numara tahsis edilecek.

Tasarıda, düzenlemenin gerekçesi açıklanırken, "Abonelik bilgilerini güncellemek için ilgili işletmeciye

başvurmayan veya kimliği teyit edilemeyen yabancı uyruklu gerçek kişilere ait mobil haberleşme hatlarının elektronik haberleşme şebekesiyle bağlantısı, abonelere verilen başvuru süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde ilgili işletmeci tarafından kesilecektir." denildi.

Cep telefonu şirketi, düzenlemeye aykırı hareket ederse her bir hat için 20 bin lira ceza idari ceza uygulanacak. 








YABANCILARA ÖZEL HAT VERİLECEKDüzenlemeye göre, yabancı uyruklu gerçek kişilere mobil haberleşme hatlarına özgü numara tahsis edilecek.Tasarıda, düzenlemenin gerekçesi açıklanırken, "Abonelik bilgilerini güncellemek için ilgili işletmeciyebaşvurmayan veya kimliği teyit edilemeyen yabancı uyruklu gerçek kişilere ait mobil haberleşme hatlarının elektronik haberleşme şebekesiyle bağlantısı, abonelere verilen başvuru süresinin bitiminden itibaren bir ay içinde ilgili işletmeci tarafından kesilecektir." denildi.Cep telefonu şirketi, düzenlemeye aykırı hareket ederse her bir hat için 20 bin lira ceza idari ceza uygulanacak. 

YABANCILARIN 6 ÜY SÜRELERİ VAR


Tasarıya göre, yabancı uyruklular, hatlarını 6 ay içinde düzenlemeye uygun hale getirecek.





YABANCILARIN 6 ÜY SÜRELERİ VARTasarıya göre, yabancı uyruklular, hatlarını 6 ay içinde düzenlemeye uygun hale getirecek.

Düzenlemenin gerekçesinde, “Yabancı uyruklu kişilerin kullandığı mobil haberleşme hatlarına yönelik düzenlemeler yapılması, suç amacıyla kullanılan mobil haberleşme hatlarının tespitine, kapatılmasına ve aykırı davranan işletmecilere yönelik yaptırımlara ilişkin düzenleme yapılmasının” amaçlandığı belirtildi. 

Düzenlemenin gerekçesinde, “Yabancı uyruklu kişilerin kullandığı mobil haberleşme hatlarına yönelik düzenlemeler yapılması, suç amacıyla kullanılan mobil haberleşme hatlarının tespitine, kapatılmasına ve aykırı davranan işletmecilere yönelik yaptırımlara ilişkin düzenleme yapılmasının” amaçlandığı belirtildi. 
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026